Dr. Veress Gábor Dr. Kovács Károly

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

Antropológia VIII. A lélek.
Lépj tovább a szolgálatban!
A kiáltó világ.
A szeretet tulajdonságai Páli Szent Vince életében
A SZERETET - HIMNUSZA IDÉZET PÁL APOSTOLNAK A KORINTUSIAKHOZ ÍRT 1.LEVELÉBŐL.
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
A szeretet himnusz értelmezése
Jánosi Beatrix szeptember 08.
A szabad akaratról I. V. Rész
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
A házasság még nem a mennyország
„A törvény tökéletes teljesítése tehát a szeretet.” (Róm 13,10)
© Veress, MTESZ, 2009.november 25. Minőség és erkölcs - a műszaki értelmiség felelősségvállalása PIACI MINŐSÉG TÁRSADALMI MINŐSÉG ÉLETMINŐSÉG.
A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégiumban
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
A szeretet himnusz A Biblia egyik legszebb szakasza
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
A béke az élet alapfeltétele
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
A SIKERES ÉLET TITKA.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
„Férfinak és nőnek teremtette”
Isten ajándéka embertől emberig
PÉLDÁK, ÖTLETEK VITÁZÁSHOZ
Ahogy én tolmácsolnám nektek…
Szent Teréz rózsakertje
Május 13. az első Fatimai Mária jelenés emléknapja
Engedd / Engedj közelebb
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Az Élet Igéje július Szomjaztál-e már valaha a végtelenre?
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Albert Schweizer A nagy titok
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
Folyamodjatok az Úrhoz,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Az Élet Igéje július.
Készítette: Jon A. Palmer
Az élet igéje május.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
A BOLDOGSÁG TITKA.
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
„Az igazságosság békét terem, az igazságnak meg biztonság lesz a gyümölcse mindörökre.” (Iz 32, 17)
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Az Élet Igéje augusztus.
Az élet igéje Az élet igéje január január.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Feltétel nélküli szeretet
SZERETET, ÉS MEGBOCSÁTÁS nem gyűlölet, és harag!
Margotzy Barátság, szeretet.
Református istentisztelet 2015 január 11 vasárnap.
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
Törvény alatti állapot:
ÜZLETI ETIKA I. Az etika tudományának fő területei
Szent Pál Korintusiaknak írt 1.levele 13.
Szent Teréz rózsakertje
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Előadás másolata:

Dr. Veress Gábor Dr. Kovács Károly EGYETEMES ÉRTÉKEK LEHETŐSÉGE Veszprém, 2008. november 8. nemzetközi találkozó ÉRTÉK ÉS SZERETET Dr. Veress Gábor Dr. Kovács Károly © Veress, 2008.10.

MOZGÁS ÉS ÉRTÉK mozgás, változás, tevékenység, működés, folyamat pl.: cselekedet, termelés/fogyasztás, természeti folyamat…. mozgás értéke: igényt elégít ki pl.: erkölcs, minőség, entrópia … igény – értékrendtől függ mozgás tárgya: amire irányul pl. cselekedet tárgya, áru, termék, kémiai alkotórész… tárgy mozgatórugója pl.: szükséglet, ár, minőségképesség, kémiai potenciál… © Veress, 2008.10.

A TÖRVÉNY A mozgás célja és eredménye érték, amelynek elérését Törvény biztosítja. A Törvény megvalósulását a Világba „beépített” mozgatórugó hajtja. A mozgatórugóra példák: élettelen: potenciál élő: ösztön ember: szükséglet/igény © Veress, 2008.10.

természettudományi törvények fizikai, kémiai, égitestekre vonatkozó, …. biológiai törvények fajfenntartás, létfenntartás, … emberi, közösségi törvények „természetes”? Istentől származó? vagy csak kultúrától függő? …. ? © Veress, 2008.10.

célirányos értéktörvény - érték egyensúlyi értéktörvény - potenciál A TÖRVÉNY FORMÁI célirányos értéktörvény - érték egyensúlyi értéktörvény - potenciál egyensúlyi mozgástörvény - naturáliák előíró mozgástörvény - naturáliák Megjegyzés: Az egyensúlyi törvények az igazságosságot jelentik! © Veress, 2008.10.

A TÖRVÉNY FORMÁI (matematikai leírás) célirányos értéktörvény (teleológikus) optimum-feladat egyensúlyi értéktörvény (oksági) differenciálegyenlet ekvivalencia! © Veress, 2008.10.

Erkölcs: az ember a jót tegye, a rosszat kerülje AZ ERKÖLCS Erkölcs: az ember a jót tegye, a rosszat kerülje Szabad akarat: döntési szabadság Lelkiismeret: a döntés jóságának vagy rosszaságának érzékelője Erkölcsi törvények a természetes erkölcsi törvény az ószövetségi törvény az evangéliumi törvény © Veress, 2008.10.

AZ ERKÖLCSI REND Az ember: Isten teremtménye vagy a törzsfejlődés csúcsa? Igényeink: csak szükségek vagy minden kell? Lelkiismeretünk: együttlátás az Istennel? Szabad akaratunk: felelősség vagy „jog”? A Törvény: Isten alkotása, vagy társadalmi szokások? Az érték: objektív vagy csak szubjektív? Az erkölcs: az Isten jogrendje vagy társadalmi megegyezés? © Veress, 2008.10.

A TERMÉSZETES ERKÖLCSI TÖRVÉNY „A törvény a természetben gyökerező legfelsőbb ésszerűség, amely megparancsolja mit tegyünk és tiltja az ellentétes magatartásokat.” Cicero: De legibus © Veress, 2008.10.

A TERMÉSZETES ERKÖLCSI TÖRVÉNY „Minden emberben létezik egy erkölcsi iránytű, egy előzetes erkölcsi tudás, amely megkülönböztetni tud jó és rossz között és azt is megmondja, hogy a jót kell tenni. A kötelességi cselekvés kimondja, hogy a jót azért tegyük, mert jó, megfelel az észnek. A rossz ugyanis észellenes.” Farkas Péter, 174-175. o. © Veress, 2008.10.

Természetes (emberi értelem alapján) erkölcsi törvények AZ ERKÖLCSI TÖRVÉNYEK Természetes (emberi értelem alapján) erkölcsi törvények az ember méltósága (Tízparancsolat II. tábla) az ember szeretete Keresztény alaptörvények: ószövetségi – Tízparancsolat (Isten, ember) evangéliumi (újszövetségi) – a szeretet törvénye az Isten és az ember szeretete © Veress, 2008.10.

AZ EGYÜTTÉLÉS SZABÁLYA Kant kategorikus imperatívusza: „Cselekedj úgy, hogy tevékenységed maximája (elvontan kifejezett normatív tartalma) mindenkor általános törvényhozás elvéül is szolgálhasson.” Evangéliumi aranyszabály: „Amit ti akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is azt tegyétek velük!”(Máté 7, 12) © Veress, 2008.10.

A TÖRVÉNY FORMÁI élet szabadpiaci minőségügy közpiaci termo-dinamika célirányos értéktörvény maximális szeretet maximális nyereség közösségi érték entrópia egyensúlyi értéktörvény kategorikus imperativusz, szeresd fele-barátodat… ár igazságosság egyensúly (potenciál) egyensúlyi mozgás-törvény Amilyen az adjon…. Amit ti akartok…. kereslet/ kínálat igazságos elosztás (naturáliák) előíró mozgás-törvény természetes erkölcs Tízparancsolat jogszabályok (TPT, termék…) © Veress, 2008.10.

TÖRVÉNY ÉS SZABADSÁG Célirányos értéktörvény és szabadság „Szeress és tégy, amit akarsz!” Egyensúlyi értéktörvény és szabadság Kategórikus imperatívusz „Szeresd felebarátodat…” Egyensúlyi mozgástörvény és szabadság Természettörvények és a rendszer szabadságfoka Előíró mozgástörvény és szabadság Szabad az az ember, aki az erkölcsi törvényeket betartja. © Veress, 2008.10.

A SZERETET HIMNUSZA (Pál 1. Korinthusi 13:1-13) … a szeretet türelmes, a szeretet jóságos nem féltékeny, nem kérkedik, nem fuvalkodik fel, nem nagyravágyó, nem keresi a magáét, nem gerjed haragra, nem gondol rosszra, nem örül a gonoszságnak, © Veress, 2008.10.

A SZERETET HIMNUSZA (Pál 1. Korinthusi 13:1-13) (folytatás) de együtt örül az igazsággal, minden eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. a szeretet soha meg nem szűnik.” © Veress, 2008.10.

A SZERETET „Ha ítélkezel az emberek fölött, nem marad időd szeretni őket.” Teréz anya „A szeretet ott folytatja, ahol a tudás abbahagyja.” Aquinoi Szent Tamás „A szeretet az egyetlen erő, amely képes ellenségből barátot csinálni.” Martin Luther King © Veress, 2008.10.

A GYŰLÖLET ZSÁKUTCÁJA A „szemet-szemért, fogat-fogért” elv biztos pusztulás, ugyanis a gyűlölet gyűlöletet szít! „Hogy miért ne fizessünk vissza rosszért rosszal? Mert ezáltal bennünk is helyet talál a rossz, így …. immár két szívben van egy helyett.” (F.W.Foerster) A gyűlölettől még senki sem lett boldog! © Veress, 2008.10.

SZERETET VAGY GYŰLÖLET? Mácz István: Nem mindegy Ha szeretsz, minden szem nyitott ablak, a szívekbe látsz. Ha gyűlölsz, senkire rá nem találsz, arcokat nézel ugyan, a lelket nem láthatod soha. Ha szeretsz, a szó titka megnyílik, a hang üzenetet ad neked. Ha gyűlölsz, a beszéd csak zörej, nem hallhatod meg benne ami neked szól. Süketté és vakká tesz a gyűlölet, látóvá és hallóvá a szeretet. Nem mindegy szíved gyűlöl vagy szeret? Mácz István: Nem mindegy © Veress, 2008.10.

VAN MÉG REMÉNY? „A szellemi értékek tisztelete, az igazság és a szépség szeretete, becsületesség és könyörületesség, együttérzés az elnyomottakkal, hit az emberek testvéri összekötöttségében azok a tulajdonságok, amelyek a modern kultúrát megmenthetik.” Noszlopy László, 1975 © Veress, 2008.10.

ÉRTÉK ÉS SZERETET ÖSSZEFOGLALÁS A Világ alapvető Törvénye az értéket termelő mozgás! Érték: szeretet, erkölcs, entrópia, minőség, pénz?, …, Társadalmi felelősségünk az értékek létrehozása és megőrzése! A korszerű minőségügy minőség fogalmának lényege az érték, az erkölcs, a szeretet! Az életminőség lényege a szeretet! © Veress, 2008.10.

ÉRTÉK ÉS SZERETET ÖSSZEFOGLALÁS Szellemi környezetünk védelmének egyetlen helyes útja a szeretet! Csak a megbocsátó, felemelő szeretet ad külső és belső békét, boldogságot! Akarok/akarsz boldog lenni? Társadalmi felelősségünk! © Veress, 2008.10.

A KERESZTÉNY FORRADALOM XIV. Benedek, 2007. február 18. „ Miért követeli meg Jézus az ellenségünk szeretetét, tehát olyan szeretetet, amely meghaladja az ember képességeit? Valójában Krisztus kívánsága reális, mert számításba veszi azt a tényt, hogy a világban igen sok az erőszak és igazságtalanság. Ezt a helyzetet csak úgy lehet meghaladni, ha nagyobb szeretetet és igazságot állítunk szembe vele” Új Ember, 2007. február 25. © Veress, 2008.10.

Dr. Veress Gábor Dr. Kovács Károly KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! EGYETEMES ÉRTÉKEK LEHETŐSÉGE Veszprém, 2008. november 8. nemzetközi találkozó ÉRTÉK ÉS SZERETET Dr. Veress Gábor Dr. Kovács Károly KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! © Veress, 2008.10.