VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS 2008. augusztus 25-28. A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
A tanári munka értékelése
„Ezt egy életen át kell játszani”
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadás támogató szerepe
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
A gyógypedagógus-képzés a bolognai folyamat tükrében
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
intézményi folyamat-szaktanácsadó
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A szaktanácsadó segítő szerepe
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
A szakiskola jelene és jövője
Kompetencia alapú szakoktatás
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Bolyai Farkas Szakképző Iskola
Előadás másolata:

VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné

„ Az oktatási rendszer csak annyira jó, amennyire a tanárok, akik alkotják.” „Az iskolarendszer minősége a tanárok teljesítményétől függ.” McKinsay 2007 OECD (2005) A tanárok számítanak

Az iskolákkal és a tanárokkal szemben támasztott követelmények egyre összetettebbek. A tanulás végtelenül komplex folyamat. A tömegoktatástól a személyre szabott, kompetenciafejlesztő oktatás felé haladunk. A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné A pedagógus szakma rendkívül tudás-intenzív szakmává vált. A pedagógus professzió „partnerségen alapuló szakma”.

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné A pedagógus kollektíva az együttműködések széles hálózatát jelenti:  együttműködés a megfelelő tanulási környezet kialakítására  együttműködés a tanulásszervezésben és a tanítási tartalmak meghatározásában a kollégákkal és a tanulókkal (svéd és finn iskolapéldák)  újfajta tanulásszervezési módok: projekt, kooperatív tanulás, differenciálás, önálló tanulási utak megszervezése, mestermunka, erdei iskola, epochális rendszer stb.,

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné  állandó (minőségfejlesztési teamek, értékelési team, egy osztályban tanítók csoportja, stb.) és egy-egy feladatra szerveződő teamek működése  együttműködés a segítő szakmákkal: fejlesztő pedagógusok, a szociális gondoskodás kollégái, a mentálhigiénés ellátás munkatársai; külső és belső munkatársak,  együttműködés a szülői házzal és az iskola társadalmi környezetével (pl. az iskolai infrastruktúra és tanári szaktudás felhasználása a felnőttképzésre).

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné Gyerek Szülő Tanító Tanárok Fejlesztő tanár (gyógypedagógus) Logopédus Pszichológus Szakértői Bizottság Nevelési Tanácsadó Gyerekjóléti Szolgálat Családsegítő Utazótanár a szegregált intézményből (hallássérültek, látássérültek autisták) BGGYFK Gyógypedagógiai Tanárképző Kar Kerületi Speciális Ált. Isk. mint szakmai szolgáltató

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné A folyamatos változás menedzselésére csak az intelligens, tanulószervezetként működő iskolák képesek

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné Az intelligens iskola:  az ott dolgozó pedagógusok között folyamatos és magas színvonalú kommunikáció zajlik a saját munkájuk eredményeiről, a munka során keletkező problémákról, a problémák lehetséges megoldásairól

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné Mitől lesz egy tantestület kollektíva? Mitől lesz egy iskola alma mater?

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné  Intézményi és egyéni kompetencia térkép  Egyéni karriertervek  Közös jövőkép, küldetés  Értékrend és viselkedési sztenderdek  Minőségfogalom  Közösen megalkotott pedagógiai program

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné Példák az elmúlt év oktatási fejlesztéseiből  Önfejlesztő iskolák: pedagógiai programok megalkotása, helyi tantervek kidolgozása  Comenius minőségbiztosítási program  Integrációs bázis iskolák  Szakiskolai fejlesztési program  TIOK  HEFOP pályázatok, konzorciumi együttműködések  Socrates programok: nemzetközi teamek

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné És mégse…… Ellenhatások: az oktatáspolitika kanyarjai finanszírozási bizonytalanság túlburjánzó adminisztráció nincs idő a belső folyamatokra

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné Mit tegyünk, hogy  a változási folyamatok széleskörűen, az osztálytermi szintig hassanak  a reformkampány helyett folyamatos szakmai fejlesztés legyen

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné

A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei VII. Nevelésügyi Kongresszus augusztus dr. Várnai Andrásné Köszönöm a figyelmüket!