X. századi magyar öltözet megjelenítése napjainkban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mondások férfiaktól, nem csak férfiaknak.
Advertisements

Divatirányzatok By:Novák Laura.
Négy Griff - Avarok, kazárok, magyarok - A sztyeppe harcosai - Kortörténeti előadás Lele János, Négy Griff csoport Négy Griff.
Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák
AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.
Az öltözék eldöntheti az állásinterjú sikerét
Görög öltözködés.
Régi korok és a XIX. Század ruhái
Hölgyek és urak a várban
Viseletek.
A lovak történetétől egészen a lovas oktatásig.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Készítette: Pisák Bence Tantárgy: Testnevelés. Először is mi a játék lényege:  A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel.
Az állásinterjú legfontosabb „aranyszabályai”
A NYILVÁNOSSÁG KELEPCÉI A közoktatás-vezetők protokollja
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
A Szaltovói kultúra/5 Kapcsolat a honfoglalókkal
Magyar őstörténet 2013/2014, 2. félév
A lovagi torna.
Viseletek © Németh György.
Készítette: Szalay Zoltán
Csecsemő ruházata.
A népesség száma és jellemzői
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország.
Kutatás alapja: kb.170 fős minta ebből 65% férfi, 35% nő Megkérdezett ismérvek: neme jobbkezes/balkezes előképzett/nem előképzett Jobbkezesek és balkezesek.
Fejfedők a XV. sz-i festményeken
Gyönyörködni a nők mellein, jó a férfiak egészségének, segít, hogy tovább tudjanak élni. Erre jöttek rá német tudósok, miután több éven át ezt megfigyelték.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Harc és költészet: a lovagok
A dal évszázadai. 1. Dal, de mégsem dal Görögök: ódé Rómaiak: Horatius carmenjei Középkor: trubadúrlíra – éppen, hogy nem személyes Az igazi, mai értelemben.
A gyilkos galóca.
Mit csinál egy gésa? Egy mesterség születése Jelentése:”szép személy”
Kik a gésák ? A háziasszonyt helyettesítik a férfi vendégek szórakoztatásánál Magában egyesíti a női ideállal szembeni összes követelményt Szép Szellemes.
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és GeoinformatikaiTanszék
Erdélyi népművészet 7. osztály.
Kijevi rusz - A sztyeppe harcosai -
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Az OSI modell 3. fejezet.
1. Légy Jézus Krisztus harcosa, és bátran állj elő
A Magyar ötvösség remekei bélyegsorozat fogazatváltozatai (MBK )
Révész Tamás 9.a.  A hosszúság fogalma  Mértékegységek az őskorban  Hosszmértékek fajtái  SI hosszmértékek  Régi és angolszász hosszmértékegységek.
Egyházi jelképek.
A test érdekességei TUDTAD, HOGY…..
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
Férfias és nőies formák
A római férfiak viselete
A pénz nem boldogít . Egy ember, akinek 3 milliárdja van, semmivel sem boldogabb, mint az, akinek csak kettő van…!
A tematikus térképek ábrázolási formái Zentai László: Térképészet
Kézilabda.
A palóc népviselet és ruházat
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
A legfontosabb szempont, mely hozzásegíthet egy termék "nemének" megállapításához az az antropometriai jellemzők, azaz nőies alkatra utaló jellemzői vannak-e.
A paraszti seregek fegyvere volt.
A divat története A XVIII. század végéig.
Ókor egyiptomi viseletek Egyiptomban az enyhe klímának köszönhetően csak lenge öltözékeket viseltek. A társadalmi viszonyokat tükrözték az öltözékek.
A magyarok őstörténete. A nomád magyarok Őshazájuk az Urál hegység és az Ob folyó vidéke. Az itt megtelepedett törzsek nomád életmódot folytattak. Az.
A túlélés alapjai Felszerelés.
1. Hol éltek, hogy éltek? – A honfoglalók lakóhelye és viselete
KNITWEARS/ KÖTÖTTÁRU.
A NÉPVÁNDORLÁS MŰVÉSZETE IV-X. SZ.
A család ahonnan jövök.
1. Hol éltek, hogy éltek? – A honfoglalók lakóhelye és viselete
1. Hol éltek, hogy éltek? – A honfoglalók lakóhelye és viselete
VÉDEKEZZÜNK ELLENE! Ruházattal, kullancsriasztó szerek használatával
Velünk élő középkor Forrás:
Női ‚Dresscode’ Az elvárt öltözék protokollja.  White Tie  lehető legelegánsabb öltözet  kötelező az estélyi ruha könyékig érő kesztyűvel  Black Tie.
1. Hol éltek, hogy éltek? – A honfoglalók lakóhelye és viselete
Előadás másolata:

X. századi magyar öltözet megjelenítése napjainkban Mit viseljünk íjászként és mit NE!

A hofoglalás kori eleink: Férfiak: 170,1 cm 69,5kg Nők: 154,4 cm 54 kg A mai kor embere: Férfiak: 175,1 cm Nők: 162,2 cm

A VISELET

Alsónemű

Nadrág: Két szár. És azok közé varrt fenékrész NEM bőgatya, erre utaló ábrázolás eddig nem került elő! Természetes szín Csizmaszárba tűrve, szalaggal, szíjjal lekötve (így van legrégebbi szkíta ábrázolásokon is)

Jellemző viseletek: Jól látszik a csizmaszárba tűrt nadrág!

Ing: Az ing alkott a ruházat alsó szintjét, hidegben több réteget is viselhettek Az anyaga a viselője rangjától függően sokféle lehetett, a selyemtől, az egyszerű vászonig Gallérja lehet álló nyakú vagy kivágott is. A férfiak ingén nem helyénvaló a veret viselése, viszont a szép hímzés, vagy díszszalag annál inkább!

Az ing szabásánál, formájánál célszerű figyelembe venni a legősibb magyar népviseleteket. Például a csángó ingeket.

Amit kerüljünk: modern hímzés „csapatlogók” Pólók viselése Férfiaknál veretek

Hímzésminta Egy jó példa

Felsőruházat

Lehet: Oldalt vagy középen gombolódó Egyszerűen csak övvel összefogott Galléros vagy a nélküli Általában hosszú ujjú, de lehet ¾-es vagy ujj nélküli

Fontos, hogy ne jelmezt, hanem használható ruhadarabot készítsünk. Lehessen benne szabadon mozogni, térdelni, futni, lovagolni

Női kaftán

Süveg Minden szabad férfi hordott fejfedőt Ez lehet nemezből, bőrből, vagy textilből is Lehet csúcsos, laposabb, vagy a kuruc fejfedőre „hajazó „ is.

Alsósapka A süveg alatt hordták. Amikor a süvegüket köszöntésképpen megemelték, vagy a mikor a sátron belül voltak akkor ez volt a fejükön.

Lábbelik

Lábbelik Bocskor Csizma többféle szármagasságal Alsó csizma alkalmazása (töbrétegű öltözködés!) Talp díszítettsége (törökülés)

Övek Veretes öv 2-4cm széles Szimpla vagy dupla öv lelgó szíjvéggel Veretekkel ritkán vagy sűrűn díszített (rang) A nők lelógó szíjjat NE alkalmazzanak, márcsak annak jelentése miatt se.

Övek Textil öv Veretes öv alatt, kaftán alatt széles textil (selyem) öv Nőknél kifelyezetten ajánlott az ilyen öv használata

Övek Fegyveröv Szélesebb öv Vereteket NE alkalmazzunk ennél az övtípusnál A széles öv csatjánál szintén NE alkalmazzunk vereteket, kis csatokat, szíjvégeket Kerüljük a „karabínerek” használatát

Tarsoly Veret nélküli, veretes, lemezes Alkalmazkodjon a többi viseletünkhö Tartalma: acél tapló kova fenőkő, valamint apróbb tárgyak A TARSOLYT AZ ÖV JOBB OLDALÁN HORDJUK!

Tarsoly Veret nélküli, veretes, lemezes Alkalmazkodjon a többi viseletünkhö Tartalma: acél tapló kova fenőkő, valamint apróbb tárgyak A TARSOLYT AZ ÖV JOBB OLDALÁN HORDJUK!

Kés 7-18 cm penge Nem szegecselt nyél Szükséges felszerelés Az övön lelógatva hordjuk Nem bicska

Tegez Homokóra alakú Jobb oldalon hordjuk (balkezesek fordítva 1-13 vesszőt találtak benne Lefelé-feléfelé álló nyila Készenléti íjtegez Baloldalon Nyugalmi íjtegez

Kopja, kelevéz Megbecsült fegyver( Igazi harc) Kopja, vállon hordva Kelevéz rövidebb hajító fegyver

Fokos Legkedveltebb példányok a „ kétkarú „ fokosok Volt rövidebb hosszabb 40-90 cm Balta, szekerce, bárd, fokos balta, kettős fokos, fokos bárd, stb. Kelevéz rövidebb hajító fegyver

Fokos

Pajzs, vért, sisak

A mi szakosztályunknál fellelhető legtöbb hiba Nőknél lelógó veretes öv helyette: textilöv, bőröv, vagy a lelógó rész felkötése Széles veretes öv Tarsoly rossz oldalon hordása A fogalmak keverése (tarsoly, tegez) Férfiaknál fejfedő hiány (a verseny, vagy esemény vége előtt lekerül, Az eredmény hirdetés máre nélkül folyik) Póló viselése kaftán alatt