Vállalati pénzügyek I. Kötvény értékelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
A diákat készítette: Matthew Will
Rózsa Andrea – Csorba László
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
beruházásfinanszírozás
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalatfinanszírozás
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Részvények árfolyam és hozamszámításai
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
Vállalati pénzügyi ismeretek
KOCKÁZAT – HOZAM.
Beruházás-finanszírozás
A kötvény árfolyama és hozama
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
Vállalati pénzügyek I. Előadás Jelenérték-számítás
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
Pénzügyi mutatószámok!
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
A hitelintézeti beszámoló
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 3. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
Bankmérleg, forrás oldal
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
Fixed Income Bohák András BEFEKTETÉSEK III.. KÖTVÉNY ALAPOK.
Speciális pénzáramlás-sorozatok
Vállalati pénzügyek II.
SZÁMVITEL.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

Vállalati pénzügyek I. Kötvény értékelés 2010. 10. 13. Felhasznált irodalom: BM (2005): Brealey-Myers: Modern vállalati pénzügyek, Panem, Budapest, 2005. 3. fejezet Maga az előadás!

Mai órán Vállalati pénzügyi döntések Finanszírozási módok Vállalati kötvények kibocsátása Lejárati hozam Elaszticitás- árfolyamok kamatrugalmassága Átlagos futamidő Bruttó és nettó árfolyam

Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Rövid távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Forgótőke menedzselés Feladatai projektek kiválasztása finanszírozás módja osztalékfizetés forgóeszközök szintje finanszírozás pénzáramlások Célja „ vállalati érték maximalizálása” „ likviditás biztosítása, fizetőképesség megőrzése”

Vállalati pénzügyi döntések Beruházási döntések Finanszírozási döntések A finanszírozási döntések esetén feltételezzük, hogy a vállalat már döntött a beruházásait illetően. A kérdés, hogy milyen finanszírozási forrással valósítsa meg. A pénzügytanban külön vizsgáljuk a két döntés, de fontos a kettő közti kölcsönös kapcsolat.

A beruházási és finanszírozási döntések főbb kapcsolódási pontjai: Beruházási döntés hatása finanszírozásra: A befektetések meghatározzák a befektetők tényleges hozamát. Finanszírozás hatása beruházásra: A finanszírozás során határozódik meg a befektetők elvárt hozam követelménye.

Finanszírozási források Finanszírozási források formái: banki folyószámla hiteleket, hosszabb távra szóló banki beruházási hiteleket, tartoznak a szállítóiknak, lízingelnek eszközöket, államilag támogatott banki és fejlesztési hiteleket, a folyó gazdálkodási év adózott eredményét A nagyvállalatok számára jelentős forrás: részvény-, vagy kötvény kibocsátással, vagy szindikált hiteleket vehetnek fel bankoktól.

A vállalatok finanszírozási döntései: A vállalati finanszírozási döntések középpontjában a forrásbevonás kérdései állnak. A vállalatok finanszírozási döntései: a részvényesi érték a maximalizálását, a vállalat értékének a növelését szolgálják. A vállalat vezetés célja, hogy a finanszírozási forrásokat úgy válasszák meg, amely a vállalati működést a leghatékonyabban szolgálja.

A vállalkozásfinanszírozás formái A vállalat értéke: V=Belső fin. + Külső fin. , illetve a várható jövőbeli pénzáramlások jelenértéke Belső finanszírozás Forgalmi bevételekből történő finanszírozás: Tartalékolásból történő finanszírozás: Az eredmény visszaforgatása révén megvalósuló finanszírozás

Részesedés finanszírozás Külső finanszírozás: Minden olyan forrás külső bevonásnak minősül, amelyet nem a vállalati működés során termeltek ki. Részesedés finanszírozás Azt jelenti, hogy a vállalkozásba újabb tulajdonosokat, befektetőket vonnak be, akik pótlólagosan tőkét juttatnak a cégnek. Saját tőke értéke nő azáltal, hogy új részvényeket bocsátanak ki. Idegen finanszírozás Az idegen finanszírozás (hitel igénybevétele) esetén a tőkét juttatók tulajdonosi igényekkel nem léphetnek fel, viszont általában az összes lehetséges forrás közül a hitel költsége a legmagasabb. A hitelek felvételének adókímélő hatása van (adópajzs), mivel a hitelek kamatát a vállalkozások ráfordításként, az adózás előtti eredményük terhére számolhatják el, így csökkenteni tudják adóalapjukat, s végső soron a fizetendő adó összegét is. Idegen tőke esetén kötvény kibocsátásról, hitelfelvételről beszélhetünk.

Miért népszerű a belső forrás használata? Kisebb vállalatok számára a külső forrás, pl. bankhitel elnyerése sem egyszerű. A bankok számára a hitelnyújtás költsége és kockázata nagyobb a kis és közepes vállalatok esetén, amely megdrágítja a források bevonását a vállalatok számára. Így a KKV-k elsősorban belső forrásból fejlődhetnek. Nagy vállalatoknál pedig, belső források felhasználásával a vállalatvezetők megtakarítják a külső forrásbevonás költségeit, valamint a belső forrás nagyobb mozgásteret biztosít számukra, nem kell a külső befektetők kontrolljától tartani, elvárásához igazodni.

Kötvények értékelése

Az értékpapírokról általában Az értékpapír olyan okirat vagy számlán megjelenő összeg, amely valamilyen vagyoni értékkel kapcsolatos jogot testesít meg. A vállalatok által kibocsátott értékpapírok: saját tőke értékpapírok hitel jellegű (adósság) értékpapírok

Pénzügyi nézőpontból az adósság és a saját tőke közötti különbség a következő Az adósság nem jár tulajdonosi érdekeltséggel a cégben. Az adósság utáni vállalati kamatfizetés a vállalkozás folytatásának költsége és teljes mértékben adócsökkentő tétel. A ki nem fizetett adósság a vállalat kötelezettsége.

Az értékpapírok főbb fajtái Kötvény Részvény Részjegy Befektetési jegy Állampapír Közraktárjegy Banki értékpapírok Kárpótlási jegy (Váltó)

A kötvények jellemzői A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, rendszerint hosszú távú kötelezvény tulajdonosának általában előre meghatározott és állandó kamatösszeget fizet minden évben (időszakban) adott időpontban a kölcsöntőke is visszafizetésre kerül

A magyar gyakorlatban a kötvény kamatozó, általában hosszabb lejáratú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amely szólhat névre és bemutatóra. A kötvénykibocsátó kötelezettsége előre meghatározott időpontban a névérték visszafizetése és az esedékes kamat megfizetése, legkésőbb a lejáratkor. A névértéken történő visszafizetés alól "mentesülhet" a kibocsátó, ha a piacon névérték alatti áron visszavásárolja kötvényét.

Történelmi háttér Magyarországon a kötvény a 80-as évek első felében jelent meg Ez jelentette az egyetlen értékpapírt a lakosság számára A kisbefektetők ekkortól ismerked­het­tek meg az "értékpapírpiac" működésének egyszerűbb módjaival. Ekkor még az állam garanciát vállalt a vállalatok által kibocsátott kötvényekre. oka, hogy pozitív irányba fordítsák a lakosság tartózkodó magatartását. Az előzőek hatására 1987-ig jelentősen növekedett a kötvények kibocsátása és forgalma. Valójában a kötvény vásárlóknak nem nagyon kellett számításokat végezniük az egyes kötvények kockázatosságáról, hiszen az állami garancia biztossá tette a vásárlást.

A 80-as évek végén azonban a kötvények népszerűsége rohamosan csökkent. A piaci kamatok elkezdtek növekedni és az újonnan kibocsátott kötvények vonatkozásában megszűnt az állam garanciavállalása is. A 90-es évek elejére a lakosságot érintő sokkszerű gazdasági hatások következtében a kötvénypiac további bővülése semmissé lett. Valamelyest változtatott a helyzeten a tőzsde beindulása, de a vállalati kötvények hosszú ideig nem tudtak túl nagy szerephez jutni, mert a kockázatmentes államkötvények vásárlásával elérhető hozam igen magas volt.

A kötvény fontosabb jellemzői Eszközökre és jövedelemre vonatkozó követelés Névérték (par value/face value) Kamatszelvény (coupon) Lejárat (maturity) Biztosíték (security) Okirat (indenture) Folyó hozam (current yield) – egyszerű hozam Felmondási záradék (call provision) Kötvény rangsorolás (bond rating)

A kötvénykamat fix kamatrátájú, amely az egész lejárati idő alatt változatlan rögzített kamatrátájú, előjogok biztosításával átváltható kötvény opciós kötvény nyitott kötvény kamatszelvény nélküli kötvény (zero coupon bond) (diszkontkötvény) : A kibocsátás mélyen a névérték alatt történik, a visszafizetés névértéken az időszak végén egy összegben változó kamatrátájú

Az értékelés fogalma, elvei könyv szerinti érték Egy eszköznek a vállalat mérlegében kimutatott értéke, ami inkább múltbeli, mintsem aktuális érték. felszámolási érték (liquidity value), Amikor egy eszközt egyedenként adnak el, és nem egy jól működő üzem részeként. piaci érték A piaci keresletnek és kínálatnak megfelelően alakuló, a vásárlók és az eladók által kölcsönösen elfogadott ár. valódi vagy gazdasági érték (intrinsic/economic value) Az eszköz remélt jövőbeni pénzáramlásainak jelenértéke.

A pénzügyi menedzsment 6 A pénzügyi menedzsment 6. axiómája azt mondja, hogy a hatékony tőkepiacok árai helyesek. Az értékpapírok piaca hatékonyan működik, az értékpapírok piaci és gazdasági értéke egyenlő lesz. Ha az értékpapír gazdasági értéke különbözik aktuális pia­ci értékétől, a befektetők közötti verseny a profitszerzési lehetőség kihasználására ösztönöz, ami a piaci árat visszaviszi a gazdasági értékhez. Így egy hatékony piacot olyannak határozhatunk meg, ahol az összes értékpapír értéke bármely pillanatban teljesen visszatükröz minden lehetséges publikus információt, amelyek a piaci és a gazdasági értékhez vezetnek. Ha a piacok hatékonyak, akkor a befektetőknek nagyon nehéz extraprofithoz jutniuk az árak előrejelzése útján.

Ennek következtében az érték három elem által befolyásolt: Egy eszköz értéke a valódi érték vagy a valószínűnek tartott jövőbeni pénzáramlások jelenértéke, ahol ezek a pénzáramlások a befektetők által igényelt hozamrátával a jelenbe vannak diszkontálva. Ennek következtében az érték három elem által befolyásolt: Az eszköz valószínűsített pénzáramlásainak mennyisége és időzítése. A pénzáramlások kockázatossága. A befektető által a befektetés elfogadásához igényelt hozamrátája.

Kötvények értékelése A kötvény egy rendszeres, általában fix összegű kamatfizetést biztosít és a lejáratkor visszafizetésre kerül a kölcsöntőke is Módszer a kötvény értékelésre: diszkontálás A pénzáramlásokat a hozam elvárt rátájával kell diszkontálni, hogy megkapjuk a kötvény gazdasági értékét.

A kötvény értéke (Vb) ahol It - az időszakonkénti kamatfizetés összege (Ft) r - elvárt hozamráta (%) Pn - kölcsöntőke visszafizetendő összege lejáratkor (Ft) n - időszakok száma

Általánosabban ahol CFt - az időszakonkénti pénzáramlások összege (Ft) (kamat + tőketörlesztés)

Azonos mennyiségű kamat fizetés esetén: évjáradék jelenértékének számítását használjuk fel. Így

Példa Tételezzük fel, hogy vásárolni akarunk egy 10 000 Ft névértékű 5 éves futamidejű kötvényt, amely után évi 15 % kamatot fizetnek és az elvárt hozamráta is 15 %. Mennyi a kötvény értéke? = 5 028.2 + 4 971.8 = 10 000

Elméleti árfolyam Elméleti árfolyam = Kibocsátáskori érték - névérték Kibocsátás utáni, futamidő alatti érték meghatározói: piaci kamatláb kötvény kockázata lejáratig hátralévő idő hossza Megjegyzés: Ha csak a piaci kamatláb változik, akkor a kamat változása nagyobb mértékben befolyásolja a hosszabb futamidejű kötvények piaci értékét, mint a rövidebb lejáratúakét!

Kötvények hozama Névleges hozam kupon ráta, fix kamatozás esetén nem igényel számítást Egyszerű hozam éves kamatjövedelem / árfolyam Tényleges hozam lejáratig számított hozam (YTM): az a kamatláb, amellyel a pénzáramlásokat diszkontálva, azok összege éppen a kötvény vételi árfolyamával egyezik meg.

Közelítő képlet a tényleges hozam kiszámítására

Elaszticitás A piaci kamatráta és a kötvények értéke ellentétes irányba mozog. Egy adott nagyságú kamatláb változás egyformán hat-e a különböző típusú kötvények értékére? Azonos nagyságú kamatláb változás a kötvény lejárati kamatozásától és lejáratától függően eltérő nagyságú értékváltozást idéz elő. A kötvények kamatérzékenységének mérésére az egyik általánosan használt mutató az elaszticitási (rugalmassági) mutató.

Képlete A rugalmassági mutató azt jelenti, hogy a kamat 1 %-nyi változása az ár hány százalékos változását idézi elő. Értéke általában a korábban bemutatott kamat és ár viszonyból következően negatív. Az rugalmasságot lényegében egy bázis értékhez és egy tárgyidőszaki értékhez viszonyított elmozdulásként mérik.

ahol E - rugalmassági együttható P1 - tárgy időszaki érték P0 - a kötvény névértéke r1 - tárgy időszaki kamatláb r0 - lejárati kamatláb (névleges kamatláb)

Példa Tételezzük fel, hogy vásárolunk egy 10 000 Ft névértékű, 15 % kamatozású, 10 éves lejáratú kötvényt. Ezt a kötvény mindaddig, amíg a piaci kamatráta is 15 %, a névértékén tudnánk eladni. Ha viszont a piaci kamatláb 12 %-ra csökkenne, a kötvény értéke 11 695 Ft lenne. Ha pedig a piaci kamatláb 17 %-ra emelkedne, a kötvény értéke 9 068 Ft-ra leesne.

Mekkora az érték kamatrugalmassága lefelé mozgó piaci kamatláb esetén? Tehát a piaci kamatráta 1 %-os csökkenése 0.8475 %-os növekedést jelent a kötvény értéké­ben.

Mennyi lesz a változás felfelé mozgó piaci kamatláb esetén? Tehát a piaci kamatráta 1 %-os növekedése 0.7 %-os csökkenést jelent a kötvény értékében.

Duration- Átlagos futamidő A kötvény megtérülési ideje. A mutató azt fejezi ki, hogy a befektetőnek átlagosan mennyi időt kell várnia, hogy a kötvény vásárlására fordított pénz megtérüljön. Képlet: Egy súlyozott átlagszámítás, ahol súlyként a diszkontált értékek szerepelnek. A kötvény időtartam mutató értéke mindíg kisebb, mint a kötvény lejárata.

Példa Egy befektető vásárol egy 10 000 Ft névértékű 10 éves lejáratú 20 % kamatrátájú kötvényt, amelynek a lejárati kamatrátája 25 %, az időtartam mutatója mekkora? D=

Nettó és bruttó árfolyam Nettó árfolyam: Ha a jelen időpont éppen a kamatfizetést követő nap,tehát a következő kamatfizetés csak egy periódus múlva esedékes. Bruttó árfolyam: Nettó árfolyam + Felhalmozott kamat összege Ha a kötvény vásárlása két kamatfizetési időpont közé esik akkor a kötvény vételi árfolyamában az utolsó kamatfizetéstől a vásárlás napjáig felhalmozódott kamatot is meg kell fizetni.

Köszönöm a figyelmet!