A Szelektív Hulladékgyűjtés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
December 2003 Szelektív hulladékgyűjtés Készült az IKSZ részére november 4.
Advertisements

A hulladékok újrahasznosítási célja
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
A Főváros települési szilárd hulladék
A HULLADÉKOKRÓL.
Készítette: Kapcsa Szabina Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon 1144.
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Hulladékkezelés.
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Napocska Napköziotthon
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
Kartondoboz Környezetvédelmi Egyesület
Európai és hazai tapasztalatok a csomagolási hulladékok gyűjtésével kapcsolatosan workshop 2009.február 24. Az ipar elkötelezettsége a szelektív hulladékgyűjtés.
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
A szemét útja Gulyás Zsolt Kovács Gáborné
A szemét útja Hipszki Viktória munkája
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
A szemét útja Készítette: Kovács Dávid Felkészítő tanárom: Papp Attila
A szemét útja Készítette: Sima Veronika
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
Igen, vajon mi is az a kötnyezet? Hogyan védhetjük meg, hogyan tehetünk pusztulása, pusztítása ellen? Hogyan lehetne „zöldebben” élni? Vajon kinek mekkora.
A hulladék körforgása - hasznosítás
Színes világban élünk.
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
E-hulladék Öko-Öku boglárkák.
Padányi Katolikus Gyakorlóiskola
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
A HULLADÉKOK A hulladék fogalma: minden olyan gáznemű, folyékony vagy szilárd anyag, amely a keletkezése helyén haszontalan vagy felesleges, zavarja az.
Ember és környezete Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Környezetvédelem.
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Ökoiskolai beszámoló 2010/2011
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 3. Mi történik a válogatott hulladékkal?
Mit lehet és mit kellene tenni?
Mi így gyűjtjük a szemetet
Szelektív hulladékgyűjtés
Szelektív hulladékgyűjtés
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
Hatékony házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési kampány indul Bátaszéken és környékén lévő 10 településen! Akommunális hulladékgyűjtő edény mellé kell.
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
RE-bútor alapanyagai 1.1. számú melléklet.
Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolája Nagylók Kossuth utca 3. Ökoiskola január december 31. Bakonyi Árpádné.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Rendszer közvélemény-kutatás az általános és középiskolások körében.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Szelektív hulladékgyűjtés
a logger-használat kérdései
Szemét – hulladék – környezet – ökológiai lábnyom
Újrahasznosítás Forrás:
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

A Szelektív Hulladékgyűjtés Név: Drobilisch Marcell Felkészítő tanár: Hídvégi Eszter Iskola:Szentistvántelepi Általános Iskola 2011, Budakalász, Martinovics u. 9

„Újrahasznosításnak” hívjuk azt amikor: A hulladékból, ami már távozott a használatból, visszanyerjük az eredeti alapanyagát. olyan újra hasznosítható anyagokat állítunk elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését. Az „újrahasznosítás” a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

A „Kezdeti Próbálkozások” A II. világháború után a lakosság újrahasznosítható hulladékának gyűjtésére egy országos céget hoztak létre. A neve Melléktermék és Hulladékhasznosító Vállalat - MÉH volt. Rengeteg ifjúsági programot szerveztek, ilyen volt például a papírgyűjtés, ami még ma is nagy „divat”. Telepeikre lehetett bevinni a fölösleges vasat, papírt, akkumulátort, stb. természetesen némi anyagi ellenszolgáltatásért. De idővel sajnos megszűnt ezekre a telephelyekre az igény, ezért fokozatosan zárnak be egyre több ilyen intézményt.

A szelektív hulladékgyűjtés A szemetelés napjainkban azért vált kritikussá, mert az urbanizáció következtében egyre több újrahasznosíthatatlan szemetet termelünk (pl.: lemerült elemek, lejárt gyógyszerek). Ezért igyekszünk azt az elenyésző mennyiségű újrahasznosítható hulladékot nagy százalékban másodjára vagy akár harmadjára is feldolgozni, ezzel védve környezetünket és lakóhelyünk környékének tisztaságát. A jelenség attól vált kritikussá, hogy a korábbi méretű falusi gazdaságokkal ellentétben a városok nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által termelt szennyel és szeméttel, az mérgezi a környezetet. Első lépésként a városok igyekeznek az ivóvizet kímélni, a szennyezett folyadékokat nem a természetes vizekbe bevezetni, illetve a szilárd hulladékokat a hasznosítás és feldolgozás szempontjai szerint szétválasztva gyűjteni.

Szelektív Hulladékgyűjtés „Színei” Papír Színtelen üveg Fém doboz Színes üveg Műanyag

Az újrahasznosítás lépései Színek szerint Hulladékgyűjtő Válogatás Bálázás Pépesítés Kész papír Hulladékgyűjtő Válogatás Aprítás Olvasztás Kész műanyag Hulladékgyűjtő Válogatás Törés Formázás Kész üveg Hulladékgyűjtő Válogatás Beolvasztás Fém tömbök Kész fém

Kattints a helyes „párosításra”! Papír Színes üveg Fém doboz Színtelen üveg Műanyag Szürke Zöld Kék Fehér Sárga Papír Színes üveg Fém doboz Színtelen üveg Műanyag Kék Zöld Szürke Fehér Sárga Papír Színes üveg Fém doboz Színtelen üveg Műanyag Zöld Szürke Kék Sárga Sajnos nem Igen!

Mit dobnál a sárga konténerbe? Kattints rá, ha helyes a megoldás, akkor eltűnik.

Melyik konténerbe dobhatom az elhasznált sörös üvegeket? (Kattints a helyes megoldásra és az eltűnik!) Sajnos nem Igen!

Kattints újság életútjának lépéseire! Törés „Pépesítés” Papírgyártás Beolvasztás Fém tömbök Töltés „Kék” gyűjtő Olvasó Égetés Kiadó Fogyasztó Újságárús Formázás Préselés

Mit tudunk a környezetvédelemről? Szerinted, neked mekkora lehet az ökológiai lábnyomod? Hogyan tudjuk ezt csökkenteni? Mit tehetünk a háztartási komposztba? Milyen használati tárgyak készülhetnek újrahasznosított PET palackból? Vajon fehér vagy színes üveget helyeznek el többet szelektív gyűjtőkben? Véleményetek szerint mit sorolunk a veszélyes hulladékok közé? Van-e lehetőség a lakóhelyeden/környékén szelektív hulladékgyűjtésre? Mennyire tartod fontosnak a veszélyes hulladékok speciális kezelését? Miért?

Felhasznált Források Forrás Weboldal Gyulai Gaál Miklós Általános Iskola www.gyulai-abony.sulinet.hu - www.hogyankell.hu BlikkOnline www.blikk.hu www.uvegajandekok.hu www.ffidivat.hu www.blog.atrium.hu És egy fontos támpont(de nem forrás  ): Wikipédia www.wikipedia.org