I. Informatikai alapismeretek Dabas, 2010. november 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Advertisements

Az operációs rendszer.
A számítógép felépítése
Hardver alapok I. 10. osztály.
Informatikai alapfogalmak
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
Fontos fogalmak az informatikában.
A számítástechnika története
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Programozás.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
A számítástechnika és informatika tárgya
Nagy Gábor MF01-M2.
A szoftver.
3. óra Kódok, adatok.
BE KI Perifériák Számítógép.
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Nat Pedellus Informatika 8. osztály óra.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
A számítógéprendszer.
Informatikai alapfogalmak
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Informatikai alapismeretek
Informatika.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
PIC processzor és környezete
CISC - RISC processzor jellemzők
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
SOFTWARE.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
Bevezetés az informatikába 2. előadás Számítógépek működési elve, Hardware alapismeretek.
Információtechnológiai alapismeretek
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Kísérletezés virtuális méréstechnika segítségével 2010 március
Az operációs rendszer.
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
Információ ... Számítógép: Információ:
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Információ és társadalom
A számítógép (computer)
A számítógép.
1 Számítógépek felépítése 13. előadás Dr. Istenes Zoltán ELTE-TTK.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
A számítógép felépítése
Gyakorló feladatok A számítógépek.
A számítógép felépítése
A számítógép története
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Informatika, számítástechnika rövid története. TÖRTÉNET A számítástechnika szoros kapcsolatban van az informatikával, az információ keletkezését, automatizált.
Számítógépek és eszközök
Számítógépes alapismeretek
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
Informatika - 1. alkalom szeptember 14. E1 előadó
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
Informatikai rendszerek lassulása - a tervszerű archiválás hiánya?
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
Számítógépek és eszközök
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.

Tudjuk, 2000 után vagyunk, mert... ...az otthonunkba is jelszóval, kóddal jutunk be. ... t küldünk még a mellettünk ülőnek is. ...a borítékra nem tudjuk milyen bélyeg kell. ...a telelvíziós műsorok végén URL cím és cím található a telefonszám és postacím helyett. ...az esti híradók a televízióban olyan hírt közölnek, amit már órákkal előtte olvastunk a weben. ...véletlenül a mikrohullámú sütőn ütjük be a PIN kódunkat. ...ingyen telefonálhatunk, videotelefonálhatunk. ...a szűk családnak számos telefonszáma van. HOGYAN JUTOTTUNK EL EDDIG?

Az adat azonos az információval?  adatáradat  adatot küld  megértjük, de érdektelen számunkra  információáradat  információt küld  új, érdekes és a cselekvésünk változtatásával jár

Mit értünk informatika alatt?  Az információs rendszerek létrehozásával, struktúrájának és működésének elemzésével foglalkozó tudomány.  A tudományos információs tevékenység elméletét, módszereit, szervezetét, hatékonyságát, technológiáját, és történetét tanulmányozza azzal a céllal, hogy optimális módszereket és eszközöket fejlesszen ki az információ gyűjtésére, tárolására, visszakeresésére és terjesztésére.

Mi a számítástechnika jelentése?  Az automatizált információfeldolgozás eszközeivel (számítógépek, számítógéprendszerek) és különböző szakterületen való használatukkal (programozás) foglalkozó tudományág.  Körébe tartozik a hardver és a szoftver elemek összessége, a működésüket segítő szervezési, alkalmazási, szolgáltatási összetevők rendszere.  Fejlődés: egyedi megoldások > sok felhasználót kiszolgáló intelligens számítógép-hálózati rendszerek

Mi a számítógép (computer)?  Olyan elektronikus berendezés, amely képes adatok fogadására, tárolására, az adatok egy csoportja (program utasításai) által meghatározott módon az adatok egy másik csoportjának feldolgozására (műveletek), illetve az eredmény kivitelére.  A vezérlés alapadatai (program utasításai) és a szükséges egyéb adatok működés közben a számítógép belső tárában vannak, azaz belső vezérelt.

Mi az, amiben jobb a számítógép?  Gyorsabb adatfeldolgozás  Nagyobb a visszakereshető tárkapacitás

Konvergencia DVB-H IPTV MP3 MP4

1. A számítógép felépítése

Ergonomikus munkahely  szék, asztal állíthatósága (1, 2)  derékszög  boka  térd  derék  könyök

Szoftver (software) A számítógép használatához szükséges Hardver (hardware) Ember A hardver és a szoftver elemek együttesével dolgozni képes ember.

Hardver (hardware) A számítógép elektronikus-, elektromechanikus- és mechanikus egységeinek az összessége. A hardvertől alapvetően függ: a végrehajtás sebessége, a tárhely mérete, a használható programok köre. A hardvertől alapvetően függ: a végrehajtás sebessége, a tárhely mérete, a használható programok köre.

Egy adott számítógépcsaládot működtetni képes programok, a programokhoz tartozó adatok és felhasználói dokumentációk összefoglaló neve. Szoftver (software) A szoftvertől alapvetően függ: a végrehajtható tevékenységek köre és a a felhasználói felület. A szoftvertől alapvetően függ: a végrehajtható tevékenységek köre és a a felhasználói felület.

A program szerepéről…  A programozók szellemi terméke, a számítógép működtetését teszi lehetővé.  A program utasítások sorozata  Az utasítások alapján képes a processzor a számítógép egységeit vezérelni

A gépi kódú program és a processzor 54000

A személyi számítógép IBM PC

 nem hordozható – hordozható A személyi számítógépek csoportosítása

 laptop, notebook  mobil eszközök  tablet pc  PDA (mobiltelefon)  kommunikátor  UMPC A hordozható PC kiépítése laptop PDA (tenyér PC) netbooknotebook UMPC tablet PC kommunikátor

5,25” Adatmennyiség mérése 8 bit=1 bájt(byte)=< 1024 bájt=1 KB(kilobájt)< <1024 KB=1 MB(megabájt)< <1024 MB=1 GB(gigabájt)< <1024 GB=1 TB(terabájt)< 1024 TB=1 PB(petabájt) 1024 PB=1 EB(exabájt) DVD 3,5” HD, DD CD BlueRay Legkisebb tárolható adat: 1 bit HDD

A személyi számítógép (PC) felépítése 2009.

Integráció (az alkotóelemekre nézve) Következménye: MÉRETCSÖKKENÉS

IBM kompatibilis PC-k logikai felépítése ma  Alaplap  processzor  operatív tár...  Perifériák  bemeneti egység  kimeneti egység  háttértárak  kommunikációs eszközök ... bemeneti egységek (input) kimeneti egységek (output)

A PC fizikai kiépítésének alapelemei  Chip (lapka)  Mikroprocesszor (CPU)  Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák

Mire való a processzor?

A processzor (CPU) fő feladata  A rendszer egészének vezérlése: a program utasításainak dekódolása után biztosítja a számítógép egyéb részeinek, illetve a csatlakozó perifériáknak a vezérlését.

A processzor helye az alaplapon

Miért kell menteni?

A memória (belső tár) feladata  A számítógép működése közben a végrehajtáshoz szükséges, valamint a végrehajtás alatt keletkező adatok tárolása.

A belső tárak csoportosítása  RAM (felhasználó adatai)  tartalma kikapcsoláskor elveszik  a számítógépes munka felhasználói adatai itt vannak  a felhasználó által elindított programok itt vannak  az operációs rendszer is itt van  ROM (az alaplapon)  a munka során az itt tárolt adatok nem változnak  kikapcsoláskor megőrzi a tartalmát

A számítógép kikapcsolt állapotban

Bekapcsoláskor az első program betöltődése

A felhasználó munka közben…

A belső tárak helye az alaplapon

Adattárak az alaplapon III.

PERIFÉRIÁK Bemeneti egységek Kimeneti egységek Háttértárak Egyéb perifériák

IBM kompatibilis PC-k logikai felépítése ma  Alaplap  processzor  operatív tár...  Perifériák  bemeneti egység  kimeneti egység  háttértárak  kommunikációs eszközök ... bemeneti egységek (input) kimeneti egységek (output)

Bemeneti (input) perifériák  olyan eszközök, melyekkel a felhasználó adatokat juttathat a számítógéphez tartozó adattárba.  Jellemző eszközök:  billentyűzet  mutatóeszközök  egér  érintőpad (touchpad)  érintőképernyő (touchscreen)  szkenner  mikrofon  (web)kamera  vonalkód-olvasó berendezés... -Apádnak sikerült egeret szereznie. Most hogy kell használni?

Billentyűzet  Négy fő részre osztható:  alfanumerikus blokk,  (kurzor)vezérlő blokk,  numerikus blokk,  funkciós blokk.

Billentyűzet  A vezetékes és a vezeték nélküli kapcsolat is elképzelhető az alaplappal.  létezik mosható és csak a padra vetített billentyűzet is.

Ergonomikus billentyűzet  csuklótámasz  széthajtható a kéz állása szerint

Mutatóeszközök - egér  az emberi mutogatást kódolhatjuk vele, azaz mutatóeszköz, így a grafikus felületű rendszerek kiemelten fontos adatbeviteli eszköze  Fajtái:  optomechanikus egér  optikai egér  hanyattegér (trackball)  Egyéb mutatóeszközök:  tollegér (penmouse)  érintőpad (touchpad)  érintőképernyő (touchscreen)

Mutatóeszközök - optomechanikus egér  az elmozdulást egy golyó forgása segítségével érzékeli golyó elforgatható gyűrű

Mutatóeszközök - optomechanikus egér érintőképernyő (touchscreen) érintőpad (touchpad) tollegér (penmouse) optikai egér hanyattegér (trackball)

Szkenner  síklapdigitalizáló eszköz, ismertebb típusok:  lapszkenner  kézi szkenner  diaszkenner  mikrofilmszkenner

Szkennerek diaszkennermikrofilmszkenner lapszkenner kéziszkenner

Szkenner - mátrixelvű képalkotás  A képet képpontok alkotják

Szkenner - digitalizálás  a fény segítségével a fényérzékeny diódák érzékelik a síklapról visszaverődő fényt  a fény intenzitásától függően egy kódot rendel az adott ponthoz  tárolja a kódokat, így a számítógép képes az adatok feldolgozására  az inchenként felismert pontok száma mindkét irányban fontos pl. 600x600 dpi, azaz 600 képpontot ismer fel vízszintesen és függőlegesen is. (1 inch kb. 2,54 cm)  Egy-egy képpont kóddá alakítsa jelenti a digitalizálást

Kimeneti (output) perifériák  olyan eszközök, melyekkel általában a felhasználó számára is értelmezhető módon kapjuk meg az adatokat a számítógép valamely adattárából.  Jellemző eszközök:  monitor, projektor  nyomtató  hangszóró  rajzgép...

Monitor  a belső tárban lévő adatok megjelenítésére alkalmas eszköz, szükséges hozzá egy ún. monitorvezérlő kártya vagy grafikus kártya is, amit manapság az alaplapra integrálnak.  A mai monitorok fajtái:  katódsugárcsöves (CRT)  LCD (lapos)  TFT (vékonyfilm tranzisztor)  LED (?)  lézer (?)  3D (?)  PDP (lapos – plazma)

Monitor - CRT  A katódsugárcsőben (Cathode Ray Tube) az elektronsugarat eltérítő elektromágnesek „mozgatják” a képernyő adott pontja felé.  Az elektron a képernyő belső felületén lévő foszforba ütközve világítani kezd, ami egy képpontnak felel meg, azaz képalkotása mátrix elvű.

Monitor - TFT  A TFT (Thin Film Transistor Technology) magyarul vékonyfilm- tranzisztoros monitor, vagy „lapos” monitor a folyadékkristályos (LCD – Liquid Crystal Display) monitor előállításának legújabb gyártási technológiája.  Az ergonómiai szempontoknak jobban megfelelnek a CRT monitorokhoz képest (kevésbé károsítják az emberi szervezetet), kisebb helyet foglalnak el, és jelentősen kisebb a fogyasztásuk.

Az általános TFT monitor nem érinthető!

Monitor - PDP  A PDP, vagyis a plazmaképernyő sok jellemzője még nem közelíti meg a TFT technikával készülteket, de nagy előnye, hogy kizárólag a PDP monitor gyártható 40"-os vagy ettől nagyobb méretben.

A monitor ergonomikus elhelyezése  a monitor teteje a szem vonalában, esetleg kis mértékben alatta legyen

A jövő – a 3D-s megjelenítés

Monitor – főbb jellemzők  grafikus felbontóképesség, pl.: 1024x768  képernyőátló mérete (inch, coll, hüvelyk) pl.: 15", 17", 1"=2,54 cm (kerekítve)  színmélység, pl.: 16,7 millió vagy 4,29 milliárd  a készüléknek van-e káros sugárzása

Nyomtató  karakternyomtató: csak karaktereket nyomtat  karos  margarétafejes  íróláncos  íróhengeres  mátrixnyomtatók: pontokat jelenít meg  tűs nyomtató  tintasugaras nyomtató  hőnyomtató  elektrosztatikus nyomtatók: festékport éget  lézernyomtató  LED-es nyomtató

Tintasugaras nyomtató

Lézernyomtató

A nyomtatók összehasonlítása Nyomtatófajta Színes nyomtatás papír legolcsóbb készülék kb. ára (2005) zaj üzemeltetési költség karakter1 színű, a festékszalag színe általában leporellónincs adathangosalacsony, festékszalag tűslehet, de inkább 1 színű leporello, géppapír35 000,-hangosalacsony, festékszalag tintasugarasáltalában csak színes megfelelően nedvszívó géppapír vagy fotópapír vagy speciális fólia ,-csendesközepes, festékpatron, fotópapír lézerfekete-fehér vagy színes készülék hőálló papír, fólia25 000,- színes készüléknél: ,- csendesközepes, toner, színesnél drága

Háttértárak  olyan adattár, amely képes (nagy mennyiségű), felhasználói adat (hosszú távú) tárolására. Akkor is tárol, amikor a számítógép nem üzemel.  Jellemző eszközök:  papíralapú: lyukkártya, lyukszalag  mágneses elvű:  mágnesdob  mágnesszalag  mágneslemez (hajlékonylemez, merevlemez)  optikai: csak olvasható, egyszer írható, újraírható  elektronikus:  PenDrive  memoriakártyák...

3 példányos adattárolás 1 3 2

Hajlékonylemez - flopi  Az adathordozót (flopit), vagyis a lemezt csak a megfelelő meghajtó egységgel (FDD – Floppy Disk Drive) lehet írni és olvasni. A meghajtó lámpája a lemez használatakor világít, ilyenkor a lemezt nem szabad kivenni.  A flopi jellemzői: 3,5" a lemez átmérője, tárolókapacitása 1,44 MBájt, adatátviteli sebessége 500 Kbit/sec

Merevlemez - winchester  A winchester a flopinál nagyobb tárkapacitású, gyorsabb adatelérésű háttértár.  A winchesternél az adathordozó lemezeket egybeépítették a meghajtó egységgel, a lemezek nem cserélhetőek.  A merevlemezes tárolók több, egymás fölött elhelyezkedő fémből – általában alumíniumból – készült, vékony mágneses rétegű lemezből állnak.

Optikai tárak – Az adattárolás elve  Az optikai háttértárak mindegyike lézerfény segítségével olvasható és írható.  Az optikai elvű tárolók – az írhatóság alapján – három csoportra oszthatók:  a felhasználó által nem írható (csak olvasható),  egyszer írható és  többször írható lemezekre.

Optikai tárak - CD  CD (Compact Disc – kompaktlemez)  12 cm (ritkán 8 cm) átmérőjű műanyag korong  tárkapacitása: 650 MB vagy 700 MB  DVD  egyoldalas, ill. kétoldalas. Az utóbbi esetben az egyik oldal lejátszása után a lemezt meg kell fordítani.  lehet egy vagy két rétegű  kapacitása 4,7 GBájt és 17 GBájt közötti lehet (a rétegek és a oldalak száma függvényében)  Blu-ray  kapacitása: 25 GB (dupla rétegű: 50 GB)

Optikai tárak - Csak olvasható (ROM)  A felhasználó számára csak olvasható tárak, olvasásához egy meghajtó egység is szükséges  a DVD meghajtó képes olvasni a CD formátumokat is.  CD-ROM, DVD-ROM pl.: újságmellékletek, jogtár, játék

Optikai tárak - egyszer írható  A felhasználó számára csak egyszer írható tárak, az íráshoz egy író egység és egy speciális program is szükséges. Ez az egység képes olvasni is a CD, ill. a DVD lemezeket.  CD-R, DVD-R, DVD+R land pit

Optikai tárak - újraírható  Elnevezései: törölhető, újraírható, többször írható  Törölhető, majd ismételten írható tárak, amihez egy speciális újraíró berendezés szükséges és a program. Az újraíró berendezés az egyszer írható eszközöket is tudja írni és tudja olvasni az adatokat.  CD-RW DVD-RW DVD+RW DVD-RAM

4-5 évenként másolni egy új CD-re

USB tár/PenDrive/USBKey  Angol neve: PenDrive vagy FlashDrive, USBKey, magyarul USB meghajtó, Flash meghajtó, USB tár, USB kulcs  A tároló egy apró kulcstartóra hasonlít, de gyakorlatilag flopiként kezelhető, hiszen az USB csatlakozóra helyezve az adatok úgy írhatók rá, mint a mágneses adathordozókra, csak kicsit lassabban, azaz adatok igen sokszor letörölhetőek róla, majd újraírhatók.  A tárolókapacitása az egy gigabájtot is túllépheti. Előnye továbbá, hogy az adatok parányi helyen elférnek és külső ártalmakra sem érzékeny.