Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Az EEA szakértői hálózatának szerepe és működése, főbb eljárások és eszközök Hazai EIONET Találkozó december 9. Pajna Gabriella Stratégiai Főosztály.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió és Magyarország
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Az Európai Unió intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az EU struktúrája Ihász Ferenc PhD.. Az Európai Unió sajátos és összetett jogalkotási, közösségi döntéshozatali rendszerének három legfontosabb intézménye:
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Click to edit Master title style Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level 1 Welcome to the Committee of the Regions.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam 508 millió lakos Tagjelölt országok: Izland, Törökország, Szerbia, Macedónia.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
1 EU kihívások - magyar feladatok Lehetőségek és feladatok az EU-ban magyar civil szervezetek számára Előadó: dr. Benedek László Térfél Alapítvány.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Civil szervezetek együttműködési lehetőségei az Európai Unióban
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
A A A B B B C C BESZÉDFELISMERŐ RENDSZERES DIASOROZATOK
A STRATOSZ regionális SZERVEZETI struktúráját megteremtő szervezési projekt előkészítése (2. RÉSZ) ADOTTSÁGAINK FELADATAINK KÖTELEZETTSÉGEINK Készült a.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
Az EU Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Az Európai Unió intézményei és döntéshozatali rendszere
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Készítette:Makra Betti Dátum:
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 6. Kocsondi Tamás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam Több mint 500 millió polgár
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Európai pénzügyi intézményrendszer
Az európai integráció története
Üdvözöljük!.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az Európai Unió intézményrendszere I.
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
Az Európai Unió egyéb intézményeiről
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tevékenysége
© Architecture: Art & Build + Atelier d’architecture Paul Noël
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Az EGSZB a térképen

Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS

Kikből áll az EGSZB? ♦ Római Szerződés, A gazdasági és társadalmi élet különböző csoportjainak képviselőiből ♦ Nizzai Szerződés, A szervezett civil társadalom különböző gazdasági és társadalmi alkotóelemeinek képviselőiből

Mi a szervezett civil társadalom? ♦ A mezőgazdasági és egyéb termelőket, a munkavállalókat, a szabadfoglalkozásúakat, a fogyasztókat és a szociális gazdaságot képviselő szervezetek és egyéb civil szervezetek; ♦ A szervezett civil társadalom a közigazgatási szervek és a polgárok közötti közvetítő szervezet szerepét tölti be.

Kik alkotják az EGSZB-t? ♦ Az EGSZB egy KÖZGYŰLÉS, melyet az Európai Unióból érkező 317 tag alkotja; ♦ A bizottsági tagokat 4 évre nevezik ki, mandátumuk megújítható; ♦ A tagokat a nemzeti kormányok által összeállított listák alapján a Tanács nevezi ki.

A közgyűlés 3 CSOPORTRA tagolódik: ♦ I. Csoport - Munkaadók Ipari köz- és magánszféra, kereskedelmi, pénzügyi és egyéb nagyvállalatok; ♦ II. Csoport – Munkavállalók Nemzeti szakszervezeti szövetségek; ♦ III. Csoport – Egyéb tevékenységek Mezőgazdasági termelők, fogyasztók, szociális gazdaság képviselői, kézművesek és KKV-k, szociális és környezetvédelmi civil szervezetek, szabadfoglalkozásúak stb.

Az EGSZB döntéshozó szervei ♦ Az Elnökség ♦ A Vezetőtestület ♦ A Közgyűlés

Az EGSZB munkavégző szervei Hat szakosított szekció... ♦ Egységes piac, termelés és fogyasztás; ♦ Közlekedés, energia, infrastruktúra és információs társadalom; ♦ Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem; ♦ Gazdasági és Monetáris Unió, gazdasági és szociális kohézió; ♦ Foglalkoztatáspolitika, szociálpolitika és állampolgárság; ♦ Külkapcsolatok.

Az EGSZB munkavégző szervei …és két újabban létrejött szervezet ♦ Az Egységes Piac Megfigyelőközpontja– (SMO) ; ♦ Az Ipari Változások Tanácsadó Testülete– (CCMI) A bizottsági tagok és a munkavégző szervek munkáját a főtitkárság segíti.

Az EGSZB tevékenységi köre Az EGSZB feladata vélemények kidolgozása (évente kb. 150) ♦ Római Szerződés, A Tanács és az Európai Bizottság konzultálhat az EGSZB-vel; ♦ Amszterdami Szerződés, A Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament konzultálhat az EGSZB-vel. - Kötelező és választható konzultáció -

Az EGSZB tevékenységi köre Az EGSZB ezenkívül ♦ kezdeményezési jogkörrel rendelkezik; ♦ feltáró véleményeket dolgozhat ki; ♦ megkönnyíti és elősegíti a civil társadalommal folytatott párbeszédet.

Munkamódszerek ♦ A vélemények kidolgozásához a szekciók többnyire „tanulmányozó csoportokat” hoznak létre és kijelölnek egy előadót; ♦ A „dinamikus kompromisszum” lehetőségének folyamatos keresése; ♦ Szakértelemre alapozott konstruktív vita; ♦ Szavazás a szekción belül, majd a plenáris ülésen.

A munka ütemezése ♦ Évente 9 plenáris ülés; ♦ Mind a 6 szakosított szekció általában havonta egyszer összeül; ♦ Az egyes tanulmányozó csoportok egy– három alkalommal tanácskoznak.

A z EGSZB elősegíti a civil párbeszédet Rendszeres kapcsolattartás és együttműködés az országos gazdasági és szociális tanácsokkal és a civil szervezetekkel ♦ európai uniós szinten; ♦ a tagállamokban és más európai országokban; ♦ az Euromed-társulás országaiban; ♦ az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) államokban; ♦ a Mercosur-államokban és más latin-amerikai országokban; ♦ Indiában, Kínában stb.

A jövő kihívásai... ♦ Az EGSZB konzultatív szerepének tökéletesítése az Európai Parlamenttel, a Tanáccsal és az Európai Bizottsággal való együttműködés megerősítése révén; ♦ Törekvés arra, hogy az EGSZB intézményi szinten minél jobban és hitelesebben képviselhesse a civil társadalmat; ♦ Az EGSZB jelenlétének megerősítése az Európa jövőjével kapcsolatos vitákban.

Miben rejlik az EGSZB értéke? ♦ Nagy szakértői bázis; ♦ Konszenzuskeresés („dinamikus kompromisszum”); ♦ Összekötő szerep a civil társadalom és az európai uniós intézmények között; ♦ Valódi befolyásoló tényező az Európai Unió jogalkotási folyamatában.

♦ Konzultatív szerepe és a civil társadalmi szervezetekkel folytatott párbeszéd......révén az EGSZB az egyik legaktívabb főszereplő és mozgatórugó...

… a RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIÁBAN.

Az elnök Az alelnökök Anne-Marie Sigmund, AT, III. Cs. Roger Briesch, FR, II. Cs. Dimitrios N. Dimitriadis, EL, I. Cs.

A Csoportok elnökei ♦ I. Csoport - Munkaadók: Giacomo REGALDO (IT) ♦ II. Csoport – Munkavállalók: Mario SEPI (IT) ♦ III. Csoport – Egyéb tevékenységek: Staffan NILSSON (SE)

EGSZB Rue Belliard Brüsszel tel.: fax: