Az óvodából az iskolába való átmenet segítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Patay Sámuel Általános Iskola és Óvoda portfóliója
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Kapcsolattartás a szülői házzal
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Az előminősített referenciaintézményi szerepből adódó gyakorlati feladatok december.
Az iskolai szociálismunka
Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Albert István Téri Napovi Kisvaszar
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Korszerű óvodapedagógiai módszerek, eljárások alkalmazása a Csertán Sándor Általános Iskola és Óvodában TÁMOP / projekt TEMATIKUS MÜHELYFOGLALKOZÁS.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
HEFOP/2005/2.1.5 ˝HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK INTEGRÁLT NEVELÉSE˝ ˝KARÖLTVE˝ TANULÓBARÁT ISKOLAI EGYÜTTMŰKÖDÉS KIALAKÍTÁSA ZALA MEGYÉBEN.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskola bemutatkozik Gyöngyös
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
főosztályvezető-helyettes
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
Család – és Gyermekjóléti Központ
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Az óvodából az iskolába való átmenet segítése Óvoda – iskola átmenet megkönnyítése a hátrányos helyzetű elsősorban roma gyermekek integrációja érdekében

Óvoda és Általános Iskola Integrációs Bázisintézmény Tereske

Rövid összefoglaló az óvodai életből „Keresem minden gyermek sajátos titkát, és azt kérdezem, hogyan segíthetném abban, hogy önmaga legyen” Janus Korczak

Környezetünk Az óvoda és az iskola egy épületben van, az iskola tagintézménye. Az óvodapedagógusok a nevelőtestület tagjai, az IPR stratégiát közösen dolgoztunk ki. Nálunk a nevelési folyamat a gyermek három éves korától a gyermek 14 éves koráig tart. (közösek a nevelési értekezletek, a tréningek, az ünnepek, a programok, az eszközök és a gondok, az eredmények és a sikerek is). Az óvoda és az iskola együttműködésének meghatározó szerepe van az életünkben.

Környezetünk Az óvodába két település gyermekei járnak: Szátok és Tereske Mindkét településen van roma közösség: Tereskén kárpáti romák, nem beszélik nyelvüket, hagyományaikat nem ápolják Szátokon beás romák családok élnek, akik beszélik a beás nyelvet, és őrzik hagyományaikat Jelenleg a gyermekek létszáma 52, ebből a romagyermekek aránya 75 %.

Múltbeli tapasztalatok Rendszertelen óvodába járás Szociális háttér bizonytalansága Az iskola negatív visszajelzései

Az innováció első lépései Egy régi mondás lett a mottónk amikor elindultunk, hogy kiutat keresünk. „Ha azt teszed, amit mindig is tettél azt kapod, amit mindig is kaptál. Ha szeretnél valami mást kapni, tegyél valami mást.”

Az innováció első lépései Mi várt a tantestületre? A probléma felismerése és kimondása A közös kiút keresése Konferenciákon, fórumokon, képzéseken való részvétel Az alternatív pedagógiák megismerése Szemléletváltás, prevencióban való gondolkodás. (Óvodában észlelhető tünetek) Nyitás a szűkebb, tágabb környezetünk felé /család, iskola, szakma/

Eredményeink A szemléletváltás, a sokszínű képzés, a tanári műhelymunka hatására: Rendszeres az óvodába járás három éves kortól Kialakult a szülőkkel egy jó partneri kapcsolat Az iskolai nevelők pozitív visszajelzései

Több óvodai program ötvözése Óvodánk helyi programjának az alapja Porkolábné Balogh Katalin: Komplex Prevenciós Óvodai Program /Kudarc nélkül az iskolában/ Az iskolai potencionális zavarok megelőzése

Több óvodai program ötvözése Montessori Óvodai program: Hátrányos helyzetből adódó különbségek csökkentése Önállóságra és a kreativitásra nevelés „Segíts nekem, hogy magam tudjam csinálni” (Mária Montessori) Képességek, készségek fejlesztése speciálisfejlesztő eszközökkel, játékokkal A környezet kialakítása a fejlesztési céloknak megfelelően Mély természetszeretet alakítása A gyermekek teljesítményét az előző teljesítményhez mérjük Nincs kudarcélmény

Több óvodai program ötvözése Zágon Bertalanné rövid összefoglalóját, melyet a Montessori pedagógiáról írt ,( a Süss fel nap” című kötetből, amely a magyarországi alternatív óvodákba és iskolákba ad betekintést), mi a gyakorlatban megtapasztaltuk, és számunkra igen eredményesnek bizonyult. „Montessori nevelési rendszerének minden mozzanata a képességek fejlesztése, a valóság megismerésére, az ember megbecsülésére, a kölcsönös segítségnyújtásra, a tudás, a szépség szeretetére irányul.” A kompetencia fejlesztésben, amely több mint a képességfejlesztés, szintén segítségünkre van Montessori pedagógiája, hiszen megtaláljuk benne az autonómiára, felelősségre, elkötelezettségre való nevelést. A kompetens ember: Elkötelezett a cselekvésre Felelősnek érzi magát saját cselekvéséért, Cselekvő helyzetbe akarja hozni magát.

Több óvodai program ötvözése Lépésről lépésre Óvodai Program megtanított minket arra, hogy mennyire fontos az: 1.Individualizáló nevelés, az egyéni intenzív képességfejlesztés, amely mindig csak az egy gyermek aktuális képességéhez igazodik. Mindez megkívánja tőlünk az egyénre szabott differenciált bánásmódot. 2. Családi bevonás A program erősíti azt a tényt, hogy a család a legerőteljesebb hatás a gyermek életében. A szülők aktív bekapcsolása az óvodai életbe /nyitott óvoda Óvodáskor előtti program Baba – Mama klub

Több óvodai program ötvözése Játék – Munka – Kommunikáció Óvodai Program Pereszlényi Éva – Porkolábné Balog Katalin programjából kiemeltük: a társas együttélés normáinak, szokásainak megalapozását Az önismeret és az én-realizálás alakítását A másság elfogadására, toleranciára nevelést A kommunikációs képességek fejlesztéséhez sok gyakorlattal, játékötlettel gazdagíthattuk eszköz és módszertárunkat.

Több óvodai program ötvözése Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési Program /Fábián Katalin/ A program pedagógiai céljának és feladatainak a középpontjában az együttműködés és érintkezési képességek fejlesztése áll. Asz együttműködés, az együttjátszás, együttdolgozás képességeinek kialakítása és gyakorlása Viselkedési szokások alakítása A konfliktusok kezelése A társakért, a csoportért érzett felelősségérzet alakítása

Integrációs Pedagógiai Rendszer Az óvodapedagógusok részvétele a képzésekben: IPR tréning Kooperatív módszer Drámapedagógiai módszer Projektmódszer Hatékony tanuló – megismerési technikák Professzionálistanári munka integráló környezetben Társadalmi környezet képzése

Integrációs Pedagógiai Rendszer Megtanultunk teamben dolgozni: Fejlesztő team Családsegítő team Szociális kerekasztal team Tanári műhelymunkában dolgozzuk fel a gyermekek neveléséhez, fejlesztéséhez szükséges módszereket Részt veszünk a szátoki tanoda szakmai munkájában és a gilvánfai tanoda működtetésében, ahová az óvodás gyermekek is jönnek foglalkozásra Családi programok

Integrációs Pedagógiai Rendszer Szakmai nap Bemutató foglalkozás Tapasztalatcsere, hospitálás Modellértékű intézmények látogatása Részvétel a „Jó Gyakorlat” műhelymunkájában

A képzések eredménye Az iskolával közös IPR stratégia kidolgozása Az óvodában projektben feldolgozott témakörök Kooperatív technikák bevezetése a nagycsoportban Drámapedagógiai játékok Multikulturális foglalkozások kiemelném: Varga Aranka: Meseóra című multikulturális programját Mészáros Csilla: Népismereti Óvodai Programját Az elsősök és a nagycsoportosok közös foglalkozásai Az óvodapedagógus foglalkozásai az első osztályban

A képzések eredménye Az iskolai problémák jelentős része az óvodában megelőzhető, ezért a megelőzéshez kidolgoztunk egy speciális nevelőmunkát, fejlesztést Egyéni fejlesztés,bánásmód, differenciálás A gyermekek számára egyéni fejlesztési tervek készítése, haladási napló vezetése Fejlesztésnél a szenzitív periódusokat figyelembe vesszük, kényszerítés mentesen biztosítjuk a kellő feltétel-, és eszközrendszert, az odafigyelő kommunikációt A fejlesztés folytatása az első osztályban

Környezet kialakítása a gyermekek köré „Minél tökéletesebb egy környezet, annál kevesebb beavatkozásra van szükség a felnőtt részéről” (Montessori Mária) Csoportszoba berendezése Sok eszköz, játék, amellyel minden érzékszervvel tapasztalatot, ismeretet szerezhet a gyermek Sajátkészítési eszközök, melyet folyamatosan bővítünk (fotók) A fejlesztőjátékoknál az önellenőrzés biztosított Az eszközök széles skálája segíti az egyéni tempóban létrejövő tapasztalatszerzést A kedvenc eszközöket, játékokat a gyermekek az óvodából átvihetik az iskolába Az elsősöknek baba és építőkuckó kialakítása

Meghatározó szempontok a jó gyakorlat kialakításához Az iskolával közös mindennapi élet (tréningek, képzések, nevelési értekezletek, tanári műhelymunka, közös foglalkozások, ünnepek, programok, eszközök, stb.) Alternatív pedagógiai program – Montessori szemléletű óvoda kialakítása Integráció, annak programelemei Részvétel az OOIH régiós szakmai műhely programban Több óvodai program ötvözése A gyermek személyiségének megismerése

Meghatározó szempontok a jó gyakorlat kialakításához Egyéni képességfejlesztés A környezet kialakítása a gyermekek köré Az első osztályban a kedvenc játékok, fejlesztő eszközök használata Közös foglalkozás a nagycsoportosok és az elsősökkel, óvodában, iskolában. A szülők, a gyermekek és a nevelők között a jó partneri kapcsolat

KENDŐ TÁNCOLTATÁS érzelmi nevelés – a szorongások oldása

SZEM – KÉZ – LÁB KOORDINÁCIÓ

SZEM – KÉZ – LÁB KOORDINÁCIÓ

JÓ REGGELT PROJEKT

JÓ REGGELT PROJEKT

REGGELI BESZÉLGETŐKÖR

SZEM – KÉZ KOORDINÁCIÓ

GYAKORLÓJÁTÉK

TORONYÉPÍTÉS

CSEND GYAKORLAT

CSEND GYAKORLAT

CSEND GYAKORLAT

GESZTENYE JÁTÉK

JÁTÉK CSIPESSZEL

SÉTA A MEZŐRE

ELŐTTEM – MÖGÖTTEM JÁTÉK

BABÁZÁS AZ ISKOLÁBAN

BABÁZÁS AZ ISKOLÁBAN

ÉPÜL A VÁR AZ ISKOLÁBAN

VÁRÉPÍTÉS

VILÁGTÉRKÉP ÖSSZERAKÁSA

VILÁGTÉRKÉP ÖSSZERAKÁSA

VILÁGTÉRKÉP ÖSSZERAKÁSA

JÓ REGGELT PROJEKT

SZÁMOLÁS GESZTENYÉVEL

Intézményünk honlapja web.axelero.hu/terisk Köszönöm a figyelmet! Mede Mária Óvodapedagógus – fejlesztő pedagógus - családpedagógus