Beérkezett Tanácstagi vélemények Veszprém megye területére.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A VGT 2. ütemtervének és munkaprogramjának közzététele, tartalma, határidői Tahy Ágnes Nemzeti Környezetügyi Intézet Budapest, december.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Vízminőségi kármentesítési és kármegelőzési intézkedések Nagybocskón (Velikiy Bychkiv), a volt Erdőkombinát területén Ukrán – Magyar együttműködésben ( )
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Veszprém Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
A Nemzeti Környezetügyi Intézet működése
A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálatának ütemterve és munkaprogramja A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálatának ütemterve és munkaprogramja.
Beszámoló a Dél-dunántúli Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervezési Bizottság létrehozásáról, a VGT 2 társadalmasításáról (DDTVT, Dráva RVT) Pécs december.
Szügyiné Simon Hajnalka
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme védelem bekövetkezett védelem bekövetkezett szennyezések esetén szennyezések esetén Simonffy.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Települési vízgazdálkodás
Szügyiné Simon Hajnalka NeKI Közép-dunántúli Kirendeltsége KDT TVT Fejér Megyei Albizottsági ülés Beszámoló a Nemzeti Környezetügyi Intézet.
Beérkezett Tanácstagi vélemények Fejér megye területére.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
Vízgazdálkodási szabályozás aktuális kérdései, szervezeti változások
A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Balaton részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VGT végrehajtása – A felszín alatti vizekkel kapcsolatos lehetséges intézkedések.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁSSAL KAPCSOLATOS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA ORSZÁGOS FÓRUM A KOMMUNÁLIS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Új egységes Zöld Hatóság Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Levelezési cím: Pécs Papnövelde u.13. Telefonszám: /mell.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
GEOTERMIKUS ENERGIA KINYERÉS JOGI HÁTTERE, HATÓSÁGI FELTÉTELEI Készítette : Hojdákné Kovács Eleonóra Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi.
Kormányhivatal szakigazgatási szervei 1.Szociális és Gyámhivatal 2.Építésügyi Hivatal 3.Igazságügyi Szolgálat 4.Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság 5.Erdészeti.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
A RÁBA-HANSÁG Fórum (Győr,
Előadás másolata:

Beérkezett Tanácstagi vélemények Veszprém megye területére

Nemzeti élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága  A Keretirányelv nevéből fakadóan „keretet” biztosít a Közösség édesvízzel kapcsolatos szabályozásának, lefektetve a vízügyi politika alapjait azzal a céllal hogy, az európai vizek jó állapotot érjenek el re. Ennek az általános célkitűzésnek az elemei közé az árvizek és aszályok hatásának mérséklése mellé javasoljuk most már bevenni a belvizet is, mint kiemelt szennyező forrási lehetőséget.  További a tervezéssel kapcsolatosan többek között fontosnak tarjuk azt, hogy a vízfolyások parti sávjában kialakításra kerülő puffer zónák fenntarthatók legyenek. Ezeken a területeken mindenképpen a ligetes rét-legelő –gyep sáv kialakítását támogatjuk. Elkerülendő ezzel azok erdősülése és a szomszédos mezőgazdasági területek káros árnyékolása, gyom stb. fertőzése.

Nemzeti élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatósága  A világszinten növekvő népesség élelmiszerrel való ellátása- felértékelve a termőterületek jelentőségét- mezőgazdaságunk számára fokozódó lehetőséget, kihívást jelent. Az átmeneti nehézségek ellenére, ezért fontosnak ítéljük, hogy a jó talajadottságokkal rendelkező mélyebb fekvésű szántó területeket –melynél jelen esetben nem kifizetődő a vízelvezető rendszerek fenntartása- véglegesen ne adjuk fel, tartsuk készenlétben, konzerváljuk, hasznosítsuk azokat. Erdőművelésbe vonásukat ezért nem tartanánk szerencsésnek. Ezekre a területekre a gyep-, legelőgazdálkodás kiterjesztését javasoljuk, összhangban az agrárpolitika állattenyésztés súlyát növelő törekvésével.

Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve  Az első Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv a felszíni és felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelmét szolgálja a megelőzés elvét alkalmazva. Közegészségügyi szempontból a lakosság megfelelő ivóvízzel való ellátása és illetékességi területünkre vonatkozóan a Balaton, mint természetes fürdő szempontjából is rendkívül fontosnak tartjuk a tervbe foglaltak teljesülését.  Veszprém megye lakosságának ivóvíz ellátását 90%-ban sérülékeny, nem védett felszín alatti vízbázis és közel 10% felszíni vízkivételi vízműből (Balatonkenese, Balatonalmádi, Balatonfüred) biztosított. A megye speciális turisztikai helyzetéből adódóan a felszíni vízkivétel nyári időszakban a hazai és külföldi üdülők miatt akár duplájára is lehet.

Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve  A Balatonon az ivóvíz ellátás mellett megyénkben 66 természetes fürdőhely van kijelölve, mely terhelheti a vízminőségét. A fogyasztási helyeken az ivóvíz minőségével kapcsolatban intézkedési jogkörrel rendelkezünk.  A Balaton vízgyűjtő rendszerének, mint vízbázisnak a védelme hatóságunk számára duplán kiemelt, tekintettel arra, hogy a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységeknek felügyelete során –hatáskörünk keretei között- fokozott figyelmet fordítunk a szennyeződések megelőzésére.

Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve  A víz mint környezeti elem megkülönböztetett védelme a stratégiai célok megvalósításával a társadalmi igények teljesülésért, a készletek optimális hasznosítását szolgáló vízgazdálkodás megteremtésével pedig a jövő nemzedékek érdekeit szolgálja.  A Vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálatának ütemterve és munkaprogramja a vitaanyagot közegészségügyi szempontból támogatandónak tartom a 2000/60/EK Víz Keretirányelv szerinti jó állapot, mint környezeti célkitűzés eléréséhez.

Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség  A benyújtott terv dokumentációból nem derül ki, hogy a Vízgyűjtő –gazdálkodási Terv felülvizsgálatának (VGT2) végrehajtásához szükséges jogi háttér megteremtése (jogszabály módosítás, új jogszabály megalkotása) a tervezés mely szakaszában történik, ezért a Felügyelőség javasolja ezt jelölni a programban.

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  A vitaanyag csupán általánosságban tárgyalja a Vízgyűjtő gazdálkodási tervek felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokat, lényegében az előző tervezési ciklus feladatait kell újból végrehajtani, kiegészítve a felülvizsgálati dokumentum kötelező tartalmi elemeivel. Leírása elnagyolt, nem egyértelmű, azonban a évre már túl sok feladat elvégzésére van előirányozva rövid határidővel. Az ez évre meghatározott feladatok határidőre már nem valósíthatók meg.  Szükséges egy részletes leírás az elvégezendő feladatokról, használható módszertani útmutatók kidolgozása. Ezek jelenleg nem állnak rendelkezésre.  A vitaanyagban nincs tisztázva a tervezésbe bevonható (több minisztériumot érintő) társszervek szerepe, és a koordinációja. Véleményünk szerint a feladat végrehajtása központi irányítást igényel.

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  A munkaprogram végrehajtásához nincs hozzárendelve a pénzügyi fedezet, enélkül az igazgatóságok szerepe sem határozható jelenleg meg.  Nincs rálátásunk arra-a vitaanyag pedig nem tér ki rá- hogy a NeKI az elmúlt másfél évben meddig jutott a VGT-k felülvizsgálata terén. Mivel a legnagyobb időigényű feladatok az állapot értékelés és a trendelemzés (mindez még az idei évben), reményeink szerint a NeKI ezeket a feladatokat már elvégezte. Amennyiben nem, úgy a vitaanyagban megadott határidők irreálisak.  Összességében elmondható, hogy a terv felülvizsgálatában ütemtervében és munkaprogramjában sok a bizonytalanság, az általánosság, ezért érdemi észrevételt a munkaprogrammal kapcsolatban nem tehető.