Kiből vagy miből lesz a lokálpatrióta? Múzeum (nem) csak felnőtteknek Magyar Nemzeti Múzeum, 2011. október 17. Előadó: Pató Mária

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. HASSAN Elsayed egyetemi docens DUCHON Jenő műszaki tanár Trefort Ágoston Mérnökpedagógia Központ, Óbudai Egyetem AZ ONLINE FORRADALMAK NEVELŐ SZEREPE.
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Tanulók fejlődésének nyomon követése
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
ALTERNAIV Nagybajom Város Önkormányzata TÁMOP / Pirka Mátyás Ifjúsági referens
© Baráth László Az elmúlt félév. Miért igen, miért nem. Szabad-e tartózkodni? © Baráth László.
A hálózattá alakulás útján
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Országos Múzeumandragógiai Konferencia
A „KÖZPONTI” (I.) MUNKACSOPORT TEVÉKENYSÉGE, EREDMÉNYEI
Kerékpáros Magyarország Program Bringázz a Munkába Kerékpárosbarát Település szeptember 16.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Managerek éjszakája Velence, SZÉP MÚLT VÁR RÁNK? Szűcs Anita Akkreditált, kiemelt fokozatú Life és business coach Magyar Coachszövetség Közhasznú.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
MKE 44. Vándorgyűlése Helyismereti Szekció Győr, július 13. péntek Magdics Erika Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola, Győr.
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Készítette: a Dalai Láma
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Fesztiválozó egyetemisták Készítette: Buzinkay Nóra „Campus-lét” a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia
Klikkelj az egérrel a következő képért... (A saját életed értékeli)
Testek úszása, lebegése, elmerülése
A SZÉLSŐJOBBOLDALI IDEOLÓGIA REPREZENTÁCIÓJA A DEBRECENI EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Szociológia MA II. Témavezető: Prof. Dr.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Alcím mintájának szerkesztése Példaadó fenntarthatóság egy Balaton-parti településen Előadó: Góth Imre Árpád Gyenesdiás Nagyközség.
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten nyitórendezvény december.
Muzeológusok bakancsban A Múzeumi Túrák a Mecsekben című programsorozat „életútja” Pásztor Andrea Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága.
Túl az első lépéseken... II. Múzeumandragógiai konferencia Budapest október 17. (TÁMOP /B) -- Bodolai Mária Speciális csoportok a Damjanich.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
A H I D.
Barcelona Hamar Márk.
Mi is az a társadalmi integráció?
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
Közösségi Önsegítő Rendszer (KÖR) mint jó megoldás teleházak számára.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Értelmezések.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Iskolai közösségi szolgálat
1 PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI - SPORTHÁZ ÉS KÖNYVTÁR CSEPREG.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
CSILLAGPOR ALAPÍTVÁNY Jó gyakorlataink, eredményeink
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Neked nem szabad sokat dolgozni.... …hanem egyszerüen csak heverészni.
A helyi erőforrások bevonásának lehetőségei
Gosztonyi László PCC, MBA klinikai szakpszichológus, családterapeuta Családterápiák
Készítette: Zelei Kitti. „Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és.
Ifjúsági kérdőívek értékelése Szentesi fiatalok körében.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
LEADER, Identitás, Sport
Asztrológiai iskola II.
Einstein jóslata Félek attól a naptól amikor a technológia fontosabb lesz, mint a személyes kapcsolat-tartás. A világon lesz egy generációnyi idióta.
Szociális város-rehabilitáció Szárazréten október 20.
Előadás másolata:

Kiből vagy miből lesz a lokálpatrióta? Múzeum (nem) csak felnőtteknek Magyar Nemzeti Múzeum, október 17. Előadó: Pató Mária

Mottó: „ Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú. Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú. Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami. Hát akkor mi? Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.”

Globalizáció, karrier-minták, fiatalok: avagy mitől lehet vonzó a lakóhely az évezredfordulón? •Szolnok a „nem megtartó” város •Szociológiai felmérés (2000)  Kötődés Szolnokhoz •A város és a továbbtanulás •A város mint lakóhely •Közösségek és barátok •A város iránti érdeklődés •A város és a letelepedés

Szolnok változó arca 1.„Mental map” - A város személyes képe 2.Ipari park, ipari létesítmények 3.Új rekreációs központ (Tiszaliget) 4.Közlekedés 5.A folyók adta lehetőségek 6.Oktatás 7.Civil kezdeményezések 8.Kulturális sokszínűség Eredmény  élvezhetőbb, élhetőbb, szebb város  A mi otthonunk…

Mi hát az, amitől a paprikakoszorú több, mint a paprika és a madzag? Egészséges lokálpatriotizmus kialakulásához, megerősödéséhez, legalább két tényezőnek találkoznia kell: 1.Egyrészt meg kell jelennie az igénynek 2.Másrészt léteznie kell annak az eszközrendszernek, ami a környezet újjáalakításának feltételeit megteremti  A két dolog kölcsönösen, kedvezően hat egymásra

Szolnokhoz kötődő kapcsolat •Családi, rokoni kötelék •Közösségi élmények  Iskolai  Civil szervezetek  Kulturális intézmények programjai  Közgyűjtemények lehetőségei

VÁLTOZÁS Egyszerűen nem lehet úgy, mint eddig.

Mit tesz a Damjanich János Múzeum? •Kulturális Örökség Napjai (városi séták, kerékpáros városnézés)  Kalandtúra Szolnokon (2008-)

Mit tesz a Damjanich János Múzeum? • Évezredek a Tisza mentén (TÁMOP /10/B )  Családi napok  NagyítTá ® sban – Múzeumi szabadegyetem

„Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt.”

KÖSZÖNÖMKÖSZÖNÖM AFIGYELMET!AFIGYELMET!