Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csokonai Vitéz Mihály Dorottya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csokonai Vitéz Mihály Dorottya."— Előadás másolata:

1 Csokonai Vitéz Mihály Dorottya

2 A könyv a farsang napját mutatja be szakaszokra bontva.
A mű ún. fejezetekre oszlik. Teljes címe: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon. A főszereplő maga Dorottya, aki olyan idős, csúnyácska és fogatlan.  1799-ben Csokonai Somogy megyében tartózkodott, részt vett az ottani farsangi mulatságon, s itt látott modelleket Dorottyára.  A könyv a farsang napját mutatja be szakaszokra bontva.

3 Az első részben ebédig olvashatjuk a történteket.
Az eposz a tárgy megjelölésével indít. Nem múzsához, nem mitológiai személyhez fordul, hanem a jó borocska támogatását kéri. Dorottya megérkezett a bálra Orsolyával. Felolvassák a névsort, ami a szingli nők névsorát tartalmazta 17 éves kortól 64 éves korig. A farsang 2 dologról is szólt: - szórakozás - házasságkötés

4 A második részben az estéig történteket foglalja össze .
Dorottya gúny tárgyává válik Egyetlen férfinak sem kell. Bosszút forral a sértegetésekért Áldozatot mutat be, és cserébe egy férfit kér a farsangon résztvevők közül. Ámortól kér segítséget. A harmadik részben Dorottya bosszúját olvashatjuk.( 4 dámával köt szövetséget a bosszú megvalósításához.)

5 Egyre többen csatlakozott Dorottyához.
Az egyik dámát Rebekát elküldi 9 kísérőjével az ifjakhoz itt közlik követeléseiketaz emberek röhögnek. Egyre keményebb eszközök cél: ne nevessék ki őket. Oporhaditervet eszel kifelveszi a harcot Dorottyával. Terv: A férfiak még aznap este feleséget választanak. ( Ő pedig annak adja szívét akitől az első csókot kapja.)

6 A dámák Dorottya baldachinját tartották de mikor meghallották Opor kijelentését odaszaladtak hozzá.
Dorottyára ráesett a baldachin és eltörte kezét és lábát. A negyedik részben az éjfél utáni eseményeket meséli el. A dámák rájönnek az ifjak átverték sírva fakadtak Dorottya a végrendeletét diktálja a dámáknak Foglyul ejtették Carnevált és Matrikulát Dorottya felpattan a betegágyáról mintha semmi baja nem lenne.

7 A hadifoglyotKiherélik, MartikulátElégetik
Tűz üt ki dámák kiszaladnakCarnevál nem tud elmenekülni Hajnalban megjelenik Vénusz a szerelem és a szépség istennője békességet és örömöt hozz. Közli: - jövőre mindenki párt talál magának Megszépíti a dámákat, Dorottya csodálatos hajadonná változik. Ámor nyila eltalálja Dorottyát és OportSzerelembe esnekmajd papot hívnak és összeházasodnak.


Letölteni ppt "Csokonai Vitéz Mihály Dorottya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések