UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

Az UNILO projekt hozzájárulása a tanulási eredmény-orientált képzési programok kialakításához Zarka Dénes.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
Projektháttér A kimeneti szempontú képesítési keretrendszer.
Fontosabb fogalmak Képesség :
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Uni-LO - Promoting the EQF learning outcomes approach within European universities Az Európai Képesítése Keretrendszer és a tanulási eredmények Projekt.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A ZMNE költséghatékony Vezetői Információs Rendszerének bemutatása Kis Ferenc Veloxnet Kft.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A statisztikai jártásság megközelítései, modellje A (felső)oktatás szerepe Peter Kovacs Associate professor Department of Statistics and Demography, Faculty.
FELNŐTTKÉPZŐ SZERVEZETEK… Borsi Árpád főtitkárFVSZ Budapest, 2008.augusztus 27.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Dplusz projekt 1 Dplusz projekt Készítők: Kerti Ágnes, Cseri Orsolya Eszter Konzulens: Vámossy.
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
A felsőoktatási képesítési keret tervezete és megvalósulása Magyarországon Derényi András.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
A tanulás jelentőségének (újra)felfedezése a felsőoktatásban Derényi András OFI-KKEK TÁMOP / „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban”
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A Bloom-féle taxonómia szükségessége, hierarchiájának eredete, régi és új változata, és egy alkalmazáson való szemléltetése.
EUROPASS.
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Az idegennyelvi képzés helyzete a bolognai- rendszerű képzésben (Nyelvi követelmények) MFRFK Gödöllő április 22.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A BKF tudástranszfer modellje a
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
A Gyulahús Kft. szerepe a projekt megvalósításban
moduláris szakképzési szerkezet
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
A képesítési keretrendszer a felsőoktatás szempontjából
Tóth Zoltán (DE) – Szalay Luca (ELTE)
Előadás másolata:

UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit

UNILO projekt2 A téma aktualitása •Európai Felsőoktatási Térség számára kialakított felsőoktatási képesítési keretrendszer (Qualifications Frameworks for European Higher Education Area) 2005 június Bergen •2010-ig történő nemzeti szintű bevezetése •A felsőoktatás szerkezete harmonizálásának szükségessége Ajánlásrendszer - Tuning Educational Structures in Europe

UNILO projekt3 Történeti kitekintés •Múlt: elsődlegesen bement-orientált képzési rendszerek •Jelen: a bolognai ciklusok és a doktori képzés alapvetően kimenet-orientált •Jövő: tanulási eredmények általánossá válása Európai Képesítési Keretrendszer: a közös referenciaszintek tanulási eredményekben kerülnek meghatározásra

UNILO projekt4 Kapcsolódó terminusok 1. •Kimenet •(Kulcs)kompetenciák •Célok •Követelmények •Tanulási eredmények

UNILO projekt5 Kapcsolódó terminusok 2. •Jelentős átfedések, minimális eltérések Mind a kompetenciák, a követelmények és a kimenet az előre meghatározott és tanulási eredmények irányába mutatnak, és megvalósításukat szolgálják •Inkonzisztens használat: angolszász fogalmak kulturális különbségek, eltérő elméleti alapok, a kompetencia fogalmának eltérő célú használata (pl. munkaerő-piac)

UNILO projekt6 Kapcsolódó terminusok 3. •Kimenet (output) – a tanulás végeredménye egy képzési kontextusban, célok és tanulási tevékenységekben megfogalmazva, a bemenetre és a képzési folyamatra épülve •Kompetenciák Általános és munkakörhöz kötött (funkcionális) •Célok – a képzés szempontjából általánosan megfogalmazva •Követelmények – A Bloom-féle taxonómián alapuló, egy órához, egy leckéhez, rövidebb egységhez kapcsolódó tanulási eredmények Mindig aktív tevékenységekben megfogalmazva

UNILO projekt7 Tanulási eredmények 1. •Tudás, képesség, kompetencia •Formális, non-formális és/vagy informális tanulási folyamat eredményeképpen elsajátítottak •Felkészültség a tanultak megvalósítására valós szakmai körülmények között

UNILO projekt8 Tanulási eredmények 2. •Az elsajátított tudás demonstrálása •6 kognitív követelményszint – ismeret, megértés, alkalmazás, analízis, szintézis, értékelés •Explicit, egyszerű, megvalósítható és mérhető (lehetőség szerint több módszerrel is!), aktív tevékenységekben megfogalmazva a feltételek és a szint meghatározásával

UNILO projekt9 Tanulási eredmények 3. •Alkalmazásuk egyúttal azt is jelenti, hogy az oktatási folyamat tanuló centrikusabbá válik, valamint, hogy a tanulási folyamat iránti felelősség áthárul a tanulóra!

UNILO projekt10 Példák 1. •Nyelvvizsga előkészítő kurzus •Cél: B2 nyelvvizsgára történő felkészítés •Követelmények: –Legyen képes világos és részletes szövegeket alkotni az érdeklődési körébe tartozó számos témáról –Legyen képes érthetően megfogalmazott hivatalos levelet írni

UNILO projekt11 Példák 2. •Angol nyelvű közgazdasági képzés •Tanulási eredmény –Legyen képes bármilyen üzleti környezetben és szituációban a megfelelő üzleti nyelvhasználatra

UNILO projekt12 Köszönöm a figyelmet!