Számítástechnika I. 2.konzultáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Táblázatkezelés Alapok.
Advertisements

Információs függvények
Koordináták, függvények
Microsoft Excel Függvények I.
“Hogyan oldunk meg gyorsan egy csomó számítást?”
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Gazdasági informatika
Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása n Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány.
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Visual Basic for Application (VBA)
Göncziné Kapros Katalin humáninformatika.ektf.hu
PIVOT kimutatás az időjárás előrejelzések pontosságáról Készítette: Takács Barbara GTK. II. KÖZG. 11. CS.
Összeállította: Sallai András
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Alapműveletek A képletek mindig = egyenlőségjellel kezdődnek!
Informatika felvételi felépítése. Az informatika felvételi két részből áll… Írásbeli –60 perc –50 pont Gyakorlati –60 perc –25 pont +25 pont.
Táblázat kezelő programok
Táblázat kezelő programok I.
Táblázatkezelés-Excel
Táblázatkezelés Microsoft Excel
Excel: A diagramvarázsló használata
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
CELLACÍMZÉSI MÓDOK A TÁBLÁZATKEZELŐ PROGRAMBAN
A Microsoft Excel Készítette: Rummel Szabolcs elérhetőség:
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
Táblázatkezelés Az Excel.
Táblázat módosítása.
Cellák és tartalmak formázása táblázatkezelő programokban Készítette: Péter Tünde Felkészítő tanár: András Izabella Iskola: Gábor Áron Iskolaközpont,
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Microsoft Excel Függvények VII..
Gazdasági informatika
Függvények III Logikai függvények. Hamis A HAMIS logikai értéket adja eredményül. HAMIS( ) A függvény alkalmazása helyett egyszerűen beírhatjuk a HAMIS.
Excel Hivatkozások, függvények használata
Az egérmutató formái: Sor vagy oszlop kijelölése Cellák kijelölése
Összeállította: Sallai András
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Függvények.
Függvények.
Táblázatkezelés alapok Ahogyan egy táblázat kinéz B3 AA5.
Excel Függvények Páll Boglárka.
Táblázatkezelés.
A leggyakrabban használt függvények
EXCEL Excel.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Határozatlan integrál
Adatelemzés számítógéppel
Készítette:Képes Edina 10/d
Turócziné Kiscsatári Nóra
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Táblázatok.
Licensz vizsga Újvidék, Kandidátus: FARKAS ANDOR
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Függvények.
Táblázatkezelés.
Fogalma és típusai. Adatkezelési alapelv: – Egy adatot egy táblázatba csak egyszer viszünk be. – Ha a más cellában is használnunk kell, hivatkozunk az.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Másolás és automatikus kitöltés
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
Készítette:Roppantóné Lévay Mária
Házi feladat megoldása
Táblázatkezelés Az Excel.
Előadás másolata:

Számítástechnika I. 2.konzultáció Készítette: Pántya Róbert

Cellahivatkozások az Excel-ben: Cellahivatkozások fajtái: Relatív (pl. =A1+B1) Abszolút (pl. =$A$1+$B$1) Vegyes (pl. =$A1+B$1) A cellahivatkozás típusa képletek másolásakor fontos. Meghatározza, hogy a képletben szereplő cellák (partnercellák) a másolás során hogyan módosulnak.

Relatív cellahivatkozás másolása esetén a képletben szereplő cellák a másolás irányában, a másolás mértékének megfelelően módosulnak. Abszolút cellahivatkozás másolása esetén a partnercellák nem változnak meg. Vegyes cellahivatkozás másolása esetén a $ jellel rögzített rész (sor vagy oszlop) nem változik, míg a $ jellel nem rögzített rész (sor vagy oszlop) a másolás irányában, a másolás mértékének megfelelően módosul.

Példák cellahivatkozásokra: Feladat: Másolja át a C1, C4, C7, C10 cellák tartalmát a szomszédos cellákba.

Feladat: Összesítse a sorokat és oszlopokat, majd készítse el az Áru%, Raktár%, Összes% táblázatokat. Az Áru % nevű táblázat raktáranként és összesítve százalékosan, 2 tizedes pontossággal mutassa az egyes áruk mennyiségét az összesen oszlop adataira vonatkozóan! (A feladatot akkor oldotta meg jól, ha az összesen oszlop minden adata 100% lesz.)

A Raktár % nevű táblázat árunként és összesítve százalékosan, 2 tizedes pontossággal mutassa az egyes raktárakban elhelyezett mennyiségeket az összesen sor adataira vonatkozóan! (A feladatot akkor oldotta meg jól, ha az összesen sor minden adata 100% lesz.) Az Összes % nevű táblázat százalékosan, 2 tizedes pontossággal mutassa a táblázatban szereplő egyes mennyiségek arányát az összes mennyiségre vonatkozóan! (Az összesen sor és oszlop közös eleme lesz csak 100%.)

Függvények használata az Excel-ben: pl. =SZUM(A1:D3) képlet; az argumentumok zárójelben vannak. ha több argumentuma van, akkor azokat pontosvessző választja el egymástól. Függvények használatának lépései: A függvény-eredmény helyének a kijelölése. A függvény típusának a kiválasztása. (Függvény Varázsló, Beszúrás\Függvény vagy Fx nyomógomb) A függvény argumentumainak a megadása.

Tetszőleges nevek hozzárendelése cellákhoz: Nevek hozzárendelése cellákhoz történhet létrehozással. Beszúrás\Név\Létrehozás menüpontot kell használni. A létrehozott változó globális, vagyis minden munkalapról elérhető. Munkalaponként azonban lehetőség van a változó felülbírálására. A meghatározott változót az F3 funkcióbillentyű Listát gombjának megnyomásával jeleníthetjük meg a munkalapon.

Számolja ki egy derékszögű háromszög átfogóját, területét és kerületét, ha ismerjük a két befogóját! Az oldalak elnevezésére az a, b, c neveket használja! A szürke színű cellák kijelölése után a Beszúrás\Név\Létrehozás segítségével nevezze el a B1, B2, B3 cellákat, majd számítsa ki a képleteket!

Pénzügyi számítások: Számolja ki a következő pénzügyi képleteket! A kapott eredményeknél a számok formátumát 0 tizedesre és ezres csoportosításra állítsa be! Évközi kamat: A - betét összege p - kamatláb n - a lekötési idő (napokban )

Pénzügyi számítások: Kamatos kamat: A - betét összege p - kamatláb n - a lekötési idő (években) q - kamattényező

Hitel: K - a felvett hitel, p - kamatláb n - a lekötési idő (években ), q – kamattényező ÉT - az éves törlesztő részlet HT - a havi törlesztő részlet Éves vissza - éves törl. esetén a visszafizetett összeg Havi vissza - havi törl.esetén a visszafizetett összeg

Név hozzárendelése létrehozással több cellához : Kamatos kamat:

Kamattáblázat: A táblázatnál használt képlet a q betű alatt: 1+kamat, a táblázat többi adata a betét*qn képlettel számolható.

Feltételes utasítás az Excel-ben: A HA függvény használata. =HA(logikai vizsgálat; érték_ha_igaz; érték_ha_hamis) Ha a logikai vizsgálat igaznak bizonyul, akkor az „igaz ág”, míg ha hamisnak bizonyul, akkor a „hamis ág” hajtódik végre. Pl. =HA(T>20;”meleg van”;”nincs meleg”)

Példák HA függvényre:

Példák HA függvényre:

Példák HA függvényre:

Másodfokú egyenlet megoldása: