Donatello és Michelangelo értelmezésében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Advertisements

Válás és újraházasodás a Bibliában
Krisztus uralma alatt élni 5.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
RENESZÁNSZ – ‘újjászületés’
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
A reneszánsz szobrászat
Sámuel királlyá keni Sault
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A Zsidók egyik szent könyve a
A reneszánsz.
A BIBLIA KÖZEPE.
ALAPIGE: 1Kir 3,
RENESZÁNSZ FESTÉSZET „A festészet az a művészet, amely arányos vonalakkal és a dolgok természetéhez hasonló színekkel, a perspektíva tényét követve oly.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
A következő sajtóhirdetéseket a Szingapuri Egyház adta fel.
A Biblia ma is a világ egyik legkelendőbb könyve: a teljes Biblia 275 nyelven olvasható, az Újszövetséget további 495 nyelvre ültették át. A különböző.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Dávid király 11/B.
Szívünkből szeretünk: Nincs kőszikla senki más,
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Biológia 2.. Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Istenünk, sok-sok feszültség,
Advent alatt ti földön élő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
JÓ REGGELT !.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Uram, Tehozzád futok, élő vízre szomjazom, közelséged, ó, mily jó énnekem. Kérlek, ne menj el tőlem, légy mindig segítségem,  Úgy kívánlak Téged, Istenem!
Készítette: Jon A. Palmer
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
A BIBLIA KÖZEPE. Vajon melyik fejezet a legrövidebb a Bibliában? A 117. Zsoltár.
Iz Hallgassatok rám, szigetek, és figyeljetek, népek, a távolból! Az Úr hívott el engem az anyaméhtől fogva, anyám méhétől emlegette nevem. Olyanná.
JÓ REGGELT !.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
JÓ REGGELT !.
Ádám & Éva... Néhány Évával töltött nap után Ádám Istennel sétál a paradicsomban. Ádám elmondja az Istennek mennyire boldog, hogy Éva itt van vele, milyen.
Bölcsességek, aforizmák
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
a dicsőség örök Királyát! Mind az ő szent nevét áldják!
Hogyha lábam megbotolna, Jézus van velem, És erős kezébe fogja
JÓ REGGELT !.
50. Zsoltár.
Szent győzedelmes élet, Melyből erő fakad. Legyen te osztályrészed
Sámuel első és második könyve
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
1. NAP Az özönvíz (kotta) 2. NAP Ki lehet ellenünk? (kotta) 3. NAP Minden nap veled leszek (kotta) 4. NAP Én nem vagyok (kotta) 5. NAP Dicsérd Istent.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
JÓ REGGELT ! 4.
A fény Királya Ő, fenségbe öltözött, örüljön a Föld, örüljön a Föld
Miért olyan fontos a hit?
A teremtő és gondviselő Atya
Előadás másolata:

Donatello és Michelangelo értelmezésében DÁVID - ok Donatello és Michelangelo értelmezésében

RENESZÁNSZ SZOBRÁSZAT „Minden dolog mértéke az ember” Gyökerek: ókori művészet tökéletes szépségű, harmóniájú szobrai DEEEEEEEEEEEEE itt már nem csak külsőségekben tökéletesek az emberek, hanem kivételes jelleműek, példamutató magatartásúak Tökéletes, azaz így teljes és egész Kontraposzt: a csípő és váll ellentétesen mozdul el

Donatello Harcos, (a fiú) aki legyőzte Góliátot? Nőiesen lágy formák Biblia: „Nem mehetsz te e Filiszteus ellen, hogy vele megvívj, mert te gyermek vagy, ő pedig … hadakozó férfi” Idealizált szépségű fiú, aki az általános embereszménynek megfelelt → ábrázolás és vallás összhangja: Isten teremtménye a szépség, s mint idea közelebb visz bennünket Istenhez

Michelangelo Harcos, (a férfi) aki legyőzte Góliátot? Magabiztos, bátor, nyugodt férfi, de mégis belső feszültség, dráma, akarat, erő , öntudat fejeződik ki benne, mely tulajdonságok Michelangelo karakterének is jellemzői Tökéletes, arányos, izmos test Balra fordítja a fejét, talán most pillantja meg ellenségét Férfi, akiről elhisszük, hogy győztes Biblia: „A mai napon a kezembe ad téged az Úr, és én megöllek téged, fejedet levágom rólad.” David bibliai alak,isten kiválasztottja A kis pásztorfiú, aki legyőzi Góliátot és később nagy király lesz Ideális szépség, mely korának véleménye az emberről Embereszmény: szellem és jellem hőse

Az emberi test szépsége: Az eszményivé, egyetemessé tett szépség, arány, harmónia. A mű üzenete: a reneszánsz ember eszményképe, öntudata - az akarat, az önmagunkba vetett hit = az elszántság és cselekvés öntudata Egyéb munkái: Pieta, Mózes, a Sixtus-kápolna freskói