Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,"— Előadás másolata:

1 Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz, rassz stb. Ezek olyan különbségeket jeleznek, melyek látványosak, földrajzi és/vagy életmódbeli elkülönülést is takarnak, de annyira nem lényegesek, hogy külön fajokba sorolhatnánk őket. Az emberek közötti különbségek ahhoz sem elég nagyok, hogy külön alfajokba soroljuk őket. Minden ember tehát a Homo sapiens sapiens alfajhoz tartozik. Külön alfaj például a neander-völgyi ember, a Homo sapiens neanderthaliensis.

2 Antropológia Ez a tudomány több száz éve csoportosítja a különféle jellemző embertípusokat. Ezeket a típusokat nevezik rassznak. A rassz kifejezés ebben az esetben pusztán biológiai, rendszertani értelemben használatos és nem kapcsolódik a rasszizmushoz. Ez utóbbi egy olyan szellemi irányzat, mely a külső különbségekhez belső különbségeket társít, egyes típusokat magasabbrendűnek tekintve másoknál. E gondolatnak semmiféle alapja nincs, teljességgel elvetendő!

3 Az antropológia az embertípusok leírását végzi
Több jegyet is figyelembe vesz. A laikus számára a leglátványosabb különbség a bőr színe (s ezzel együtt a haj, a szem stb. színe, az úgynevezett színkomplexus), a kutatók nem ezt tekintik az elsődleges jegynek. Fontosabb a fej formája, az izomzat felépítése, a végtagok arányai.

4

5 Afrika lakói

6 Negroid (kongoid) nagyrassz
Elsősorban a Szaharától délre Ez a legváltozatosabb rassz, ide tartoznak a legalacsonyabb (pigmeus) és legmagasabb (nilotid) emberek is. A rassz jellemzője a széles orr, a vastag ajak, göndör haj. A rabszolgakereskedelem miatt ez a rassz az ameriakai kontinensen is nagy számban megtalálható.

7 Őslakók szudáni

8 Bantu

9

10 Etióp, szomáli (afar lány)

11 Maszáj

12 Pigmeus

13 Kaukazoid (europid) nagyrassz
A rassz elnevezése a korábban feltételezett származási helyre, a Kaukázus vidékére utal. Jellemző a világos bőrszín, ami a kevés napfény mellett szükséges a D-vitamin előállításához, az erős arcszőrzet, magas homlok, vékony orr. Indiától Közép-Ázsián át Európáig találjuk meg az ide tartozó rasszokat

14 Europid - arab

15 Beduin

16 Tuareg

17 Búr telepesek

18 Khoishanid (capoid) nagyrassz
Dél-Afrika két népe tartozik ebbe a csoportba, a khoák (hottentották) és a bushmanok. A genetikai vizsgálatok szerint ez lehet az emberiség legősibb csoportja, mely már több mint éve él Dél-Afrikában. A bantu majd az európai hódítás miatt visszaszorultak a legkedvezőtlenebb területekre (Kalahári-sivatag) és erősen megfogyatkozott a számuk.

19 Busman

20 Hottentotta

21 Mongoloid nagyrassz Ez a legelterjedtebb rassz
Grönlandtól Patagóniáig, Kamcsatkától Alaszkáig találhatjuk meg képviselőiket. Jellemzőjük a laposabb arc, fekete, egyenes haj, csekély arcszőrzet, a szemhéjon kialakuló jellegzetes mongol redő, ami a szemek mandula alakját adja. Ez utóbbi az extrém hideghez történő alkalmazkodást szolgálja, de egyes csoportoknál (pl. indiánok) kevésbé kifejezett. Jellegzetes még az újszülöttek hátán, fenekén megjelenő kékes mongol folt, ami négy-öt éves korra eltűnik.

22 Maláj, indiai

23 Nyelvek Milyen következtetést lehet levonni?

24 Afrikában több mint 1000 féle nyelven beszélnek
1-1- országban 100-nál is több népcsoport lehet Hivatalos – közvetítő nyelvként megtartották a gyarmatosítók nyelvét É-Afrikában az arab ill. berber elterjedt


Letölteni ppt "Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések