Új költségvetési tervet 2012-re. Zavarban az Orbán-Semjén kormány • A bevételek illúziókon alapulnak és ezzel nem néznek szembe, sőt szemmel láthatóan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

Tömeges elbocsátások, segélyezési plafon KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Nyugdíjasok levele Orbán Viktortól Korózs Lajos Elnökségi tag.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
Összeállította: Korózs Lajos szociológus
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Bér és béren kívüli juttatások 2012
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
Makroökonómia Aggregált kínálat.
FELÉRE CSÖKKENNEK AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJAK KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Jobbágy Valér ÁRB Titkárság vezetője
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
GAZDASÁGPOLITIKA VII. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE MÁRCIUS 27.
A munkanélküliek és a nyugdíjasok ellátása. A nyilvántartott álláskeresők száma márciusának zárónapján 563,9 ezer fő volt. A tartósan állást keresők.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Nyugdíjrendszer átalakítása?
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
A teljes keynesiánus modell
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A nyugdíjazás lehetőségei és aktuális kérdései
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Lebontottuk a kétharmadot: kezdeményezzük az alaptörvény módosítását Korózs Lajos – Gúr Nándor Országgyűlési képviselők.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Költségvetés.
Előadás másolata:

Új költségvetési tervet 2012-re

Zavarban az Orbán-Semjén kormány • A bevételek illúziókon alapulnak és ezzel nem néznek szembe, sőt szemmel láthatóan maguk is elhitték saját propagandájukat. • A kiadási oldal drasztikus megszorítás, a szegényeket bünteti, és a középosztályra helyezi az újabb terheket, a magasabb jövedelmű csoportoktól nem kíván sem felelősségvállalást, sem áldozatokat.

Irreálisan magas bevételeket terveznek A bevételek illúziókon alapulnak. • A legoptimistább várakozás is alatta marad a kormány legpesszimistább várakozásainak. • Árulkodó, hogy miközben nem tervez adócsökkenést a kormány, a gazdasági szervezetekből kevesebb bevételt vár, mint tavaly, • viszont az eladósodott lakosság befizetéseinek növekedését tervezi viszont, ami teljesíthetetlen. • Bizonytalan az általa a fogyasztáshoz kapcsolt adók növekedése is.

Indokolatlan megszorításokat előíró, szegényeket büntető és a középosztályt terhelő költségvetés • Csökkenő szociális ellátások, a munkanélküli segély jogosultsági idejének csökkentése lehetetlen helyzetbe hozza a munkát keresőket, a rokkantnyugdíjak megszüntetése százezreket lehetetlenít el. • Az önhibájukon kívül bajba jutottak, a segítségre szorulók bűnbakká minősítése, a társadalom kettészakadását fokozza. • A középosztály a Orbán- Semjén kormány célkeresztjébe került. • Pénzt vesznek el az egészségügytől, valószínűleg csökkentik a gyógyszerek támogatását, ami a szegényeket, és a középosztályt sújtja.

A kormány tervei között a költségvetési szempontból legnagyobb hatásúak mind a munkavállalók rovására történtek : • az álláskeresési járadék 3 hónapra csökkentése, • a passzív táppénz megszüntetése, • a szociális transzferek együttes összegének maximálása, • a rokkantsági ellátások (nem csak a rokkantnyugdíjak) döntő részének megvonása • és az előrehozott nyugdíjak – nem visszamenőleges – megszüntetése.

1. táblázat A kormányzati intézkedési tervek költségvetési kihatásai Foglalkoztatás és munkaerőpiac Álláskeresési támogatások Táppénz Aktív munkaerőpiaci eszközök Szakképzési és felnőttképzési támogatások Családtámogatások Jövedelempótló és jövedelemkiegészítő szociális támogatások Pénzbeli szociális juttatások Nominális kiadási szintek összesen A Kormány által elvárt költségvetési hatás Az elvárt hatás az eredeti szintek arányában-26,8%-26,3%

2. táblázat A nyugdíjrendszer átalakításának költségvetési hatása a Költségvetési Felelősségi Intézet számításai alapján Nyugdíjrendszer átalakítása Nyugellátások költségei Tervezett intézkedések hatása: • Inflációhoz kötött nyugdíjindexálás • Korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségének drasztikus csökkentése • Nyugellátás kedvezményeinek megszüntetése a fegyveres testületeknél „egy nyugdíjkorhatár”, egységes korhatár és nyugdíjszámítás • Rokkantnyugdíjba vonult emberek esetének vizsgálata • Rokkantnyugdíjazás szigorítása A Kormány által elvárt költségvetési hatás Az elvárt hatás az eredeti szint arányában-2,9%-3,7%

1. ábra Költségvetési és munkaerőpiaci hatások •Álláskeresési ellátások csökkenése •Táppénzkiadások csökkenése •Családtámogatási kiadások csökkenése •Rokkantnyugdíj kiadások csökkenése •Előrehozott nyugdíjak kifizetésének csökkenése •Öregségi nyugdíjkiadások csökkenése Közvetlen költségvetési hatások az alappályához képest •Aktívak számának növekedése, jellemzők szerinti eloszlásának változása •Foglalkoztatás növekedése •Munkanélküliség növekedése Munkaerőpiaci hatások •Álláskeresési ellátások növekedése •Bérpótl támogatás növekedése •Közmunka kiadások növekedése •Piaci bérekre és adóbevételekre gyakorolt hatások Közvetett költségvetési hatások

3. táblázat A megszorítások költségvetési hatásai a Költségvetési Felelősségi Intézet számításai alapján Költségvetési transzferek csökkentése 552,7597,0625,5 Adminisztratív költségek - 19,20,0 Közmunkaprogram nettó költsége -135,4-120,9-108,4 Közvetlen hatás összesen 398,1476,1517,1 Közvetett hatás-7,6205,2475,5 Teljes hatás390,4691,3992,7 Kormányzati terv288,0363,0 Eltérés102,4328,3