Értékpapír piaci műveletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Értékpapír piaci műveletek
Advertisements

1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Horváth Zsolt vezérigazgató
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Tőzsdei befektetések A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. Árutőzsde Értéktőzsde - értékpapírtőzsde - devizapiac Hatással van napi életünkre.
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Nemzetközi befektetések
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Forfaiting (forfetírozás)
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
A tőzsdei kereskedés alapjai
A határidős szerződés.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
A diákat készítette: Matthew Will
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében PÉNZÜGYI MATEMATIKA ÉS KOCKÁZATANALÍZIS VIII. Előadás FORWARDS, FUTURES, SWAPS Elektronikus.
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Opciós piacok. Meghatározás Egy termék jövőbeli vételére vagy eladására szóló jog, előre rögzített áron és időbenEgy termék jövőbeli vételére vagy eladására.
A tőzsde története A tőzsde, mint kereskedelmi forma először Németalföldön jelent meg az 1300-a évek elején. Bruges városa – olasz kereskedők találkoztak.
Részvényopciós díjak jellemzői
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Budapesti Értéktőzsde március 11. Nemzetközi szemlélet – helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Kereskedelmi levelezés
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
EFFAS – Derivatív modul
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. őszBefektetések I.1 Származtatott termékek Határidős ügyletek Csere (swap) ügyletek Opciók.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Opciós ügyletek. Az egyszerű spekulációs ügyletek kockázata igen nagy, ezért nem mindenki vállalja. A fedezeti ügyletkötők számára sem előnyös a határidős.
2013. tavaszTőzsdei spekuláció1 Határidős árfolyamok.
Származtatott termékek és reálopciók tavasz 2. Zh tájékoztató A zárthelyi időpontja és helyszíne: április 22. hétfő QA407, az alábbi beosztás.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az értékpapírok.
Származtatott termékek
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Befektetés és finanszírozás Határidős és opciós ügyletek
II. Határidős árfolyamok
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
A piac és a piacgazdaság
KELER Zrt. és KELER KSZF Kft. KELER Zrt. és KELER KSZF Kft.
Készítette: Perecz Patrik
Kereskedés a tőzsdén.
Előadás másolata:

Értékpapír piaci műveletek Tőzsdei ügyletek

Fogalmak Tőzsdei műveletek: tőzsde pénzügyi eszközök koncentrált piacaként működik Értékpapír-piaci műveletek:a kereskedés tárgy értékpapír Adásvétel szerint beszélhetünk: Árupiaci műveletekről (árutőzsde esetében) Értékpapírügyletről Devizaügyletről Származékos ügyletről más néven derivatívának(derivative or contingain claim securities) azokat az instrumentumokat nevezzük, melyek ára egy másik, mögöttes eszköz (future, forward, opció) árától függ.

Tőzsdei műveletek közös jellemzője Nagy koncentráltság Nagy volumenek Üzletek szabványosítása Ügyletek közvetítő igénybevételével mennek végbe A tőzsde egy fiktív piac: létezik vevő és eladó, szerepük nagyon gyorsan változik,

Tőzsdei ügyletek fajták A tőzsdei ügyletek a teljesítésének esedékessége szerint lehet: Prompt (azonnal esedékes) Termin (későbbi időpontban esedékes, határidős ügylet)   Az üzletkötők kockázatához fűződő viszonya alapján lehetséges, mely szerint megkülönböztetünk: Spekulációs Fedezeti (hedge) Arbitrage ügyleteket

Prompt vagy spot (azonnal esedékes) · A prompt ügyeknél az adásvételi szerződés megkötése és az ügylet teljesítése (lebonyolítása) annak idejét tekintve nem szakad el egymástól ( eltérés néhány napra korlátozódik) · Készpénzügyletnek nevezik (comptant ügylet, kassza ügylet) amikor az ügylet 2-5 napon belül bonyolítják le

Határidős ügyletek, Termin ügyletek későbbi időpontban esedékes, úgynevezett határidős ügyletek olyan piac, ahol a termékeket előre rögzített áron adják és veszik, · A teljesítés (mind áru szállítása, mind az ellenérték kiegyenlítése) az ügyletkötés során meghatározott későbbi fix időpontban történik · Az ellenértéket a vevőnek viszont a kötés napján jegyzett árfolyamon kell kiegyenlítenie · Áru lehet: deviza, kötvény vagy részvény vagy egy összetett árú, mint pl. részvényindex ·  Határidős ügyeltek: spekulációra ad alkalmat · Az árak az idő vagy földrajzi hely függvényében való változására teszi érdekelté az üzletben a spekulánsokat

Ügyletek A határidős ügyleteknek 3 fő alaptípusa van 1.      A forward: (előre továbbít, szállít,) 2.      A futures ( jövő ügyletek) És az opció ( díjügyletek)

Forward: A forward ügylet olyan határidős ügylet, melyet a tőzsdén kívüli piacon kötnek. A szerződő felek a szerződésben vállalt kötelezettségeiket teljesíteni kötelesek, elmaradásáért polgári peres eljárásban lehet jogorvoslatot kérni. A felek egy későbbi időpontra vállalják az áru szállítását, egy az üzletkötéskor megszabott áron. Az egyik félnek hasznot, a másiknak veszteséget hoz az ügylet. A forward ügylet gyakran egy külkereskedő és a bankja között jön létre

FORWARD A forward piac nem centralizált: ügyletkötés a tőzsdén nem fordul elő, OTC piacon Ilyenkor a klíring vagyis elszámolóház hiányában az üzletet csak az eredeti partnerrel lehet felmondani Ha az egyik fél nem teljesíti a vállalat kötelezettséget a határidő alapján, ebből fakadó vesztesség közvetlenül a másik felet terheli A forward ügyleteket- jellemző időtávok és lejárati napok (az adott naphoz viszonyítva 1,3,6,12 hónap múlva esedékes), szerződés személyre szabott, ára egy jövőbeni árat jelez (adás és vételi ár),

Példa: Egy cég tudja, hogy nov. 25-én 127 650 Dollárt utal át partnere A költségei forintban keletkeztek, emiatt nem akarja magát kitenni semmiféle kockázatnak a hátralévő időben. Határidős dollárügyletet, a cég eladja devizáját, a bank megveszi Példa CME: Chicago Mercantile Exchange – Canadian Dollar (CD) szerződés Árfolyam (spot price) of 0,7294 dollar/CD 30 days: 0.7302 Dollar/CD 90 days: 0,7318 Dollar/CD to 180 days: 0,7341 Dollar/CD Forward árak a jövőbeni árfolyam változást mutatják, a dollár valuta le fog értékelődni.

Futures Ügylet centralizált, ügyletkötés a tőzsdén elő fordul a meghatározott szokványok betartásával Az elszámoló ház is bekapcsolódik(KELER Rt) határidős ügylet, amelyre kötött szerződésben az egyik fél arra vállal kötelezettséget, hogy a másik félnek meghatározott mennyiségű és minőségű árut meghatározott időben, áron átad, átvesz naponkénti pozícióértékelés és elszámolás.

FUTURE szabvány mennyiségre (kontaktusokat határoznak meg: pl az előző példából az 127,650 dollár nem lehetséges! szabvány lejárati időpontra (csak bizonyos időkben, dátum) szól, a szállítási határidők nem személyre szabott, egy külön számlára be kell fizetni egy bizonyos összeget mely fedeznek szolgál (óvadékot), általában a szerződésben foglalt összegnek 4%,

Elszámolás: a napi árfolyamon miután a kereskedés befejeződött Settle up: rendezés naponta kereskedés végén: Egy future vevő: ha az elszámolási ár ma magasabb a tegnapinál, akkor a aznap a vevőnek egy positív elszámolása volt. Az eladónak a fedezéki számlát ez által ki kell egyenlíteni, rendeznie. Marked-to market: Előny: naponta szembesül a vevő és eladó a változással. Zero-sum game: zéró eredményes játék:

Fututre Profit Profit S S E E Vételi kötelezettség Eladási kötelezettség

Future és forward ügyletek Mindkét félnek joga és kötelezettsége van:   Vevő: Értékpapír vásárlónak joga: a kötvényt/részvényt a megjelölt napon átvenni az eladótól Kötelezettsége: a szerződésben előre megállapított árat ki kell fizetni az eladónak Eladó: jog: az ügyletkötéskor kikötött ellenérték átvétele

Opciós ( szabad akarat) ügyletek Olyan spekulatív ügylet, amelyben az opciót megvásárló fél díj (prémium) fejében jogot szerez arra, hogy a szerződésben kikötött határidő lejárata napján (decleration date) opciós joggal élve dönthessen a felől, hogy a szerződést az abban meghatározott feltételekkel realizálja, vagy a díj elvesztése fejében visszalépjen az ügylettől

OPCIÓ Vásárló tehát jogot szerez (eladáshoz, vételhez) kötelezettségvállalás nélkül Típusok: Európai opció: megvásárlás egy meghatározott napon (lejáratakor) Amerikai opció: beváltható bármikor a szerződés tartalma alatt

A, Egyszerű opciós ügylet A vételi (call) opció vásárlója a díj előzetes lefizetés fejében jogot szerez egy meghatározott árú előre megállapított fix áron (kötési árfolyam) való megvásárlására egy meghatározott jövőbeni

OPCIÓ Vételi opció: megvásárlójuk a jogot: Most meghatározott áron ( kötési áron: E) később megvásárolhatunk egy terméket Másik fél: vételi opció eladója ( kiírója): kötelezettséget vállal, ha akarjuk, eladja nekünk a kialkudott áron a terméket a lejáratkori árfolyam jelölése: S

VÉTELI OPCIÓ P P S S E E Eladási kötelezettség Vételi jog

ELADÁSI OPCIÓ Eladási (put) opció vásárlója a prémium ellenében arra szerez jogot, hogy lejáratakor (amerikai opcióknál lejárataiig) a kötési árfolyamon adhassa el a szerződéses árut, vagy a díj elvesztése fejében visszalépjen az ügylettől.

ELADÁSI OPCIÓ P P S S E E Vételi kötelezettség Eladási jog

OPCIÓK Call opció Put opció In the money: SE At the money SE Out of the money SE   Put opció In the money ES At the money E  S Out of the money E  S

Kettős opciós ügyletek: az adásvétel kombinációja Ilyenkor az opcióvásárló a prémiumdíj kétszeresét kell hogy lefizesse. Ennek fejében arra szerez jogot, hogy a szerződés tárgyát képező tételekre az előre meghatározott fix határnapon akár eladóként, akár vásárlóként lépjen fel. Vesztességeket ezáltal még jobban csökkenti. Maximális vesztesség: az opciódíj