TÁMOP 4.1.3-11/1-2011-0001 PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az Európai Képesítési Keretrendszer és a Nemzeti Képesítési Keretrendszer megjelenése a Krúdy Gyula Tagintézmény szakképzési kínálatában.
Az UNILO projekt hozzájárulása a tanulási eredmény-orientált képzési programok kialakításához Zarka Dénes.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A felsőoktatási és a munkáltatói oldal együttműködése a mesterszintű képzési és kimeneti követelmények kidolgozásában Kompetenciák, ismeretkörök és tanulmányi.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
Projektháttér A kimeneti szempontú képesítési keretrendszer.
Fontosabb fogalmak Képesség :
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
A fejlesztés hatása a szervezetre
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
A vidéki tér sikertényezői
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Képesítési keretrendszerek az európai felsőoktatásban
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
EUROPASS.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Képesítési keretrendszerek a nemzetközi gyakorlatban – az Európai Felsőoktatási Térség keretrendszere Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása:
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Budapest, A felsőoktatási validációs/elismerési rendszer fejlesztése - konferencia 1 A validáció/ elismerés a magyar felsőoktatásban A fejlesztőmunka.
EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Nemzeti és nemzetközi képesítési keretrendszerek és a life-long learning Magyar nemzeti és nemzetközi lifelong konferencia Miskolc, 2007 április
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
5. Tétel – A Life Long Learning
Előadás másolata:

TÁMOP 4.1.3-11/1-2011-0001 PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések és a validáció összefüggéseiről

Összefüggések Kép helye

A felsőoktatás radikális átalakulásának háttere   Posztindusztriális társadalom, globalizáció, posztmodern tudás és kultúra A tudás társadalmi pozíciójának radikális átalakulása a XX. század utolsó harmadában Új felsőoktatás-filozófia kialakulása Mindennek politikai tudatosodása, leképeződése – a Bologna folyamat, az Európai Felsőoktatási Térség

A bologna folyamat tíz cselekvési iránya Európai szinten összevethető képzések és diplomák Két (három, négy) ciklusú képzés Közös kreditrendszer és kimeneti szempontú képesítési keretrendszer A mobilitás támogatása Átfogó minőségbiztosítás A felsőoktatás európai dimenzióinak kidolgozása Élethosszig történő tanulás Partnerség (az intézmények és a hallgatók kapcsolata) Az EFT nemzetközi (worldwide) vonzóereje Kapcsolódása az EFT-nek és a Európai Kutatási Térségnek

Az oktatási folyamat megújítása Az tanulás / oktatás formájának megújítása – kreditrendszer A tanulás / oktatás tartalmi-szervezési megújítása: Kimeneti szempontú, kompetencia, „tanulási eredmények” alapú tanulás-szervezés Nemzetközi szinten: Európai Képesítési Keretrendszer Nemzeti szinten: Országos képesítési keretrendszer Szakterületi szinten: egyes szakterüeletek és szkok tanulási eredmény alapú, kimeneti leírása Intézményi szinten: tanulási eredményekre építő A képzettségek és képesítési komponensek tanulási eredmény alapú elismerése, validációja

Kompetencia és tanulási eredmények Kompetencia: adott cél szempontjából adekvát funkcionálás képessége Kompetencia-típusok (Tuning): - generikus kompetenciák - szakma-specifikus kompetenciák Bloom taxonómia (1960-as évektől) - kognitív - affektív - pszichomotoros A kompetenciák átfogó szintjét a tanulási eredmények konkrétabb

Kompetencia és tanulási eredmények Dublin descriptors – relatíve rövid lista tudás és megértés; a tudás és megértés alkalmazása; vélemény, ítélet alkotás; kommunikáció; tanulási, ismeretszerzési képességek

Tanulási eredmények (learning outcomes) Definíciók Azon ismeretek, készségek és kompetenciák összessége, amelyeket az egyén a tanulási folyamat végére elsajátított. A tanulási eredmények kifejezik,hogy a tanuló milyen tudással, ismeretekkel rendelkezik, hogyan tudja a megszerzett tudást alkalmazni, illetve milyen, az adott szakterület sikeres műveléséhez szükséges általános kompetenciákra tett szert a képesítés megszerzéséig.

Tanulási eredmények Tanulási eredmények versus „célok” A tanulási eredmények nyelve: - Az adott tárgy, (szak, modul szint stb.) elvégzéskor a hallgató…” - Készséget, képességet jelölő ige - Tárgyterület

Képesítési keretrendszerek EKKR (EQF) EFT KKR KIDOLGOZÁSUK ALAPVETŐ INDOKAI KÉPESÍTÉSEK ÖSSZEHASONLÍTHATÓSÁGA EGÉSZ ÉLETEN ÁT TÖRTÉNŐ TANULÁS MUNKERŐ MOBILITÁS ELŐSEGÍTÉSE FELTÉTEL: A TANULÁSI EREDMÉNY ALAPU PROGRAMFEJLESZTÉS EKKR FEJLESZTÉS EFT KKR FEJLESZTÉS TELJESKÖRÜ, A TAGÁLLAMOK KÉPZÉSI EKKR 5-8 SZINT RENDSZERÉBEN LÉVŐ KÉPESÍTÉSEK 3+1 KÉPESÍTÉSI SZINT LEÍRÁS FELSŐOKTATÁSR - 8 KÉPESÍTÉSI SZINT - LEÍRÁSÁRA (DUBLINI SZINTLEÍRÁSOK) META- RENDSZER AZ EURÓPAI UNIÓN KÍVÜLI IS ORSZÁGOKBAN IS ALKALMAZZÁK EURÓPAI BIZOTTSÁG, 2006 Bergeni értekezlet, 2005 NEMZETI KÉPESÍTÉSI RENDSZEREK – EKKR-rel VALÓ MEGFELELTETÉS 10 KRITÉRIUMA

EQF, EKKR és a nemzeti rendszerek

(sztenderdeknek)megfelelő tanulási eredményt elérte” Képesítések „ A képesítés egy értékelési és elismerési folyamat formális eredménye, amely akkor adható ki, ha egy arra felhatalmazott testület megállapítja, hogy az egyén a rögzített követelményeknek (sztenderdeknek)megfelelő tanulási eredményt elérte” Géczy J szerk. (2010) Fogalomtár az OKKR kidolgozásához és értelmezéséhez. Mit jelentenek az oktatás, képzés, tanulás lezárásaként megszerezhető képesítések (bizonyítványok, diplomák) az EGYÉN , INTÉZMÉNY, MUNKÁLTATÓ, DÖNTÉSHOZÓ számára ? Milyen alapvető funkciói vannak a képesítéseknek ? Tájékoztat (a jelenlegi tudásról és a jövőbeli lehetőségről) Átláthatóságot biztosít Megteremti, növeli az átjárhatóság lehetőségét Bizalmat teremt az egyes „szereplők” között Összehasonlíthatóvá teszi az intézmények, nemzetek között a képesítéseket Referenciát biztosít

Összefüggések A tanulási eredmények szolgálnak referenciaként az elismerési / validációs eljárás során Alapvető eszköz a képesítési keretrendszer felépítéséhez és az elismerés / validáció működtetéséhez.

Validáció

Validáció Szükséglet: Az egyéni tanulási pályák rugalmas alakításához szükség van az átfedések és átlépési lehetőségek kezelésére. A válasz: arra a szemléletre alapozható, hogy a sokféle tanulási környezet egyaránt vezethet érvényes tudáshoz. Az elért tanulási eredmény számít. A viszonyítási pontnak, referenciának a leírhatósága a kulcskérdés. Ezen a ponton kapcsolódik a tanulási eredményekhez.

Validáció a felsőoktatásban Eljárás - elismerés/érvényesítés, felvételi / felmentés / beszámítás / Előző projekt folytatása Szektorális fejlesztési keret szűk Európában sokféle megoldás létezik, eltérő nemzeti stratégiákba illeszkedően A fejlesztés hátszéllel folyhat – Uniós kerete

Validáció a felsőoktatásban

Köszönjük megtisztelő figyelmüket ! Sediviné Balassa Ildikó Bókay Antal Sediviné Balassa Ildikó Tót Éva