Az önkormányzati adósságrendezés rendszere és tapasztalatai ( )

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Advertisements

„Új utak a biztosítéknyújtás területén”
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
A projektek megvalósítása I.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Fejlesztési Igazgatóság
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az Európai Unió története
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
EU II..
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
Webes változat, animáció nélkül !!!
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Készítette: Bakos Bálint Európai Közösségek Tanácsa kontra Európai Parlament Ügyszám:C-284/90.
Fejlesztési Igazgatóság Kohéziós Alap Közreműködő Szervezet számvitel Hosszú Gabriella és Pásztor Edit - Pénzügyi önálló osztály ,
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
főigazgató-helyettes
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
1914.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az EU Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az államháztartásról szóló törvény
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
SZÉKESFEHÉRVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 2012
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Az önkormányzati adósságrendezés rendszere és tapasztalatai (1996-2004) Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. jokay@ige.hu www.ige.hu

Ahol van önkormányzati csődtörvény Amerikai Egyesült Államok Dél-Afrikai Köztársaság Lettország Magyarország Akik csődtörvényt terveznek Észtország Románia Oroszország

Önkormányzati hitelfelvétel korlátozása A felvehető hitel abszolút nagysága illetve az adósságszolgálat aránya Önkormányzati garanciák vállalása Fedezet, biztosíték

Felvehető hitel abszolút nagysága illetve az adósságszolgálat aránya Egyesült Királyság: Hitelek ellenjegyzése (minisztériumi jóváhagyás) Dánia: A hitelfelvétel néhány kivételtől eltekintve nem megengedett Németország: Tartományonként eltérő a limit, jóváhagyása szükséges Lengyelország: és Csehország: A folyó bevételek 15 %-a használható hitelek finanszírozására Horvátország: A saját bevételek 20 %-a fordítható adósságszolgálatra, PM engedélye szükséges Írország: Minden hitelt engedélyeztetni kell a Miniszterrel, aki meghatározza, hogy szükség van-e hitelre, és vissza tudják-e fizetni Ausztria: Minden tartományban más korlátozások élnek, annak tekintetében, hogy mikor melyik közig. szint hagyja jóvá a hiteleket. Eltérőek az abszolút és relatív limitek.

Önkormányzati garanciák vállalása Harmadik személy számára nyújtott garanciákat engedélyezik és nem számítják bele a hitelfelvételi limitbe: Egyesült Királyság, Svédország, Csehország, Finnország. Egy önkormányzat csak csak a közhasznú, non-profit, kommunális, önkormányzati többségű szervezetek és intézmények számára adhat garanciát: Belgium, Norvégia, Dánia, Horvátország Harmadik személynek nyújtott garanciák önkormányzati hitelnek számítanak és ugyanazok a korlátozások érvényesek rájuk: Horvátország, Dánia, Franciaország, Ausztria

Fedezet, biztosíték Az önkormányzati vagyon nem használható hitelfedezetként, csak a készpénz áramlás (cash-flow): Egyesült Királyság Önkormányzati tulajdon használható garanciaként: Írország, Norvégia, Finnország, Dánia (A tartomány engedélyével Németországban) Közvagyon nem használható fedezetként: Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália Nincs korlátozás az önkormányzati vagyon fedezetként való felhasználása tekintetében: Csehország, Lengyelország, Horvátország

Adósságrendezés más helyeken Az Európa Tanács tagállamaiból 6 rendelkezik valamiféle „önkormányzati csődeljárással” 21 tagállamában jogilag lehetetlen a csőd helyi szinten. Svájcban és az Egyesült Királyságban pénzügyi gondnokot neveznek ki, aki felügyeli a reorganizációt és a visszafizetésre vonatkozó tervet (de nem kínál védelmet az összes hitelezőtől.) A cseh és a lengyel kormány még nem foglalkozik az adósságrendezési eljárás lehetőségével. Románia, Észtország és Oroszország fontolgatja a magyar modellen alapuló adósságrendezési eljárás bevezetését.

A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról 1996. évi XXV. törvény A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról

A csődtörvény céljai A helyi önkormányzatok fizetőképességének helyreállítása A hitelezők követelésének vagyonból való kielégítése A helyi önkormányzat kötelező feladatainak folyamatos teljesítése

Elvárások a törvénnyel szemben Megelőzni az önkormányzati fizetésképtelenséget Világos adminisztratív és jogi eljárás lefektetése, amit a hitelezők követhetnek Lehetőséget kínálni a reorganizációra és a megegyezésre Világossá tenni, hogy a központi kormányzat nem vállal garanciát a helyi hitelekért (Önálló garanciákhoz parlamenti jóváhagyás szükséges és a költségvetési törvény korlátozza) Közszolgáltatások fenntartása

Adósságrendezési eljárás Bírósági beadvány Elfogadása Eljárás megszűntetve, lehetőség van fellebbezésre Nem Cégközlöny Pénzügyi gondnok Adósságrendezési bizottság Hitelezők értesítése Válságköltségvetés Reorganizációs terv A bíróság leltárt készített a vagyonfelosztásba vonható vagyonról Nincs egyezség A pénzügyi gondnok egy vagyonfelosztási tervet készít bírósági elfogadásra A bíróság jóváhagyja a vagyonfelosztási tervet, lehetőség van fellebbezésre Van egyezség Egyezség Egyezségi terv aláírása, Benyújtása a bíróságra Az egyezség közzététele, Nincs mód fellebbezésre Vagyont felosztják, Hitelezőket kifizetik Pénzügyi gondnok kifizetése, Eredmények publikálása, Adósságrendezés lezárása

Önkormányzati adósságrendezési eljárásokban érintett települések

Önkormányzati adósságrendezési eljárások Magyarországon 1996-2003.

Az önkormányzati csődök kialakulásának okai Kötelező feladatokhoz nem kapcsolódó nagyberuházások Adórendszer változékonysága és bizonytalan értelmezése (ÁFA) Jogszabályellenes működés Köz- és magánszféra keveredése

Főbb tapasztalatok listája Mindig az önkormányzat volt a kezdeményező Szervezési, működési hiányosságok Belső ellenőrzés hiánya Gazdasági kérdésekben kompetens szakértő hiánya Pénzforgalmú szemléletű könyvelés hátrányai A közig. hivatalok észrevételeinek nincs visszacsatolása Nem tartják be a törvényt (felelősségek - szankciók) Jegyző kulcs fontosságú Ritkán racionalizálták a működésüket az önkormányzatok ÁSZ jelentéseket nem veszik komolyan Jellemzően nem kíséri átszervezés, leépítés A hitelezők követelésük nagy részét leírják, elvesztik

Hitelezői igények kielégítése az adósságrendezési eljárás során

A kedvezőtlen pénzügyi folyamatok megelőzésének eszközei Belső ellenőrzés Könyvvizsgáló Önkormányzati biztos Kincstári típusú gazdálkodás

Javaslatok a rendszer tökéletesítésére Belső ellenőrzés hatékonyabbá tétele Törvény betartatása Hitelezők, beszállítók tájékoztatása „Rejtett hitelek” felfedése Számvitel megreformálása

EU támogatások feltételei Kohéziós Alap, Strukturális Alapok Operatív Programok - 2004-2006 Kedvezményezettek az önkormányzatok A projekt nem mehet át lényeges változáson a támogatás odaítélésétől számított 5 éven belül (1260/1999 EK rendelet 30. cikkely 4. bekezdése) Biztosítékok Nincs egységes biztosítékadási kötelezettség

ÚJABB ADÓSSÁGRENDEZÉSI ELJÁRÁSOK INDULHATNAK! Szerződésszegés következménye Támogatások szerződéses rendszere: EU – Magyar Állam - önkormányzat Szerződésszegés - elállás - támogatás összegének visszafizetése (120%) Ha nincs biztosíték és szerződésszegés esetén az önkormányzat fizetésképtelen, akkor a visszafizetés az államot terheli Ötv. –vel összeegyeztethetetlen! ÚJABB ADÓSSÁGRENDEZÉSI ELJÁRÁSOK INDULHATNAK!

Köszönöm a figyelmet! www.ige.hu/csod