Stratégiák jövőkutatási megalapozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélsőséges területi vízkészlet-kockázatok hatékony, fenntartható kezelési alternatívái közép- és hosszútávra Fonyó György.
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Nováky Erzsébet, DSc. BCE Jövőkutatás Tanszék „A VÁLSÁG – LEHETŐSÉG” június 6. A jelenlegi válság perspektivikus megítélése.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Magyar Tudományos Akadémia IX. Osztály
A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) évi Szellemi Tőke Jelentése 2006 MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intéztet.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
A Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program – JINKA 1.3 Dr. Sallai Gyula Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Címalcím 1 Homokhátság – tervellátottság, tervezési szükségletek december 1. Kecskemét Duna-Tisza csatorna: víziók vagy valóság Czene Zsolt, tervező-elemző.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági előrejelzések és elemzések
Stratégiai tervezés.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Emberi erőforrás menedzsment
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
„Előrejelzési metodika-különös tekintettel a statisztikai módszerekre”
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
TOP vas megyei aktualitásai
A külső környezet elemzése
a vállalati tervezésben
Tóthné Szita Klára - Tóth László Miskolci Egyetem GTK
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Dr. Kovács Géza a hazai jövőkutatás mestere 90. születésnapjára
Varga Péter, közszolgálati CMC
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Stratégiák jövőkutatási megalapozása Dr. Nováky Erzsébet a Statisztikai és a Jövőkutatási Bizottság (MTA IX. Osztály) együttes ülése 2009. szeptember 28.

Jövőkutatás és stratégia-alapozás Korszakváltás – stratégiaváltás Stratégiák jövőkutatási alapozása egyre jelentősebb sokféle jövőlehetőség sokféle megítélése Szakmai és nem szakmai kimunkálás és megítélés fontossága Jövőkutatás-metodológiai elvek alkalmazása Jövőkutatók és stratégiaalkotók iteratív együttműködése

Metodológiai elvek

Komplexitás Sokoldalú megközelítés Szakértői előrejelzések Klasszikus jövőkutatási eljárások matematikai-statisztikai eljárások szakértői megkérdezések modellek Új elem: gyenge jelek kutatása

Participativitás Résztvevők (stakeholderek és laikusok) Közreműködés a jövőalternatívák körvonalazásában, értékelésében és megvalósításában Jövőkutatók és laikusok együttműködése Participatív eljárások charrette, jövőkerék, futures worskhop technika, public Delphi

Alternativitás Alternatívaképző elemek A jövő (a jövőkutatás) kettős természete a múltból és a jövőből kiindulás (forecasting és backcasting) a lehetőségek és a várakozások egybevetése szakértői és nem szakértői megközelítés különböző időtávokban gondolkodás eltérő komplexitású megközelítések

Három hazai alkalmazás Országos Településhálózat-fejlesztési Koncepció jövőkutatási alapozása Ecostat makro-stratégiák jövőkutatási alapozása Magyarország 2025 – a szakértői előrejelzési tanulmányoktól és a nem szakértői megkérdezésektől, véleményektől a stratégiaalkotásig Jövőkutatás-metodológiai elvek érvényesülése a gyakorlatban

Országos Településhálózat- fejlesztési Koncepció alapozása Résztvevők MTA IX. Osztály Jövőkutatási Bizottság tagjai (Kiss Éva Edit, Korompai Attila, Kovács Attila, Nováky Erzsébet, Tóthné Szita Klára, Vidor Ferenc) Fiatalok (Bartha Zoltán, Erős Adrienn, Gubik Andrea, Veigl Helga) Készült 2008-2009

Országos Település-hálózat fejlesztési Koncepció alapozása Jövőkutatói „őrszem” Globális, regionális, környezeti és társadalmi-szociális trendek, kulturális hatások Rendszerelméleti alapok Új szemléletű jövőkutatás Participatív jövőkutatás Gyenge jelek figyelembevétele Hosszú és nagy távlat figyelembevétele

Országos Település-hálózat fejlesztési Koncepció alapozása Párbeszéd a jövőkutatók és a település-fejlesztési szakértők között Fenntartható településfejlesztési stratégia Értékválasztás Decentralizáltság és demokratikus elvek Súlyponti kérdések Jövőorientált hatásvizsgálatok Forgatókönyvek

Ecostat makro-stratégiák alapozása Résztvevők: Tóthné Szita Klára, Nováky Erzsébet és Veigl Helga Készült: 2008-2009 A jövőhöz való viszonyulás változása Participatív és cselekvésorientált jövőkutatás Gyenge jelek jövőkutatási-stratégiai elemzése Politikai-kulturális-gazdasági változások és értékek figyelembevétele a szcenáriók kidolgozásakor

Ecostat makro-stratégiák alapozása A változások hajtóerői Nemzetközi forgatókönyvek (pl. NIC, Millennium Project, Világbanki vízió 2050, GEO3 és GEO4, World Watch Intézet jelentése, Hammond 21. századi forgatókönyve, Stern jelentés, energia jövője – OECD szcenáriók, IPCC szcenáriók, fenntartható háztartások szcenáriói) Hazai jövőképek (VAHAVA, energetikai jövőképek és stratégia, víz-jövőképek, Magyarország 2025, fenntartható háztartások, technológiai előrejelzések) Stratégiák: az örökségek/meghatározottságok, a lehetőségtér és a jövőképek iterációja

Magyarország 2025 MTA felkérésre – széles körű kutatás Résztvevők: MTA IX. Osztály Jövőkutatási Bizottság tagjai társadalomtudósok innovatív szakértők fiatalok összesen kb. 50 fő + a nem szakértői felmérések participatív résztvevői Készült: 2007-2008

Magyarország 2025

Magyarország 2025

Magyarország 2025

Magyarország 2025

Magyarország 2025

Magyarország 2025

Magyarország 2025

Magyarország 2025

Üzenet „Change is hard, but stagnation is fatal.” Peter Bishop, jövőkutató University of Houston