Dr. Török Béla Általános Iskola és Speciális Szakiskola prezentációja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Cseppkőbarlangok Huszti Dóra 9.o
A KARSZTJELENSÉGEK.
Világörökségünk A budai vár.
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Természetvédelem.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Hortobágyi Nemzeti Park
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
„A múlt ajándékai a jövőnek..” Készítette: Németh Krisztina
Cella Septichora.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Aggteleki Nemzeti Park
Magyarország világörökségei
Világörökségek.
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Budapest.
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Helyi értéktől a hungarikumig Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság.
Nemzeti értékek és hungarikumok törvényi szabályozása
Széles Ivett szakreferens Hungarikum Bizottság Titkárság
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Ókeresztény Sírkamrák
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
Aggteleki Nemzeti Park
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Magyarország természeti kincsei
Aggteleki Cseppkőbarlang
Aggteleki cseppkőbarlang
Természetvédelmi alapozó ismeretek
Horváth Zsuzsa Hungarikum Bizottság Titkársága koordinációs referens
Nemzeti Parkok.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Készítette: Bárdos Krisztián
Világörökségek Magyarországon
Aggteleki Nemzeti Park
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
Meghívó Föld napi rendezvényekre
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Helyi védett értékek bemutatása a
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
14. A KARSZTERÓZIÓ.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Dr. Török Béla Általános Iskola és Speciális Szakiskola prezentációja "VILÁGÖRÖKSÉGÜNK”

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995) ÖRÖKSÉGÜNK Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

TARTALOM VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEK MAGYARORSZÁG VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEI AZ AGGTELEKI KARSZT ELHELYEZKEDÉSE AZ AGGTELEKI KARSZT JELLEMZŐI, BARLANGJAI A CSEPKŐBARLANGOK KIALAKULÁSA AZ AGGTELEKI KARSZT FELSZÍNE / AGGTELEKI NEMZETI PARK A BARLANGOK ÉLŐVILÁGA A TERÜLET HÍRES SZÜLÖTTEI A TERÜLET NÉPRAJZA, NÉPMŰVÉSZETE

VILÁGÖRÖKSÉGEK A világörökségi helyszínek - olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek – melyek megőrzése, óvása fontos az emberiség számára. A helyszíneket az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) által irányított Világörökség Programba felterjesztettek. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele. A programot 1972. november 16-án alapították. Az Egyezmény aláírásával valamennyi részes állam kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez.

A Világörökségi embléma jól szimbolizálja a kulturális és természeti javak között fennálló szoros kapcsolatot, kölcsön-hatást. A központi négyzet egy emberkéz által alkotott formát jelképez, miközben a kör a természetet, természetességet jeleníti meg. Az embléma kerek, mint földünk, és a kör egyben a mindent körülölelő védelem egy szimbóluma is.

Világörökségi helyszínek Magyarországon Budapest - a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út (K) (1987 + 2002) Hollókő ófalu és környezete (K) (1987) Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (T) (1995)

Világörökségi helyszínek Magyarországon Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete (K) (1996) Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta (K-kultúrtáj) (1999) Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője (K) (2000)

Világörökségi helyszínek Magyarországon Fertő (K-kultúrtáj) (2001) A tokaji történelmi borvidék(K-kultúrtáj) (2002) A Magyar Országgyűlés 2011. június 14-én fogadta el a 2011. évi LXXVII. törvényt a világörökségről. A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba.

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (T) (1995) Magyarország és Szlovákia közös felterjesztése alapján 1995-ben került az UNESCO Világörökség listájára a Gömör–Tornai-karsztvidék. Magyarország ÉK-i és Szlovákia DK-i határán terül ez a bar- langrendszer, mely nemcsak természeti,- hanem kultúrtörté- neti értéke révén került fel a listá- ra (ősemberi leletek,falfestmények vallási emlékek)

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (T) (1995) A földrajzilag összefüggő egységet alkotó Aggteleki – és Szlovák karszton jelenleg kb. 700 barlang ismert; melyek méretüket, formájukat és ökológiai állapotukat tekintve is sokszínűek. Leghíresebb barlangja a Baradla- Domice barlangrendszer, mely feltárt ágaival együtt kb. 25 km hosszú. Nevezetes barlangok : Földváry – és Rákóczi barlang Esztramoson Béke –barlang (légúti betegségben szenvedők gyógyítására alkalmas a klímája) Vecsem- bükki hasadék Vass Imre barlang

A cseppkőbarlangok kialakulása A felszín tetején lévő víznyelőkben a csapadék behatol a hegység belsejébe, itt üregeket, barlangot formál. A benne folyó patakok a hegy lábánál karsztforrásként törnek a felszínre. A barlang belsejében a lecsöpögő vízből kicsapódik a mészkő így alakulnak ki a cseppkövek. A cseppköveknek három fajtája van : Álló cseppkő Függő cseppkő Cseppkőoszlop ( amikor a függő és álló cseppkő összeér ) Magyarországon minden barlang VÉDETT !

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (T) (1995) Területén található az Aggteleki Nemzeti Park. Ez a nemzeti park volt az első hazánkban, melyet a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása érdekében hoztak létre. Emellett a térség biológiai, geológiai, őslénytani és régészeti értéke is jelentős. A barlangok némelyikét már az őskor embere is ismerte, lakhelyéül is használta. A leletek többsége kőből és állati csontokból készült használati eszköz.

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (T) (1995) A barlangok egyedülálló ökoszisztémát alkotnak. Több, mint 500 barlanglakó és barlangkedvelő állatfaj él itt. Néhány faj endemikus csak itt, ebben a barlangban fordul elő. A barlangok élőlényeinek első, összefüggő vizsgálatát Dudich Endre végezte az 1930-as években. Barlangi vakászka Dudich Endre közönséges denevér A Baradla- barlang kiváló akusztikájú hangversenytermében komolyzenei barlangkoncerteket rendeznek.

Gömör – Torna vármegye híres szülöttei Vass Imre földmérő, az első tudományos igényű hazai barlangtérkép megalkotója. 1825-től foglalkozott a Baradla- barlang felmérésével. . Gróf Andrássy Györgynek Magyarország 1848. előtti politikai közéletében első rangú szerep jutott . Tompa Mihály (1817 – 1868) költő. Költészetünk népies átalakulásának harmadik nagy képviselője. Petőfi és Arany kortársa. Blaha Lujza (1850-1926) magyar színésznő, „a nemzet csalogánya”. Blaha Lujza(1850 - 1926) magyar színésznő, „a nemzet csalogánya

Gömör – Torna vármegye Néprajza, népművészete Csetnek A csetneki Szontagh nővérek egy - az európai divatnak megfelelő - csipke készítési kultúráját honosították meg a XIX. században. A Csetneki Magyar Csipke igen rangos elismerésekkel büszkél- kedhet. Sok rendezvényen, kiállításon és vásáron mutatták be az érdeklődő közönségnek. 1559-ben a Csetneki vár az ún. törökelleni őrvárak közé tartozott. A Rákóczi szabadságharc után a vár erősen megrongálódott. A XIX. században a vár nyugati része lakókúriává épült /mai tanintézet/. Blaha Lujza(1850 - 1926) magyar színésznő, „a nemzet csalogányaA mai NÓGRÁD megye területén a palócok laknak. A Palócország négy hegy völgyében terül el. Nagy része lankás, dombos terület. A megyében rengeteg látnivaló, kirándulóhely található.