Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készitette: Cammisa Matteo

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készitette: Cammisa Matteo"— Előadás másolata:

1 Készitette: Cammisa Matteo
Gorilla Készitette: Cammisa Matteo

2 Bevezetés Afrika őserdeiben él a világ legnagyobb főemlőse, a gorilla.
A gorilla nem fejlődési vonala mintegy 7 millió éve vált külön az emberekétől (és a csimpánzokétól). Két fajuk a nyugati gorilla (Gorilla gorilla) és a keleti gorilla (Gorilla beringei).

3 Rendszertani besorolás
Rendszertani besorolás Ország: Állatok (Animalia) Törzs: Gerincesek (Chordata) Osztály: Emlősök (Mammalia) Alosztály: Elevenszülők (Theria) Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria) Öregrend: Euarchontoglires Rend: Főemlősök (Primates) Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini) Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes) Öregcsalád: Emberszerűek (Hominoidea) Család: Emberfélék (Hominidae) Nemzetség: Gorillini Nem: Gorilla (Gorilla)

4 Elterjedés A gorillák száma aggasztóan alacsony.
A nyugati gorillák Nyugat- és Közép-Afrika trópusi esőerdőiben élnek Nigériától Kongóig, míg a keletiek Közép- és Kelet-Afrika egyes területei (Kelet-Kongó, Ruanda, Uganda) esőerdeiben. A hegyi gorillák, amelyeket Dian Fossey a Gorillák a ködben című film tett híressé, a keleti gorillák egyik alfaja.

5 Megjelenés A gorillák a legnagyobb emberszabású majmok: a hímek elérhetik a 185 cm-s magasságot és megközelíthetik a 300 kilót. A nőstények jóval kisebbek, legfeljebb 100 kg-osak. A hímek nemcsak nagyobbak a nőstényeknél, de a koponyájukon végighúzódó csonttaréj miatt ábrázatuk is jelentősen eltér azokétól.

6 Külsejük, mozgás A keleti gorillák testesebbek a nyugatiaknál. Szőrzetük fekete; az idősebb hímek hátán ez ezüstösre fakul. Testsúlyukat hátsó lábaik hordozzák, de mivel járás közben erősen előredőlnek, ezért menet közben két öklükre támaszkodnak.

7 Életmód A gorillák az esőerdőkben, hegyi köderdőkben élnek; akár 4000 méter magasságig is felhúzódnak. A talajszinten mozognak, csak a kisebb nőstények és a fiatalok másznak fára. Előszeretettel tartózkodnak az emberi települések közelében növő bozótosban, mivel ott a sűrűbb aljnövényzetben több a táplálék. Természetes ellenségük nincs, még a fiatalokra is csak a krokodilok és a leopárdok lehetnek veszélyesek.

8 Táplálkozás A gorillák táplálékában sok a gyümölcs, leveleket, rügyeket is esznek. Állati eredetű táplálékként ritkán egy-egy rovart esznek meg. Napjuk nagy részét táplálkozással töltik. Hajnaltól délig esznek, majd pihennek, délután folytatják, aztán alkonyatkor a földön fészket építenek gallyakból, és abban töltik az éjszakát. Naponta egy-két kilométert vándorolnak táplálék után kutatva. Mivel nincs vadászterületük, területfoglaló ösztönük sokkal gyengébb, mint a csimpánzoké.

9 Szaporodás A nőstények 251–289 napos vemhesség után 1, ritkán 2 kölyöknek adnak életet. Az újszülött gorilla 1,5–2 kilós és teljesen magatehetetlen, az anyja a karjában hordozza. Néhány hónaposan már anyjuk hátán lovagolnak, és itt is maradnak 3–4 éves korukig. 2–4 éves korukig szopnak. Ivaréretté 7 évesen válnak. Egy nőstény élete során 3–6 utódot nevelhet fel.


Letölteni ppt "Készitette: Cammisa Matteo"

Hasonló előadás


Google Hirdetések