FELNŐTTKÉPZÉS A KIEGYEZÉSTŐL A SZÁZADFORDULÓIG

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Advertisements

KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”
KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
A söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola látogatása a Tömörkény István Munkaegységben.
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Fenyő utcai és Béketelepi játszóterek építése
A Budapesti Népoktatási Kör alapelvei, működése, rendszere, képzései
Iskolánkról.
A magyar nyelv helyzete a Délvidéken
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
A romantika Magyarországon
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
Méltányossági elvek a közoktatásban
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti, kulturális és politikai lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
A Magyar Köztársaság kormánya. A középfokú felvételi változásai Arató Gergely államtitkár prezentációja december 9.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Pesterzsébeti Közgazdasági Szki.
Párizsi kommün.
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A FELNŐTTKÉPZÉS KEZDETEI MAGYARORSZÁGON
A MAGYAR SAJTÓ A SZABADSÁGHARC BUKÁSÁTÓL A KIEGYEZÉSIG
A REFORMKOR „Hasznos ismeretket terjeszteni a nép mindazon osztályában, amelynek nincs módjában ismeretvágyát egy vagy másképp kielégíteni”
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
Szeretettel köszöntünk a Pesterzsébeti
Pap Mónika: A Batthyány-kormány működése
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Arany János, a titoknok 27/C.
MAGYARORSZÁG NEVELÉSÜGYE A 19. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
 a nagykaposi iskolák és fiatalok képviselői.  alakuló gyűlésünk október 9.-én volt.  rendszeresen találkozunk a nagykaposi szabadidőközpont.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Mikszáth Kálmán (1847. jan. 16. – máj. 28.) író, újságíró, nagymestere a magyar kritikai realista prózának, az MTA tagja Már gyermekkorában közvetlen.
AZ ABSZOLUTIZMUS KORA „A nemzet ébren tartása”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Felvételi tájékoztató
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Pillanatképek a Hős utcából Előzetes eredmények a júliusában lefolytatott szociológiai kutatásból Vigvári András ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi.
Trefort Ágoston Szakképző Iskola Sátoraljaújhely.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Arany János Élete és munkássága.
Kezdeményezések az iskolai testnevelés bevezetésére
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
A Napkirály udvarában.
Emlékek a kezdettől a mai napig 2015 november 14
DARUS a gyermekekért.
A magyar magánjogi és büntetőjogi kodifikáció története
DARUS a gyermekekért.
Török János és Balásházy János munkássága
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
„A nemzet ébren tartása”
A munkásság művelődési törekvései a a századforduló körüli években
Előadás másolata:

FELNŐTTKÉPZÉS A KIEGYEZÉSTŐL A SZÁZADFORDULÓIG „A kor szava: népművelődés”

Eötvös József és a felnőttképzés Az 1868-as népoktatási törvény A Néptanítók Lapja A tanítóegyesületek és az analfabéták oktatása

Törekvések a szervezett felnőttoktatás megvalósítására Türr István felhívása a népnevelési körök létrehozására (1868) Irányi Dániel törvényjavaslata (1869) Pauler Tivadar törvényjavaslata a felnőttek oktatásáról (1871) Trefort nézetei a felnőttképzésről Türr István Irányi Dániel Trefort Ágoston

NÉPOKTATÁSI KÖRÖK MAGYARORSZÁGON

Első lépések a népoktatási körök érdekében Türr István, 1868. szeptember 30.→felhívás népnevelési szövetség létrehozására „a tudomány hatalom” Észak – Amerika: „go ahead” Svájc, Hollandia, Belgium: kevesebb ellentét a lakosok között A népoktatás fontossága

„Ha van feladat, melynek megoldására az állam minden hatalma elégtelen – az a népnevelés, oly feladat ez, melyet csak a nép maga oldhat meg” (Eötvös József) „A tudományt be kell vinni a czigány kunyhójába is” (Batthiány Lajos)

Eötvös felfigyelt Türr tevékenységére→felkérte, hogy hozzanak létre egy központi, irányító kört Deák Ferenc vezetésével egy bizottság megvitatta a teendőket 1870-ben létrejött a Központi Népoktatási Kör Fejlődésnek indultak a vidéki népművelési-, oktatási-, nevelési egyletek; könyvtárak, múzeumok

Hogyan? 14-30 év „egyesített erő”: aki tud segíteni, arra szükség van Községenként népoktatási körök Központi bizottmány - irányítás Vallás és politika mellőzése Időszakos összejövetelek Évi adomány, minimum 1 forint

A megvalósítás kezdetei 1868. október 20.: Baján, Türr szülővárosában, a városháza nagytermében megkezdődött a felnőttek oktatása Tanárok: Türr, Czirfusz Ferencz és Vidovitsd Bonaventura További körök: Szabadka, Zombor, Arad, Szeged, Kecskemét Eötvös kéri Türrt, hogy oktassanak felnőtteket a fővárosban is Tanácskozás (Deák Ferec, br. Eötvös József, Tisza Kálmán, Irányi Dániel, Jókai Mór, Kemény Zsigmond, stb.)

Irányi Dániel Emigránsként tanulmányozta a francia művelődési mozgalmat 1869. november 30.: Irányi országgyűlési beadványa „a felnőtt személyek elemi oktatásának előmozdításáról” – nem tárgyalják 1870. március 19, ugyanez részletesebben – ezt sem tárgyalják

Központi Népoktatási Kör 1870. február 27., Budapest Elnöke Türr, választmányában pl. Irányi, Tisza István és Eötvös Intézkedéseik: Pesti népoktatási kör alapításának előmozdítása Irányi törvényjavaslatának támogatása Felhívások az országban népoktatási körök alakítására, nemcsak analfabétáknak országszerte alakultak népoktatási körök

A Budapesti Népoktatási Kör tevékenysége

A magyar nyelvi tanfolyamok 1877: Irányi Dániel indítványában → indítsanak idegen ajkúak számára magyar nyelvi tanfolyamokat a választmány véleménye egyezett Irányiéval,de a szűkös anyagi helyzet miatt tandíjat kellett szedni a résztvevőktől első két évben két tanfolyam indult, majd 1882-től ingyenessé vált, ezzel megkétszereződött a résztvevők létszáma, majd 1883/84-ben már hat tanfolyam indult. tankönyvek: Ney és Dallos nyelvtankönyve majd később Barna János könyve hetente kétszer 2-2 órában tartott az oktatás résztvevők: vasúti, gyári dolgozók, gépészek, iparossegédek, katonák.

Magyar nyelvi tanfolyamok tanmenete

Magyar nyelvi tanfolyamok tanmenete

Üzleti tanfolyamok 1890: dr. Verédy Károly indítványa kísérletképpen az Érsek utcai Népiskolában indítottak egy-egy tanfolyamot nők és férfiak számára → főleg a nők körében volt sikeres az egy év kísérleti idő letelte után a választmány bizottságot küldött ki, hogy megállapítsák a tanfolyam tantervét. Bizottság: Beck Dénes, Lantay Károly, dr. Gyulay Béla. tantárgyak felvételi feltétel: 15 feletti, aki már a VI. elemi, vagy a II. polgári osztályt elvégezte a szorgalmas és jeles tanulók látogatási bizonyítványt kaptak nagy látogatottság, főleg a nők részéről, számukra két tanfolyamot is indítottak kereskedelemügyi miniszter is támogatta

Az üzleti tanfolyam tanmenete

Vasárnapi tanfolyamok korábban vasárnap is oktattak, de ezt megváltozatták, mivel kevesen jártak az órákra felmerült a kérdés: hogyan hasznosítsák a munkások szabadidejét? a tanfolyamokat kiterjesztik ismét vasárnapra indítanak külön vasárnapi tanfolyamokat az utóbbi javaslatot fogadták el: vasárnap délutánra 2-4 órában külön tanfolyamot hirdettek. Cél: az ismeretek kibővítése, csak olyanok jelentkezhettek, akik már tudtak írni-olvasni. 1892-ben indult az első hat tanfolyam (169 fő), a következő évben már csak öt tanfolyam indult, később már csak három. Nehéz volt rávenni az embereket a vasárnapi tanulásra.

A vasárnapi tanfolyam tananyaga

A vasárnapi tanfolyam tanmenete

A honvédség oktatása 1872: Zichy Antal, majd Simon Florent indítványa → a honvédelmi miniszter utasította a honvédcsapatok parancsnokait, hogy a szolgálatban lévő honvédeket rendeljék be az előadásokra a parancsnokoknak jelentési kötelezettsége is volt arról, hányan vettek rész az előadásokon polgári tanítók oktatták a legénységet olvasásra, írásra, számolásra, a tanárok fizetést is kaptak a szabadságolt katonákat is felszólították a tanfolyamokon való megjelenésre, de közülük kevesen jelentek meg, indokuk: elfoglaltságaik és a tanítási hely messzesége miatt nem tudnak megjelenni.

A rabok oktatása már az alapszabályok késztői megfogalmazták a rabok oktatásának szükségességét: 7.§ 9.pont. Irányi Dánielt bízták meg azzal, hogy a kapitányságokkal vegye fel a kapcsolatot → a rabok és fegyencek oktatás bármikor megkezdhető az oktatás célja: becsületes útra terelés (erkölcsi nevelés) munkalehetőségek teremtése többen önkéntes tanítónak jelentkeztek: Lederer Ábrahám, Szabó Endre 1871: a dologházban megkezdődött az oktatás, ám az Eggendorfer-féle épületben nem volt alkalmas helyiség az oktatásra, még májusban sem volt meg az alkalmas berendezés: Irányi feladata kölcsönkérni a várostól padokat.

A rabok oktatása Az állami fegyházban 1872-ben kezdődött meg az oktatás 1875-ben ismét előkerült az Eggendorfer-féle épületben a rabok oktatásának kérdése: miután Irányi kapcsolatba lépett az igazságügyi miniszterrel, kaptak megfelelő helyiséget, megkezdődhetett az oktatás Lederer 1874-es indítványában meghatározza, hogy a tömeges visszaesés miatt a Kör feladata olyan körülmények közé juttatni a rabokat, hogy ne eshessenek vissza → pénzügyi akadályok miatt meghiúsult A dologházban az oktatás eleinte naponta folyt nők és férfiak számára külön, később csak hetente háromszor 1881 májusában megszűnt a dologház, valamint 1882-től az állami fegyházbeli oktatás felügyeletét a Rabsegélyező Egyesület vette át

Felolvasások, előadások A Kör fennállásának első évétől tartottak felolvasásokat 1873: Lederer a felolvasások általánosabbá tételét sürgette György Aladár indítványában az alapszabályok 4.§-ra hivatkozik: a felolvasások hetenként egyszeri megtartását követeli, és megfelelő helyiség bérlését is szükségesnek tartja Kőrössi József szerint megfelelő helyiséget kellene találni és híres írókat, tanárokat felkérni a felolvasásokra. A javaslatot a Kör anyagilag nem tudta támogatni Saját helyiség hiányában felolvasások indultak az iparos-körökben, 1877/78-tól a Józsefvárosi Szabadelvű Kör helyiségeiben is

Ipar és háziipar 1873: Schermann Adolf indítványa alapján tárgyalások kezdődtek a női iparegylettel a nők kézimunkára tanítása ügyében→30Ft/6óra tandíj 1874-től az addigi tanuló-helyiségeket az iparegylet áthelyezte, olyan messzire kerültek, hogy nagyon kevesen vettek volna részt a tanfolyamokon 1875-től az iparegylet ismét vállalta volna a nők oktatását, a Kör anyagi gondjai miatt elhalasztották a tárgyalásokat 1875: Bója Gergely felvetette, hogy az ipar és a háziipar összekapcsolható lenne→javaslat: a kormánnyal egyetértésben terjeszteni kellene a háziipart országszerte

Ipar és háziipar Gyulay Béla megállapításai: hiányzik a háziipar, ennek oka: nincsenek meg a feltételek, inkább gyárakba mennek dolgozni a kézimunka oktatása a nők számára fontos lenne, de az iskolák ezzel nem foglalkoznak→Kör és az iparegylet közös tanfolyamai a Kör olvasókönyveiben helyet kaphatnának könnyűipari ismeretek, kísérletképpen a Kör indíthatna tanfolyamokat szalma, vessző, papír feldolgozására, valószínűleg a kormány támogatására is számíthatnának Javaslatát elfogadták, de megvalósítása a kormánysegély megvonása miatt elmaradt

Népkönyvtárak 1871: Maár Péter Pál indítványa: a Kör feladata lenne közhasznú könyvek kiadása és az alsó és középrétegben való elterjesztése, és egy könyvtár felállítása is. a meglévő könyvtárak elavultak Maár 9000 kötet megszerzésére utat szolgáltatna, plusz a Frank-féle könyvtár anyaga elegendő lenne egy városi nyilvános könyvtár létrehozásához Nyugat-Európa legkisebb városaiban is van már hasonló városi könyvtár a javaslatot pénzhiány miatt mellőzték

Népkönyvtárak 1895: Gyulay Béla indítványozta, hogy a tanfolyamokon részt vevő felnőtteket lássa el a Kör hasznos olvasmányokkal, és ezek gyűjtésébe is belefog anyagi erejéhez mérten. Ezt indokolja: a franciák, angolok, amerikaiak már felismerték a népkönyvtárak fontosságát a könyvtár népművelő tevékenységeknek is otthont adhatna kiszűri a ponyvairodalom terjedését, előremozdítja az irodalom terjedését, visszaszorítja az alkohol mértéktelen fogyasztását, egyesíti a család tagjait.

Művelődési csarnokok 1873: Lederer Ábrahám felvetése: Magyarországon sokan élnek fizikai munkából és nincs igényük a szellemi műveltség megszerzésére, ők nem rendelkeznek megfelelő polgári műveltséggel a testet és a szellemet összhangban kellene képezni, „munka és műveltség karöltve járjon”. építsenek felolvasási csarnokot, a tőkéseknek is érdekükben áll, hogy a munka és műveltség egyszerre jellemezezze a munkásosztályt, ám hiányzik az akarat a szegényebbek megsegítésére.

Művelődési csarnokok a Kör ne csak az olvasás, írás, számolás tanításával segítse a népet, hanem felolvasások útján a további képzésről is gondoskodjon a felolvasások megszervezéséhez három dolog kell: hallgatóság: a Kör hírlapokban tegye közzé a felolvasások időpontját, munkásegyletek támogatása, vándor-felolvasások(nagyobb és népszerű vendéglátó egységekben legyenek a felolvasások) előadók: nagy tudású előadókat szintén hírlapok útján toborozni, díjaznák is a szónokokat, az előadások anyagát pedig egybegyűjtve kiadnák helyiség: fővárost kell megkérni egy népművelődési csarnok építésére, a helybeli iskolák termei, vendéglők is alkalmasak a felolvasásokra

Művelődési csarnokok A választmány Lederer javaslatára kapcsolatba lépett a főváros vezetésével a művelődési csarnok felépítése érdekében →pénzügyi gondok, elutasítás Jónás János: olvasótermek nyitása a nép számára: állandó olvasóhelyiség naponta változó hírlap és könyvkínálattal. A javaslat nemtetszést váltott ki a választmány tagjai közt, mivel egy ilyen helyiség nem váltana ki nagy érdeklődést→a gyárakban kell olvasótermeket berendezni. Ülést hívtak össze gyártulajdonosokkal de csak néhány mutatott hajlandóságot erre. 1895:Magyar Iskolaegyesület megoldása: népkaszinókat létesítenek a népkonyhák helyiségeiben, ahol felolvasások, előadások is tarthatóak.

Háztartási tanfolyamok 1895: Gyulay Béla felvetése: a munkásleányok fiatal koruk óta dolgoznak, nincs alkalmuk megtanulni a háztartás vezetését, noha „a családi élet támasza a rendezett háztartás”. Magyarországon egyesületi úton lenne ez megoldható, indítványa:ingyenes háztartási iskola nyitása a Kör feladata, ahol főzést, sütést, varrást, számadási napló készítését, háztartási műveleteket oktatnának. az indítvány alapján: vasárnap délutánonként a nőknek tanfolyamokat szerveztek

A háztartási tanfolyamok tananyaga

A felnőttek oktatásának eredménye és hatása statisztikai adatok: a legtöbb résztvevő az első években volt, ennek okai: még nem volt ipari iskola több államsegélyhez jutottak az emberek résztvevők: származásra nézve inkább helybeliek anyanyelv szerint inkább magyarok koruk szerint: 20 év alattiak, illetve 20-30 közöttiek foglalkozás: a legtöbben semmilyen foglalkozással sem rendelkeztek

A felnőttek oktatásának eredménye és hatása számokkal ki nem fejezhető eredmények: példát mutatott: lehet tenni a társadalom érdekében nemcsak felvetette az eszmét, hanem el is indította a megvalósítást esélyt teremtett az iskolából kikerülőknek magyarosítás „…ha bekövetkeznék valaha az az ideális állapot, a melyre buzgón törekszünk, hogy minden felnőtt tud írni és olvasni: azért a felnőttek oktatása még sem szűnhet meg, csak helyiséget és alakot cserél.”

A mozgalom vége Eötvös halála után Pauler Tivadar lett a miniszter→”Törvényjavaslat a felnőttek oktatásáról” (1871)→nem fogadták el Pauler után Trefort Ágoston lett a miniszter, ő más művelődéspolitikai elveket vallott; szerinte sikertelen volt a felnőttoktatás Magyarországon→évről évre csökkentették a támogatást, végül rendelettel szüntették meg.

A munkásság művelődési törekvései Az Általános Munkásegylet és szakegyletei A munkássajtó A Társadalomtudományi Társaság és a munkásművelődés A Galilei-kör szerepe Könyv és könyvtár a munkásművelődésben A művészeti tevékenység