Avagy a jövő börtönei és bűnözői Schlachta Fruzsina.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szükséglet, mint energiai, az energiai, mint szükséglet..
Advertisements

A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
EMBERI JOGOK.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Mozgóképkultúra és médiaismeret Háttér: ● Választható közismereti vizsgatárgy (5. érettségi tárgy) ● ig kétszintű az érettségi 2011-től a felvételi.
Szociális munka a börtönben
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
A béke az élet alapfeltétele
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
„vissza a természethez!”
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Bevezetés A Queen egy brit rockegyüttes, amelyet 1970-ben alapított Freddie Mercury énekes, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos, 1971-ben csatlakozott.
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A XIX. század uralkodó eszméi
A halálbüntetés funkció - története
A felvilágosult abszolutizmus
Egészségpolitika.
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
Reklám etika.
Az öregedés művészete Bendel Beáta Bölön, 2007 október 21.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
AZ AGRESSZIÓ.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Változások a szabálysértési jogban
A gyermekek jogi védelme az új médiakörnyezetben „VII. Nemzetközi Médiakonferencia” A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra Dr. Koltay András a Médiatanács.
Fél lábbal a börtönben …?. Megelőzés - Reagálás nem lehet verseny…
Új kihívások a katasztrófavédelemben
A hidegháború után… Titkosszolgálatok a században  kurtán 2010.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Az ipari kémkedés technikai eszközei, az információ-szivárgási csatornák Dr. Solti István.
a principatus rendszere
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 2. Névadási folyamat Ferjan Ormeling Fordította: Földi Ervin 2003.
Mert tudom, semmi nem szakíthat el az én Uram szerelmétől
A nevelő munka tervezése intézményi szinten
Az Alcatraz-sziget Bernát Péter. Az előadás tartalma Földrajza és élővilága Történelme –Világítótorony –Erőd –Börtön Érdekességek.
A kriminálpszichológia
A rendészet szervei.
A deviancia értelmezési kerete
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Állampolgári jogok és kötelességek
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
Micheal Foucault.
Budapest, október 01. A magyarországi kutatás-fejlesztés nemzetbiztonsági vetületei.
Földrajza és élővilága Sziget a San Francisco-öbölben területe: km 2 Növényvilága gyér tündérrózsa, eukaliptusz, ciprusfa Állatvilága különleges.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
Migráció és nemzetközi jog
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A HAGYOMÁNYOS TANÁR- KÉP LEBONTÁSA A HÁLÓZATI TANULÁS SORÁN Fodorné Tóth Krisztina PTE
A kultúra társadalmi hatása
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A Büntetés-végrehajtási Szervezet helyzete és aktuális feladatai
Gyűjtemény mint rendszer
Reklám etika.
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Jog- és állambölcselet I.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

avagy a jövő börtönei és bűnözői Schlachta Fruzsina

 a sci-fik börtönvilága a klasszikus börtöndrámákéhoz képest  megvizsgálni a jövő börtöneit, bűnözőit, az elkövetőt és az igazságszolgáltatás eszközeit, valamint a hatalom és az egyén kapcsolatát  technikai újítások és elképzelések  a technikai fejlődés visszahat-e a társadalomra, és ennek függvényében változik-e valamit az igazságszolgáltatás, a büntetés mikéntje, illetve maga a bűn fogalma

 Szigeteken: Szökés Absolomból, Menekülés New Yorkból, Menekülés Los Angelesből, Halálfutam Jellemzői: az elzárást a sziget izoláltsága jelenti (a sziget maga a börtön); nincs felügyelet, se felügyeleti eszköz; a rabok magukra vannak hagyva az adott környezetben.

 Bunkerekben: Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban, Boa Jellemzői:  zártabb épület komplexum  megjelenik a felügyelet  az ellenőrzés  szabadság korlátozottabbá válik

 Világűrben: Fortress-Pokoli űr, Börtönbolygó, Space Rage –Lázadás a börtönbolygón, Alien 3 Jellemzői: helyrajzilag a legelszigeteltebb zártabb épület komplexum; felügyelet; nagyobb megfigyelés és ellenőrzés; korlátozott szabadság

A történelem híres börtönhelyszínei Ördögsziget (The Devil’s island) Alcatraz

 büntetés régen:  fizikai fájdalommal járt, vagy halállal.  nyílt közszemlére tétel,  látványos, színpadias jellegű, példát akar statuálni  a polgárok részei az igazságszolgáltatásnak.  ma:  „eltűnik a test mint a törvényes megtorlás fő céltáblája…”-Foucault.  visszaszorul a büntetés a börtön intézményébe, melynek célja: az elrettentés, ártalmatlanná tétel, javító-nevelő szándék  a társadalomtól való elkülönítés, a civilek védelme.

 nem jellemzi a javító nevelő szándék  előtérbe kerül az ártalmatlanná tétel és a társadalomtól való teljes elkülönítés  visszatér a fizikai fájdalom  eltűnik a börtönök humánussága

Fortress 2-Pokoli űr  „Ami ma törvényes, holnap hirtelen b ű n lesz. Ami b ű n, hirtelen törvényes lesz, mert mindenki csinálja.” (Alan Parker: Midnight Express, 1978)  A társadalmi változások következtében, valamint a technika függvényében változhat a bűn mikéntje és annak kezelése ( Fortress 1-2), DE a bűnhöz való viszonyulásunk radikálisan csak a disztópiákban változik.   2013-ban,John Brennick(Christopher Lambert), megszegi a túlnépesedésre vonatkozó szabályokat  büntetése életfogytiglan, melyet először egy bunkerben, később egy bolygón kell letöltenie.  a hatalom eszközei: számítógép vezérelte biztonsági rendszer, gondolat-fürkésző berendezések, lézerágyúk, kínzások Fortress 2_ Pokoli űr

Jellemzők:  piramis szerkezet • a csúcson kevés, vagy egy hírhedt, tekintélyt képviselő bűnöző áll. • a többi rab alárendeltje ennek a személynek • hierarchikus rendszer  függ a hatalmi rendszertől • törvények • rendszabályozás • intézmény belső tul.-ai • ki van bent és ki van kint  a feladatok személyre szabottak • alkati és • szellemi képességek révén

Készítette: Schlachta Fruzsina