K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A „Közép-Európa Év ” V4 és KEK elnökség
Advertisements

TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
FÖLDRÉSZEK.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Európai Politikai Integráció A Kormány Európa-politikai stratégiája ( Budapest, augusztus 1.)
A Magyar Köztársaság euro-atlanti csatlakozásának politikai vonatkozásai. A magyar diplomácia további feladatai az európai politikai integrálódás folyamatában.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
A béketámogató műveletek alapjai
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
Az uniós Magyarország új kelet- európai szomszédság-politikája és a Selyemút újjáélesztése Előadó: Németh János, a Külügyminisztérium szakmai tanácsadója.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Politikai és szociálgeográfia I.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Neorealizmus és neoidealizmus
Az Európai Fejlesztési Alap által nyújtott támogatások rendszere
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Globális Diplomácia I.: a Közel-Kelet és Észak-Afrika szeptember 18.
Új lehetőségek a székelyföldi regionálisfejlesztésben Csák László – Sapientia EMTE MTTK Sopron, november.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Civil Európa – civilek Európában
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Szakértő: Prof. Dr. László Dinya - EKE
Mariko Ouchi ILO-Budapest Office
Az elsivatagosodás.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Közösségfejlesztés - közösségszervezés
Miért éppen a Közel-Kelet?
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department

Mitől lesz szó? •stratégiai szemlélet •értékelvű külpolitika •földrajzi prioritások •ágazati prioritások

3 Stratégiai szemlélet: • Az egész kormánypolitika és az egész külpolitika célrendszerében gondolkodni külpolitika X részterület

Értékelvű külpolitika (az érdekek és értékek összhangja) Nemzeti értékek függetlenség nemzeti összetartozás értékérdek Értékek forrásai ENSZ ALapokmány Washingtoni Szerződés Lisszaboni Szerződés Alaptörvény Egyetemes értékek nemzetközi jog szociális jogok piacgazdaság emberi jogok kisebbségi jogok

Felelősségi körök

Külpolitikánk földrajzi bontása • „Térségünk” („Nagy” Közép-Európa) • Európa • Transzatlanti térség • Kelet-Európa és Közép-Ázsia („posztszovjet”) • Ázsia • Közel-Kelet és Észak-Afrika • Szubszaharai Afrika és Száhel-térség • Latin-Amerika

NorthEast South West HU HTM Szomszédság K ÖZÉP -E URÓPA E URO - ATLANTI T ÉRSÉG G LOBÁLIS FIGYELEM

Külpolitikai prioritásaink 1.Térségpolitika 2.Euro-atlanti érdekérvényesítés 3.Globális (benne: keleti) nyitás

Térségpolitika • Összetevők: nemzetpolitika+ szomszédságpolitika + szűkebb térség (V4) + tágabb térség(CEI) • koncentrikus körök • délnyugati építkezés eszközök: többoldalú együttműködések + kétoldalú együttműködések + a térséggel kapcsolatos érdekek képviselete „kifelé”

Nemzetközi jogi környezet HU magyar közösségek szomszéd ország alapszerződések, vegyesbizottságok, államközi kisebbségpolitikai kapcsolatok támogatások, állampolgárság, szolidaritás kisebbségi jogok, kormányzati részvétel Kisebbségi kérdés a szomszédságpolitikában

Euro-atlanti szövetségi politika Milyen szövetséges? Hasznos? „Kényelmes?” Megbízható? A l l i a n c e

Globális nyitás Földrajzi értelmezés: a) Több figyelem korábban elhanyagolt térségeknek: • Latin-Amerika • Szubszahrai Afrika, Száhel • Ázsia egyes részei b.) „Nyitott kapuk” erősebb döngetése: • Kelet-Ázsia, Oroszország, MENA Tematikus értelmezés: Víz, kibertér, fenntarthatóság, ENSZ

Ágazati megközelítés  A külpolitika funkciója: külkapcsolatok által segíteni az ágazatok stratégiáinak megvalósítását Ágazati hangsúlyok: • gazdasági érdekérvényesítés • Biztonság • Energiabiztonság • kisebbségi jogok • fenntartható fejlődés • élelmezés és mezőgazdaság • sokszínűség tisztelete