Románia Nemzeti Parkjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Siófok és környéki hungarikumok
Látnivalók Erdélyben Készítette: 7. osztály.
A Dunakanyar legszebb helyei
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
ROMÁNIA.
A száraz kontinentális terület
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A földfelszín domborzata
Magyarország Természeti Kincsei
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
A mérsékelt övezet (folytatás).
ROMÁNIA.
Talpon maradni.
Cserey - Goga iskolacsoport KRASZNA
5. NAP.
3. nap.
Egyeskő.
Készítette: Nagy Zsanett
FÖLDRÉSZEK.
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
Cseh nyelvre fordította:
Változó földfelszín.
Gyűrthegységek.
Románia Nemzeti Parkjai
Csalhó Nemzeti Park Neamt megye.
„Dunának, Oltnak egy a hangja” Irodalmi barangolás Erdélyben május
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Erdély földrajza Tordai hasadék.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
A rómaiak nyomában.
Gyöngyös jellegzetességei
Aggteleki Nemzeti Park
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Magyarország természeti kincsei
Lengyelország.
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
ERDÉLY.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
2016. május 20. ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI GEOLÓGIAI FORMAKINCSEK NYOMÁBAN.
Románia Nemzeti Parkjai 2000-ig egyetlen Nemzeti Park volt azóta számuk 12-re emelkedett.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Képekben automatikus.
Erdély Ismertető.
régi magyar nevén: Veres-tó)
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
TÚRA A A FOGARASI HAVASOKBAN
Tutajozás a Dunajecen Készítette: Szabó Lilla
KAPRUN.
Aggteleki Nemzeti Park
Erdély   Az egyik legnépszerűbb külföldi élményportál, a Bored Panda pazar gyűjteményt tett közzé a honlapján, miután az elmúlt nyáron a fotósok bebarangolták.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
KAPRUN.
Szabó Eszter Ignácz Bence
Előadás másolata:

Románia Nemzeti Parkjai Készitette: Kovács Krisztina Mocan Krisztina Vincze Ibolya XI.B.

2000-ig egyetlen Nemzeti Park volt azóta számuk 12-re emelkedett: 1 2000-ig egyetlen Nemzeti Park volt azóta számuk 12-re emelkedett: 1.Retyezát Nemzeti Park 2.Békás-szoros Hagymás Nemzeti Park 3.Néra szurdok-Beusniţa Nemzeti Park 4.Szemenik Krassói szurdok Nemzeti Park 5.Radnai-havasok Nemzeti Park 6. Csalhó Nemzeti Park 7.Kelemen havasok Nemzeti Park 8.Kozia Nemzeti Park 9.Cserna Domogled Nemzeti Park 10.Királykő Nemzeti Park 11.Măcin hegység Nemzeti Park 12.Duna Delta Bioszféra Rezervátum

Retyezát Nemzeti Park A Retyezát-hegység románúl Munţii Retezat a Déli Kárpátok része. Elhelyezkedés Hunyad megye Legmagasabb pont Peleaga (2509 m) Terület 900 km2 1935ben alapitották,mint Románia első nemzeti parkja.

20 100 hektár területével a legnagyobb nemzeti park Romániában 1979-ben Bioszféra rezervátummá nyilvánitották A Retyezát-hegységben helyezkedik el a legtöbb tengerszem, összesen 82. 1980-ban a Retyezát az UNESCO védelme alá került.

Románia legnagyobb tengerszeme, a Bukura-tó is itt található; területe 8.5 ha.

HAVASI GYOPÁR

Mormota

Békás szoros Hagymás Nemzeti Park A Békás-szoros (románul Cheile Bicazului) egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás-hegységben, Hargita megye észak-keleti részén, a Békás-patak völgyében. A szorost 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a nemzeti park része. A Békás-szoros közrefogó hegycsúcsok: Kis-Cohárd (1344 m), Csiki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m), Mária-kő (1125 m).

A Békás-szoros a Keleti-Kárpátok legszebb, legmonumentálisabb szurdokvölgye. A tektonikus eredetű szurdokvölgy 5 km hosszú.

A tényleges szorosnak három fő része van: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. A szoros a 200-300 méter magas sziklafalaival Európa egyik természeti ritkasága, és a hegymászók paradicsoma. A park területén található a Hóvirág barlang valamint a Gyilkos tó.

Kisasszonypapucs

Siketfajd

Néra szurdok Beusniţa Nemzeti Park Területe 36758 ha Sopotul Nou és Sasca Romana települések között és Caraş Severin megyében helyezkedik el. A Néra szurdok nem más, mint egy keskeny sziklaszoros, amelyet a folyó mind a mai napig folyamatosan mélyít. Mintegy 20 km hosszú teljes egészében.

Itt található a Beusnica vizesés és az Ördög tava.

Bánáti bazsarózsa

Gyöngybagoly

Szemenik Krassói szurdok Nemzeti Park Caraş-Severin megyének a központi részén található A park terulete 36364 ha A szoros altalaja metamorfikus es uledekes kozetekbol epul fel A hegycsucsok enyhen lekerekitettek Nagy szamban talalhatok barlangok, dolinák(tölcsérszeü,nagy, kerek bemélyedés a földben) Legvadregényesebb szurdok Romániában 8 természetvédelmi terület van

kereknyergű patkósdenevér

Bánsági szamárkenyér

Radnai-havasok Nemzeti Park Beszterce-Naszod,Maramaros es Suceava-megyeben Hegység: Keleti-Karpatok Legmagasabb pont: Nagy Pietrosz (2303 m) Mas csucsok: Rebra 2268 m, Kis-Rebra 2221 m, Grohotu 2203 m Terület: 1300 km2 A hegység 50 km hosszú és 30-40 km széles, és bővelkedik tengerszemekben, gleccser alakította völgyekben és vízesésekben. A főgerinc jelentős része 2000 méter feletti és alpesi jellegű.

Pettyes tárnics

Fürge cselle

Csalhó Nemzeti Park A Csalhó az egyik legismertebb hegység Romaniaban. A Keleti-Karpatokban helyezkedik el, Neamt megyeben. A két legfontosabb hegycsúcsa a Toaca (1907 m) és az Ocolasul Mare (1904 m). Keleten a Beszterce folyó és a Bekasi - viztarolo határolja, délen a Békás-patak. A hegységben van a Csalhó Nemzeti Park, ahol több olyan növényritkaság is él, amely Romániában máshol ritkán található meg.

Románia talán egyetlen olyan hegysége, ahol szinte minden nagyobb kőhöz mesés történet tartozik. Számos költőt, írót, utazót ihletett meg ez a táj. A néphit úgy tartja, hogy a hegyen lakik a dákok nagy istene, Zamolxe.

Erdélyi májvirág

Hiúz

Kelemen-havasok Nemzeti Park Beszterce-Naszód, Hargita, Maros és Suceava megyében található A Keleti Kárpátok legmagasabb vulkáni hegysége. A legnagyobb kiterjedésû vulkanikus eredetû hegység Romániában. A Keleti Kárpátokban a Radnai havasok után a második legmagasabb hegység, legmagasabb csúcsa a Kis-Pietrosz -Pietros (2100 m). A hegység gerincén halad Hargita, Maros és Suceava megye határa. A Kelemen-havasok lábánál található a Maroshévízi-, a Borszéki- és a Bélbori-medence. Ezekben a medencékben a vulkáni utóműködések részeként termálvizek és borvízforrások törnek a felszínre.

Turbánliliom

Nagy pele

Kozia Nemzeti Park Vîlcea megyében található A Fogarasi-hegységcsoport része a Déli-Kárpátok egyik egyedi, színes, vonzó túraterepe, vadregényes sziklavilággal, Romania kozponti reszen A rögszerű hegytömeg meredek falakkal magasodik az Olt fölé s ez az Erdélyi-medence felől érkező folyó, a Déli-Kárpátokon átvágva, 15 km hosszan kanyarog a Kozia-szorosban.

Kockás liliom

meggyvágó

Cserna Domogled Nemzeti Park Krassó- Szoreny és Gorj megyében található A Domogled-Cserna park a második legnagyobb védett terület a Retyezát után, több mint 60 ezer hektárt fog be. A vidékre rendhagyóan jellemző balkáni éghajlat -A nyár itt kevésbé meleg, a tél viszont éppen hogy langyos. Tehat a térség éghajlata enyhe, az évi középhőmérséklet + 14° C, mivel a környező magas hegyek felfogják az erős szeleket. csodálatos de méltatlanul elfeledett térség, számos vízeséssel, csodás sziklaképződményekkel, mediterán hangulatú növényzettel. Domogléd – Cserna Nemzeti park része, kítünő túrázási hely a bakancsos – hátizsákos túrázók számára, hiszen számos csodálatos látnivaló található.

pázsitos nőszirom

Görögteknős

Királykő Nemzeti Park Arges és Brassó megyében A Királykő-hegység ( Piatra Craiului) a Erdely keleti részén helyezkedik el. A Királykô a Déli Kárpátok legkeletibb hegysége, egyike a legimpozánsabb csipkézett mészkô szirtekbôl és tornyokból álló felboltozódásoknak Romániában. A hegység egész területe a Kiralyko Nemzeti Park (Parcul Naţional Piatra Craiului) részét képezi.

A hegység egy egészen nyitott íjhoz hasonlítható Az kisebbik rész a kelet felé elnyúló 1816 méter magas Kis-Kiralyko. A nagyobbik vonulat a Nagy-Királykő, amelynek a legmagasabb pontja a 2238 méteres Pásztor-orom. A Kis-Királykőt és a Nagy-Királykőt a Hasadék-nyereg (1660 méter) választja el egymástól. A Királykő területén 161 barlangot ismerünk, közülük a 367 méter hosszú Medve-barlang és a 629 méter hosszú Dâmbovicoara-barlang a legnagyobb. A Királykő Erdély egyik leglátványosabb hegye

havasi gyopárnefelejcs Janka gyopár

Fecskefarkú lepke

Măcin hegység Nemzeti Park Tulcea megyében található Területe:11.345 ha Legmagasabb pontja a Tutuiatu csúcs,467m. A legrégibb Romániában,de Európában is a legrégibbek közé tartozik. Talaja terméketlen,sztyepp növényzet uralja

Habszegfű

Ürge

Duna Delta Bioszféra Rezervátum A Duna-delta (románul Delta Dunării) 3446 km²-nyi területével Európa második legnagyobb deltatorkolata a Volga-delta mögött, Románia és Ukrajna területén. Több mint 1200 növényfajta honos itt, 300 madárfaj és 45 édesvízi hal. A Duna-delta területéből 2733 km² szigorúan védett. Több millió madár jár vissza évente költeni a Föld különböző vidékeiről.

Pelikán

Tündérrózsa