Az elemzés és tervezés módszertana

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Advertisements

Többet ésszel, mint erővel
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Projektmenedzsment Időütemezés.
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
A tervezés mint menedzsment funkció
Koplányi Emil, PMP Nemzeti Fejlesztési Terv Új Magyarország Fejlesztési Terv ÁROPEKOPGOPKEOPKÖZOPROP TIOPTÁMOP.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
NCA - Önkéntes projektek tervezése és megvalósítása
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
V. A készletezés logisztikája
Készítette / Author: Tuska Katalin
A projektmenedzsment fogalma
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A projektmenedzsment funkciói és területei
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A diákat készítette: Matthew Will
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
AZ INFORMÁCIÓ Forrás: Dr. Haig Zsolt: Hadviselés az információs hadszíntéren [Zrínyi Kiadó]
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Kérdések a ZH-hoz.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Beruházás-kontrolling
Környezetvédelmi költségek
Komplex rendszertervezési módszerek
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Költségkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Az elemzés és tervezés módszertana
Funkciói, feladatai és területei
Az elemzés és tervezés módszertana
Munkavédelem és controlling
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
A projekttervezéskor felmerülő kérdések
Projektirányítás – kifejtős kérdések Feladatsor. 1. Adja meg a PCM szakaszait!
Projektirányítás elmélet - teszt
Projektirányítás elmélet vizsgateszt Megoldás. 1. A projektcsapatban a döntéshozó feladata: a) a projekt tervének elkészítése. b) sikeresnek vagy sikertelennek.
TÁMOP /1-2F Projektmenedzsment eszközök  Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam Költségtáblák, jelentések Szabó László 2009.
Erőforrások hozzárendelése a tevékenységekhez Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
ELŐREHALADÁS ELLENŐRZÉS AZ ELLENŐRZÉS IGÉNYEI è Az aktualitások feljegyzése è Előrejelzés è Rövid megbeszélések az elvégzendő feladatok irásbeli rögzítésével.
SZERVEZET Szervezeti okok è A felhasználók és az informatikai részleg közötti gyenge kommunikáció è A felhasználók és az informatikai részleg céljai ütköznek.
PROJEKTMENEDZSMENT Szabó Mária
Projektirányítás elmélet vizsgateszt
Projektirányítás elmélet - teszt
Projektirányítás elmélet - teszt
Üzleti terv bemutatása
Arányos és fix költségek
Vállalati terv bemutató
Projekt neve Cég neve Előadó neve
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
ABC és XYZ elemzések.
Mindenki lehet innovátor!
Tanulási görbék.
Bunkóczi László, Dr.Pitlik László, Pető István, Szűcs Imre
Projekt neve | Cégnév | Előadó neve
valamint korábbi befejeződés/csúszás/ átfedés és kombinációik
DÖNTÉSHOZÁS - 3 NÉZŐPONTBÓL Felhasználók Ez az amit akarunk?
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Az elemzés és tervezés módszertana Költségbecslés

Költségbecslés A projekt háromszög leglényegesebb eleme a munkavégzéshez szükséges pénzügyi erőforrások, azaz a költségek. A projekt becslési technikái szolgálnak az idő és költségek előrejelzésére (előzetes tájékoztatás) A becslés nem egzakt számadatokkal, hanem a várható eredmények bizonyos pontosságú, közelítő értékeivel dolgozik.

Költségbecslés (folyt.) A pontosság mértékét tekintve az alkalmazott módszer lehet: Becslés hasra ütés alapján: nagy a tévedési százalék, funkciója: eldöntsük, hogy érdemes-e pontosabb becslést végezni Durva nagyságrend (Rough Order of Magnitude – ROM): nagy szórással rendelkező becslés korábbi megvalósult projektek adataiból indul ki, ehhez viszonyítva becsli az új projekt mérőszámait Részletes becslés: a termék részletes ismeretét feltételezi hozzárendelve az erőforrásokat (lentről felfele becslésnek is nevezik)

Költségbecslés – becslési eljárások Szakaszos becslés Adott projektszakasz költség-és ütemtervét határozza meg Fáziskapukat (döntési pontokat) kell létrehozni a fejlesztés értékeléséhez A fejlesztési ciklus elején nagy a bizonytalanság, így nem lehet pontos becslést készíteni.

Szakaszos becslés (folyt.) Két lépésből áll: teljes projektre nagyságrendi becsléssel, az első szakaszra részletes becsléssel kezdődik ha az első szakasz megvalósult, akkor a következő szakasz indulásakor újrakezdődik a ciklus, így minden fáziskapunál engedélyezni kell A részletes becslést a teamek hajtják végre, mivel csak egy adott szakasz költség- és időbecslését kell végrehajtani ők reálisabb előrejelzést tudnak készíteni

Szakaszos becslés (folyt.) Előnye: a projekt bármikor leállítható, mivel szakaszonként előrelátható a költségterv csökken a kockázat, mivel csak adott szakaszra terveznek pontosabb képet mutat, mivel minden szakasznál történik becslés Hátránya: felmerülhetnek váratlan költségek, ami meghiúsíthatja a projektet költségtúllépés esetén a team nem vállalja a felelősséget és eltűnik, így a költségek nem térülnek meg

Költségbecslés – becslési eljárások (folyt.) Arányos becslés A projekt egészére készítünk becslést, majd az egyes szakaszokhoz százalékos megoszlásokat rendelünk Szakaszos becsléssel együtt is szokták használni, ezzel pontosabb számítás végezhető. Alapja a WBS szerkezet. Fentről lefelé becslésnek is hívják.

Költségbecslés – becslési eljárások (folyt.) Parametrikus becslés A munkavégzés alapegységét szorozza meg egy súlyszámmal, hogy megkapja a teljes projekt egészére. Korábbi projektek eredményeiből indul ki. Érdemes szakaszos becsléssel együtt alkalmazni, főleg fáziskapuknál, a nagyobb pontosság érdekében Pl.: 1 ember 1 nap kb. 25 alkatrészt tud legyártani. Így 250 db alkatrészhez szükséges idő: 250/25 = 10 nap.

Költségbecslés – becslési eljárások (folyt.) Lentről felfelé becslés Ez a legpontosabb becslési technika. Feladatonként megbecsülik az időt és a költséget, majd a kapott értékeket összeadják (vagy kumulálják). Mivel nem ismert teljes pontossággal a projekt minden részlete előre, így általában ezt a módszert a részletes szakaszbecsléseknél alkalmazzák.