Nemzetközi pénzügyi ügyletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Elektronikus ügyintézés
Neptun.Net Pénzügyi rendszer A gyűjtőszámla
Modern fizetési formák
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A diákat készítette: Matthew Will
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
A Magyar Posta szerepe a pénzforgalmi szolgáltatások terén
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
PÉNZÜGYI ISMERETEK A takarékszövetkezeti rendszer
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
A magyar háztartások fizetési szokásai
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
11. Pénzügyi rendszer.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Számvitel alapjai 3. előadás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kivonat a Wikipédiából
BANKOK SZEREPE A KÜLGAZDASÁGI/-KERESKEDELMI KAPCSOLATOKBAN
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
2560/2001/EK rendelet Prágay István. Az Egységes Euró Övezet jogi szabályozása a Belső Piacon n A jogi szabályozás céljai (a felülvizsgált Pénzügyi Szolgáltatások.
1 JOGHARMONIZÁCIÓ AZ EURÓPAI UNIÓ SZABÁLYAIVAL Prágay István Pénzforgalmi, Emissziószabályozási és –szervezési főosztály.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
AVIR – intézményi adatmodell gazdálkodási szekció február 2.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Dolceta - Pénzügyi ismeretek modul 1 A számlák összehasonlítása Ellenőrző kérdések.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
A bankok.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A hitelintézeti rendszer felépítése
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Nemzetközi utalás magyar bankszámláról AdvCash-re onnan már könnyen feltölthető a PM számla! A regisztrációs linket kérd a szponzorodtól!
Pénzforgalom a bankszámlán
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
1 Számvitel- pénzkezelés, vagyon elszámolás 2 Bevezetés Számviteli törvény változásai Indoka.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
A bankrendszer.
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
Feladatok.
Elektronikus ügyintézés
Minden az azonnali fizetési rendszerről
A pénz és a pénzforgalmazás
A nemzetközi tőkeáramlások
Előadás másolata:

Nemzetközi pénzügyi ügyletek A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői, a bankkapcsolatok formái, a bankok közötti levelező kapcsolat lényege, létesítése, szerepe. A bankok közötti számlavezetői kapcsolat létesítése, szerepe a nemzetközi fizetések lebonyolításában. Készítette: Tajti Evelin

A nemzetközi bankári tevékenység jellemzői A nemzetközi bankrendszer a II. vh. óta jelentős változásokon ment keresztül. A határokon átnyúló tőkeáramlás és a kommunikációs technika fejlődésnek köszönhetően alakulhattak ki világszerte a bankrendszerek. Lehetővé teszi, hogy: A világ bármelyik tájára Bármilyen pénznemben Rövid időn belül teljesíthetőek legyenek a fizetések (pénzküldemények indítása/fogadása)

A pénzügyi tranzakciók lebonyolítása többféle formában valósulhat meg: Tulajdoni összefonódás révén (bankokon belül) Üzleti kapcsolat formájában (bankok között) A tulajdoni összefonódás nélkül a bankok közötti együttműködés eltérő mélységű: Vannak, akik csak üzenettovábbító (postás) szerepet vállalnak Míg más bankok (levelező bankok) hajlandóak nostro számlát vezeti Szorosabb együttműködés esetén a bankok egy-egy naos technikai hitelt is nyújtanak egymásnak Az is előfordulhat, hogy a felkért bank semminemű együttműködésre nem hajlandó

A bankok közti levelező kapcsolat A deviza és a külföldre irányuló forint fizetési forgalom lebonyolításához a a bankok kétoldalú levelező banki kapcsolataikat használják fel. A levelező banki szolgáltatlások nyújtására elsősorban nemzetközi viszonylatban kerül sor, de az intézmények közötti kacsolatokban belföldi viszonylatban is ismertek. A levelező bank (correspodent bank) egy másik bank részére, megbízás alapjánpénzforgalmi bankszámlát vezet. A megbízó által kezdeményezett fizetési megbízásokat az elszámolási rendszerbe továbbítja ill. az onnan érkezőket részére jóváírja.

A levelező bankok közvetítésével elérhetőek olyan piacok is, amelyek egyébként nem állnak rendelkezésre vagy a kapcsolatrendszer olyan kiterjedt, hogy a helyi bankok segítségét igényli. A hitelintézetek között létesített levelezői kapcsolat azt jelenti, hogy a megbízó hitelintézete valamely más hitelintézet pénzforgalmi szolgáltatását veszi igénybe, a másik hitelintézetnél számlát nyit, és erről a bankszámláról utalja át a fizetési megbízás összegét a jogosultnak.

A levelező bankok feladatai: Kétirányú információ áramlás Bankári átutalások teljesítése Ellenőrző okmányok cseréje Nostro/loro számlák vezetése Folyószámla-hitelek nyújtása

A nemzetközi fizetési forgalom A pénz és tőkeforgalom változatos fizetési technikákkal és fizetési módokkal mehet végbe. A pénzmozgásokat előidézhetik: pénzügyi befektetések Spekulációs ügyletek Hitelfelvételek Kölcsöntörlesztések Cégalapítások Adófizetések Külkereskedelem stb.

A pénzforgalom fogalmába beletartozik : a készpénzforgalom a bankszámlákat érintő készpénz be és kifizetési forgalom készpénz nélküli fizetést lehetővé tevő pénzforgalmi szolgáltatások, amelyek nyújtására már nem csak a bankok, hanem más pénzforgalmi szolgáltatók is jogosultak.

A valuta és devizaforgalom azon fizetési műveletek összessége, amikor a tartozás nem magyar forintban kerül kiegyenlítésre. A nemzetközi fizetési forgalom azon fizetési műveletek összessége, amelyek keretében vagy a megbízó intézményen, vagy a jogosult intézményen a Magyar Köztársaság határain kívül nyújtja a pénzforgalmi szolgáltatást. Két részre bontható: Európai Gazdasági Térségen belüli fizetési műveletek Európai Gazdasái Térségen kívüli

A megkülönböztetés azért fontos, mert a fizetések lebonyolítása során más más szabályok érvényesülnek. A szigorú „szabványosított” előírások az Európai Gazdasági Térségen belüli fizetésekre vonatkoznak. EGT-en belüli fizetési művelet, az a fizetési művelet, amelynek lebonyolításánál mind a fizető fél, mind a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója, vagy a teljesítést végző egyetlen pénzforgalmi szolgáltató az EGT területén belül nyújtja pénzforgalmi szolgáltatását és a pénzforgalmi szolgáltatásnyújtás euróban vagy egy euróövezeten kívüli EGT-állam pénznemében történik.

Köszönöm a figyelmet!