A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Advertisements

TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Dr. Kontrát Károly Belügyminisztérium parlamenti államtitkár
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Integrált közösségi szolgáltató terek
Strukturális és Kohéziós Alapok
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
A as Európai Uniós tervezési időszak várható legfontosabb feladatai TÉRSÉGI VÁLLALKOZÓI FÓRUMOK január Szolnok – Jászberény –
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Magyarországi kis és középvállalatok szerepvállalása a gazdasági növekedés előmozdításában Az Információs Társadalom Parlamentje Június 1-2.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása -Mezőgazdaság Bujdosó Zoltán - Molnár Ernő - Patkós Csaba.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Ibrányi András – Dorogi Zoltán Tervezési menedzserek
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Budapest,
Az önkormányzatok településfejlesztési
A történelmi városszerkezet megújításának súlyponti kérdései – a belvárosok, az örökségelemek potenciáljának növelése az akciótervezés eszközeivel XX.
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár április. 22.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA NYÍREGYHÁZA BAJNAI LÁSZLÓ PhD vezérigazgató VÁROSFEJLESZTÉS ZRT

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS MEGVÁLTOZOTT TERÜLETI KÖZIGAZGATÁSI KONTEXTUSBAN MEGERŐSÖDÖTT TERÜLETFEJLESZTÉSI SZEREPKÖRÉBEN A MEGYE: •Projektgyűjtés, Projektfejlesztés, Projektgenerálás, •Települések Fejlesztési Tevékenységének Koordinálása, •Megyei Területfejlesztési Koncepció, Program Elkészítése, •Településrendezési Tervek és a Megyei Területrendezési Terv Közötti Összhang Megteremtése, •Megyei Területfejlesztési Koncepció, Program és Területrendezési Terv Elfogadása, A RÉGIÓK SZEREPE RADIKÁLISAN CSÖKKEN A KÖZSZFÉRA ÚJ TERÜLETI SZINTŰ ENTITÁSAI: A JÁRÁSOK ERŐSÖDIK AZ INTEGRÁLT TELEPÜLÉS- ÉS TERÜLETFEJLESZTÉS

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS MEGVÁLTOZOTT KÖZJOGI KONTEXTUSBAN AZ ALAPTÖRVÉNY A KIEGYENSÚLYOZOTT, ÁTLÁTHATÓ ÉS FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS KÖVETELMÉNYÉT FOGALMAZZA MEG A KÖZSZFÉRA SZÁMÁRA

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS MEGVÁLTOZOTT EURÓPAI UNIÓS KONTEXTUSBAN EU Ú J FEJLESZT É SI C É LOK: AZ EU BIZOTTS Á GA EUR Ó PA 2020 STRAT É GI Á JA Ú J T Á MOGAT Á SI SZAB Á LYOK: AZ EP É S A TAN Á CS RENDELETE A K Ö Z Ö S STRAT É GIAIKERETRŐL, COM(2011) 615

EUR Ó PA 2020: Ú J FEJLESZT É SI C É LOK: • intelligens növekedés – a tudásra és az innovációra épülő gazdaság kialakításának előmozdítása; • fenntartható növekedés – az erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság elősegítése; • inkluzív növekedés – a magas foglalkoztatás, valamint a gazdasági, szociális és területi kohézió jellemezte gazdaság ösztönzését.

AZ EP É S A TAN Á CS RENDELETE A K Ö Z Ö S STRAT É GIAI KERETRŐL, COM (2011) 615 Ú J T Á MOGAT Á SI SZAB Á LYOK: Integrált és több ágazatot átfogó, területi alapú helyi fejlesztési stratégiákat kell megvalósítani, amelyek a helyi igények kezelésére és a helyi potenciál kiaknázására koncentrálnak. INTEGRÁLT TERÜLETI STRATÉGIÁK SZÜKSÉGESEK INTEGR Á LT TER Ü LETI BEFEKTET É SEKET MEGALAPOZ Ó TER Ü LETI TERVEK SZÜKSÉGESEK

A MAGYARORSZÁGI ÉS AZ EURÓPAI VÁLTOZÁSOK IRÁNYA MEGEGYEZIK FOKOZOTT TÖREKVÉS A PÉNZÜGYI KIEGYENSÚLYOZOTTSÁGRA, FENNTARTHATÓSÁGRA ÉS MEGTÉRÜLÉSRE TÉRBELI ÖSSZEHANGOLÁSRA KÖZIGAZGATÁSI HATÁROKON ÁT TELEPÜLÉSEK, MEGYÉK, RÉGIÓK KÖZÖTT FUNKCIONÁLIS ÖSSZEHANGOLÁSRA: TÉRBEN, ÁGAZATOK KÖZÖTT INTEGRÁLT FEJLESZTÉSEKRE AZ INTEGRÁLT TERÜLETI BEFEKTETÉSEK (ITB) TÁMOGATÁSÁVAL

FORRÁSSZERZÉS ELŐFELTÉTELEI: INTEGRÁLT TERÜLETI STRATÉGIÁK A megyei területfejlesztési koncepció, területfejlesztési program és területrendezési terv együttesen egy megyei szintű integrált területi stratégiát alkothat. EHHEZ ÚJ SZEMLÉLETŰ TARTALOMMAL KELL KITÖLTENI A MEGLÉVŐ KERETEKET. AZ INTEGRÁLT TERÜLETI STRATÉGIÁK ALAPOZHATJÁK MEG AZ INTEGRÁLT TERÜLETI BEFEKTETÉSEKET, AMELYEKHEZ TÁMOGATÁST LEHET SZEREZNI

HOGYAN ALAKUL ÁT A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS FINANSZÍROZÁSA? LESZNEK TÁMOGATÁSOK, DE AZ EU TELJESEN ÚJ SZEMLÉLETTEL ÉS FELTÉTELEKKKEL ADJA ŐKET ÚJ SZEMLÉLET: TERÜLETI ÉS FUNKCIONÁLIS INTEGRÁCIÓ PARTNERSÉG A TELEPÜLÉSEK KÖZÖTT, A KÖZSZFÉRA ÉS A MAGÁNSZFÉRA KÖZÖTT ÚJ FELTÉTELEK, KÖVETELMÉNYEK: KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG, HATÉKONYSÁG GAZDASÁGOSSÁG TELJESÍTMÉNYKÉNYSZER

A LEGFONTOSABB FINANSZÍROZÁSI VÁLTOZÁS: LE FOG JÁRNI A VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOK KORSZAKA 2014-TŐL AZ EU INTEGRÁLT TERÜLETI BEFEKTETÉSEKET, MEGTÉRÜLŐ VÁROSFEJLESZTÉSI BERUHÁZÁSOKAT ÉS A VISSZATÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOKAT PREFERÁLJA ↓↓ •A VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOK HELYÉT FOKOZATOSAN ÁTVESZIK A VISSZATÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOK. •A TÁMOGATÁSOKAT VISSZA KELL FIZETNI. •KÖLTSÉGVETÉSI FORRÁS ERRE NEM LESZ.

HOGYAN LEHET VISSZAFIZETNI A TÁMOGATÁSOKAT? A TÁMOGATÁSOKAT A VÁROSFEJLESZTÉSI AKCIÓ BEVÉTELEIBŐL LEHET VISSZAFIZETNI. BEVÉTELEKET AZ OPERATÍV VÁROSFEJLESZTÉS BEVÁLT ESZKÖZEIVEL LEHET ELÉRNI. ↓↓ FONTOSSÁ VÁLIK AZ OPERATÍV VÁROSFEJLESZTÉS AZ URBANISZTIKA EURÓPAI HARVARDJÁVAL, A PÁRIZSI SCIENCES PO-VAL ÉS A PTE PMMIK-VAL SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS INDUL 2012 JÚNIUSÁBAN.

2014. JANUÁR 1.: ÚJ KORSZAK KEZŐDIK ALIG TÖBB, MINT 1,5 ÉV A FELKÉSZÜLÉSRE MILYEN TERVEZÉSI ESZKÖZEINK VANNAK A FELKÉSZÜLÉSHEZ? TERÜLETI TERVEK : MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM MEGYEI TERÜLETRENDEZÉSI TERV VÁROSFEJLESZTÉSI TERVEK: INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA (IVS) AKCIÓTERÜLETI TERVEK (ATT) JELEN ÁLLAPOTUKBAN NEM ALKALMASAK A 2014 UTÁNI FORRÁSSZERZÉSHEZ

MI SZÜKSÉGES A FELKÉSZÜLÉSHEZ? A 2014 UTÁNI SIKERES FORRÁSSZERZÉSHEZ SZÜKSÉGES • A MEGLÉVŐ TERÜLETI TERVEK TOVÁBBFEJLESZTÉSE INTEGRÁLT TERÜLETI STRATÉGIÁVÁ • AZ INTEGRÁLT TERÜLETI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁKBAN ÉRVÉNYESÍTENI KELL A PÉNZÜGYI KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG ÉS HATÉKONYSÁG KÖVETELMÉNYEIT.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! BAJNAI LÁSZLÓ PhD vezérigazgató VÁROSFEJLESZTÉS ZRT