Puskin: Anyegin.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János élete és munkássága
Advertisements

A romantika.
Érintés.
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
A 95-éves Don Juan eldönti, hogy megnősül és felesé- gül veszi a 25-éves Annát.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
Romantika és realizmus keveredése
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
Mit jelent a realizmus? 5/A.
Szakíts magadnak időt…..
„Nagy könyv” A könyv éve a Vetési Albert Gimnáziumban.
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
Csokonai Vitéz Mihály Dorottya.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Friedrich Hölderlin 1770.március június 7.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Forradalmi költészete
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Névnapodra Szeretettel
Napra Valentin.
Moliere /A.
A szentimentalizmus 8/B.
Puskin 8/B.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
10 kívánságot küldök neked 2008-ra Zene.Unbreak my heart-Romantik Violine.
A romantika.
Puskin: Anyegin.
Michal Snunit A lélekmadár
Antigoné.
Dráma Irodalmi mű.
Voltaire és Rousseau 23/B.
Goethe: Faust 23/C.
Anton Pavlovics Csehov
Puskin 26/B.
Beszédaktus jelenség 10/A. 1. Semmit sem tesz, mégis cselekszik Nyelvi megnyilatkozásaink nagy része információközlés Esik az eső. Mára nem készültem.
Mikes Kelemen 22/C.
Egy műfaj nyomában: az elégia
A BHAGAVAD GITA EGYSZERŰEN.
Szakíts magadnak id ő t Szakíts magadnak id ő t!
Ha ezt az üzenetet megkapod …
Miért aggódsz?.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A Csongor és Tünde forrásművei
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
A BALLADA Formája: verses Szerzője: népballada – ismeretlen
Anyegin Keletkezése: ig dolgozik rajta.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Алексеев Федор Яковлевич: Красная площадь в Москве
II. József A kalapos király.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
A. Puskin szintetizáló életműve Синтез достижений русской литературы в творчестве А. С. Пушкина Puskin öröksége.
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
Zala okt Szentpétervár február 28.
Csongor és Tünde vs. Varázsfuvola
BBN-ORO-231 Orosz irodalom 1. (A 19
Paulay Ede rendezésében
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Út a Vadonba CHRIS MCCANDLES.
Katona József Érettségi tételminta.
JÓKAI MÓR EGY MAGYAR NÁBOB.
A. Puskin szintetizáló életműve Синтез достижений русской литературы в творчестве А. С. Пушкина Puskin öröksége.
A pétervári mítosz 2..
Előadás másolata:

Puskin: Anyegin

Alekszandr Szergejevics Puskin

1799-1837, orosz nemesi család A cár ellen lázító versei miatt száműzik Száműzetését a Kaukázus egzotikus vidékeinek bejárására fordítja (romantika) Az új cár visszafogadja, és saját kezűleg cenzúrázza műveit Pétervár ünnepelt szépségét veszi feleségül, négy gyermekük születik

Az asszony szeretőjével párbajozik, meghal Jelleme Julien Soreléhez hasonló: tehetség, szerelmi lobogás, a halál keresése, ambivalens viszony a felső tízezerhez „életműve híd három korszak között; pályáját könnyű és trágár rokokó versekkel kezdi, majd megteremti az orosz romantikát, és Anyeginjével útnak indítja az orosz realizmust.”

Anyegin Keletkezése: 1823-31-ig dolgozik rajta. A vázlatai szerint a kész mű befejezetlen marad. 12 fejezetből => 8 lett kész. Így is teljes a történet => továbbgondolásra késztet, hogyan folytatódhatott Anyegin sorsa.

Hét éven át írta, így is csak 8 fejezet valósult meg a 25-ből Ellentmondások, mert maga is elfelejtette Pl a 3. fejezet szerint ő őrzi Tatjána levelét, a 8. fejezet szerint Anyegin Százezer rubeles adóssága fejében időnként ennek fejezeteit adta le Bizonyos részleteit a cenzúra húzatta ki Szaggatottsága, töredékessége viszont jó alkalom a romantikus szemlélet illusztrálására (a klasszicizmus éppenséggel a teljességre törekszik)

Romantikus és realista vonások az Anyeginben az orosz társadalom kritikus ábrázolása („az orosz élet enciklopédiája”) szentimentalizmus Romantikus vonások: jellemábrázolás váratlan fordulatok byronizmus→spleen

A szereplők jellemzése Anyegin: a felesleges ember típusa üresnek érzi az életét, de nem tud rajta változtatni a szerelem lehetne az egyetlen kiút… Lenszkij fiatalkori naiv énjét testesíti meg.

Tatjana: művelt a kor elvárásaival szemben cselekedni tudó hősnő a mű legromantikusabb szereplője felvállalja az élet által kínált szerepet

Szerkezet 1.fejezet: -Anyegin gyermek és ifjúkora, ami hasonlít Puskin életéhez. 2.fejezet: -Örökség. Anyegin vidékre költözik. Megismerkedik Lenszkijjel, és a Larin családdal. 3.fejezet: -Tatjana szerelmes Anyeginba.Levelet ír neki. 4.fejezet: -Anyegin visszautasítja Tatjana közeledését.

5. fejezet: -Tatjana álma. Előrevetíti a tragédiát 5.fejezet: -Tatjana álma. Előrevetíti a tragédiát. Tatjana névnapi bálja. 6.fejezet: -A párbaj előtt Lenszkij elmegy Olgához, aki úgy viselkedik mintha semmi sem történt volna. Rájön, hogy felesleges a párbaj, de mégsem lép vissza.->Lenszkij meghal

7. fejezet: -Anyegin elutazik 7. fejezet: -Anyegin elutazik. Figyelem középpontja Tatjana, aki egy moszkvai bálon megismeri a herceget. 8. fejezet: -Néhány év múlva Anyegin találkozik Tatjanával. Szerelmes lesz. Levelet ír neki. Zárójelenetben megbeszélik, hogy a boldogságukat eljátszották, és ekkor a herceg betoppan.

Üzenete - az Anyegin a romantika formanyelvén íródott, de magának a romantikus életvitelnek a kritikája - az események utáni vágyódás ellehetetlenüléshez, bukáshoz vezet Az ember lehet boldog, csak nem tudja, hogy ehhez mit kell cselekedni és mikor játssza el.