AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
Advertisements

Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Az ókori Mezopotámia művészete
Szerengeti Nemzeti Park
Szitakötő Totó.
Ausztráliai túra Az Ausztrál Államszövetség 6 szövetségi államból és 2 szövetségi területből áll, fővárosa: Canberra. A 6 szövetségi Új Dél Wales (New.
Az őskori vallás.
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Az emberi élet előzményei, A mai ember kialakulása
„A történelem az élet tanítómestere.” /régi közmondás/
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
Európa fogalma, fekvése, határai
Ausztrália Területe: km2 Fővárosa: Canberra
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
Készítette: Barta Krisztina
VADÁSZOK ÉS GYŰJTÖGETŐK
Amit a Spanielekről tudni kell!
Albert Einstein idézetek.
Miért lehet a vízben úszni?
(A tudomány szemszögéből)
A MAGYAR NÉP SZÜLETÉSE.
AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA.
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
Talpon maradni.
Az őskor hitvilága,művészete
Fekete és fehér magyarok
Készitette: Cammisa Matteo
A KUTYA TOVÁBB.
FÖLDRÉSZEK.
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
Készítette: Rácz Imre Vince
Színes világban élünk.
Balaton.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
Kultúra és kultúrák Az emberi kultúra mint evolúciós rejtvény.
ÚJ-Dél Wales és Sydney.
Victoria.
Észak-Amerikai indiánok. Eredet Nincs egységes vélemény Nincs egységes vélemény Utolsó jégkorszak után Utolsó jégkorszak után Bering-szoros Bering-szoros.
A nyílméregbéka.
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
A koreai sámánista szertartsok eszközei
Az emberré válás folyamata
A U S Z T R Á L I A.
AUSZTRÁLIA FELFEDEZÉSE
Azték teremtéstörténet
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
Ausztrália őslakosai forrás:Wikipédia
Ausztrália Egyenes Henrik.
Európa fogalma, fekvése, határai
Naplemente a Hargitán…
A világnépesség növekedése
Susann Nordströms Orkester - True Love
A stockholmi metro A stockholmi metrót "a világ leghosszabb művészati galériájának" nevezik. 3 fő vonala (a kék, a vörös és a zöld) közel 110 km.
AUTOMÁTICO Fülemüle vagy csalogány dala.
A magyarok: Fekete és fehér magyarok.   Színre, vagy vallásra vonatkozhat a „fekete” jelző?  Az egyik esetben a fekete szó utalhat egyrészt a kazároktól.
A BŰNESET.
ÖRDÖGSZIGET.
Az öt érzék - öt kortárs művészeti alkotás a Ludwig Múzeumból - A diasor a Ludwig Múzeum Az öt érzék című múzeumpedagógiai foglalkozás előkészítéséhez.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
A zene története készítette: Szabóné Lukács Éva
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
Az Európán kívüli világ A felfedezők kora. India és Kína Indiai-félsziget rádzsa, maharadzsa A hatalmas Indiai-félsziget sok királyságokból áll (rádzsa,
Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,
Hihetünk egy jó Istenben,
Óceánia.
Szökőár Délkelet-Ázsiában (2004)
Előadás másolata:

AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B

Bevezető Az angolszász gyarmatosítók előtt a kontinensen csak bennszülöttek éltek. A kor térképészei Déli Földnek hívták. Ausztráliát ekkor már mintegy 40 000 éve lakták a bennszülöttek. Az őslakosok a feltevések szerint Délkelet-Ázsiából, a mai Indonéz-szigetek felől érkeztek.

Őslakosok kultúrája A bennszülöttek kultúrájának minden része a nomád életmódról tanuskodik. A mítoszok szerint őseik óriás kenguruk voltak (vagy kígyók, emuk), akik dalaikkal alkották meg a tájat, adtak életet a növényeknek, állatoknak, embereknek. A teremtés után eggyé váltak a Földdel (totemek tisztelete innen ered).

Uluru: az álomidők emléke Az ausztrál bennszülöttek művészetének legfőbb témája az „Álomidő” (hitük szerint az állati és emberi őseik teremtették a világot, és benne mindent. A teremtés folyamatát nevezik Álomidőnek.) A művészi tárgyak az Álomidőt megünneplő szertartások szolgálatában készültek. A törzsi területeken fekvő szent sziklákat és köveket, az Álomidő embereit, szellemeit és állatait ábrázoló sokszor ezer éves festmények borítják. A képeket vörös- és sárga okkerrel, valamint fehér agyaggal festették.

Őslakosok művészete 1. A kontinens egész területén szétszórtan fellelhető sziklaképekben emelkedett legmagasabb fokra az ausztrál őslakók művészete. Két nagy csoportra oszthatók, léteznek sziklafestmények és sziklarajzok. A sziklafestményeket (1.) vérrel vagy vízzel kevert vörös, fehér, fekete és barna földfestékkel készítették, míg a sziklarajzok (2.) vagy vésett vonalakból, vagy pontozott felületből állnak . 2.

Keep River-i sziklarajzok Egy nemrég napvilágot látott tudományos értekezés szerint viszont az Észak-Ausztrália és Nyugat-Ausztrália határához közeli Keep River-i sziklarajzok nem kevesebb, mint 175 ezer évesek.

Ausztrál őslakos zene Igazi ausztrál őslakos zene. Djalu Gurruwiwi a didjeridoo élő legendája, az egyik legjobb játékos és didjeridoo készítő. Ő és családja az Arnhem-landen élő Yonglu törzshöz tartozik, akik kifejlesztették a didjeridoot többezer évvel ezelőtt.

Ősi hangszer- didgerido A zene közben használták az ausztrál ősi hangszert is, a didgeridoot, melynek jellegzetes hangja az események egymásutánisságára hívta fel a figyelmet.

Igazi Ausztrál őslakos zene Bambusz fuvola Balafon Buzuki

Ausztrál ősi kőszerszámok Ugyancsak Ausztráliából ismerjük azt az – nemcsak csiszolt, de lehasító technikával készült kőszerszámoknál is használatos – eljárást, hogy hengeres botot egyik végén behasítanak, és a hasítékba erősítik a kőpengét. A primitív felerősítési módok közé tartozik még az a technika, amikor a baltanyél megvastagodó felső végébe fúrt lyukba rögzítik a kőpengét, vagy amikor a – rendszerint kagyló – pengét a könyökszerűen hajló nyélre közvetlenül rákötik.

Fegyvereik A bumerángot kb. 10 000 évvel ezelőtt találták fel az őslakosok, és csak néhány középső sivatagos területen használta néhány törzs kisebb állatok elejtésére.

bőven van még mit tenni, hogy a közös egymás mellett élés valóban zavartalan és békés legyen...