Hatékonyság, és a termékszerkezet-változás jellemzői Dr. Francsovics Anna.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Állóeszköz-gazdálkodás
Kvantitatív módszerek
Koncepció MARKETING Cernat Kati Cernat Kati.
Az üzleti terv.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Vállalatok pénzügyi folyamatai
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A külső környezet elemzése
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Benchmarking.
Településmarketing Értékaudit.
Készítette: Magyar Orsolya
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Operációkutatás eredete
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
Kapacitás menedzsment
Termelésmenedzsment Production Management
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az elemzés és tervezés módszertana
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Vállalkozásmenedzsment I.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
A külső környezet elemzése
Vállalati pénzügyek II.
Operatív menedzsment és versenyképesség
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Energetikai gazdaságtan
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti terv bemutatása
Vállalati terv bemutató
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Hatékonyság, és a termékszerkezet-változás jellemzői
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Kapacitástervezés.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Hatékonyság, és a termékszerkezet-változás jellemzői Dr. Francsovics Anna

„A hiányok és homályok eltagadása s rejtegetése csak azt bizonyítja, hogy azokbul kiemelkedni nincs szándékunk vagy nincs erőnk” Széchenyi István

 A gazdaság és iparfejlesztés feltételei lényegesen megváltoztak a világgazdaságban és hazánkban is.  Az árarány-változásokból fakadó cserearány romlás, a recessziós jelenségek a fejlett tőkés országokban, az EU-reláció feltételeinek szigorúbbá válása, a fejlődő országok kínálatának növekedése súlyos nehézségeket okoznak a gazdaságnak.

 A belső feltételek vizsgálatakor megállapítható, hogy az extenzív fejlődés korszaka lezárult.  A erőforrás-tartalékaink kimerültek, szűkösebb fejlesztési erőforrásokkal kell számolnunk.  A növekedés intenzív tényezőinek előtérbe kerülése, a termelékenység, a hatékonyság lényegesen gyorsabb ütemű növekedését követelik meg.

A termékszerkezet változás jellemzői, tervezésének és mérésének lehetőségei  A strukturális változások kulcsfontosságúvá váltak mind az egyes nemzetgazdaságok, mind a világgazdaság, sőt tágabb értelemben a nemzetközi kapcsolatok új fejlődési irányzatainak kibontakozásában.

Szerkezetfejlesztés  A termékszerkezet valamely gazdasági egység által előállított összes termékeknek (így kapott áruhalmaznak) termék-termékcsoportok szerinti megoszlása.  A termelési szerkezet fejlesztése (alakítása, javítása) kifejezés értelemszerűen azon tevékenységeket jelöli, amelyek – céltudatosan - megváltoztatják az előállított termékeknek és szolgáltatásoknak az összetételét, arányait.

A termékszerkezet változására ható tényezők Állandóan ható tényezők: –A termelőerők fejlődése –A műszaki-tudományos fejlődés –A természeti adottságok –A demográfiai irányzatok –A munkaerőforrás és szerkezete –Valamint az időtényező

A termékszerkezet változására ható tényezők Változó tényezők –A gazdasági szabályozók, mechanizmusok, –Az érdekeltségi rendszer (teljesítmény mérése), –A beruházási politika, –A termelés szervezettségének hatásai

A fejlesztési politika  A fejlesztési politika kialakításakor különféle variánsok, illetve azok kombinációi lehetségesek: –A szükségletnövekmény import útján való fedezése, az exportkapacitás megteremtése mellette, –A gazdaságszerkezet energiaigényességét csökkentő étalakulása, –A fajlagos energia felhasználást eredményező műszaki fejlesztés ösztönzése, –A hagyományos kőszén-szénhidrogén bázis fejlesztése, –Új energiaforrások kiaknázása.

 A döntési variánsok megfelelő megalapozásához szükségszerű néhány feladat megoldása: –A beruházás-gazdaságossági számítások elégtelen információ bázisának és a kalkulációk metodikái hiányosságainak felszámolása, –megfelelő tervezési, szervezési, érdekeltségi rendszer kimunkálása.

A termékszerkezet-változás tervezésében felhasznált résztechnikák

A szelektív fejlesztés általános kritériumai:  A termelés tömegszerűsége  A termelés műszaki színvonala, szervezési, vezetési kultúrája,  A piaci és kereskedelmi pozíciók –A gyártmány elhelyezkedése az életgörbén, –Növekedési volumen, –Piaci részesedés, –Piaci koncentráció, –Pénzügyi és kereskedelmi feltételek, –Piaci infrastruktúra, –Piaci rugalmasság és stabilitás,  Termelési és infrastrukturális háttér

Soroló kritériumok:  feldolgozási fok,  minőség,  hatékonyság  versenyképesség,  a kvalifikált munka aránya,  a hazai alapanyag és energiabázis,  tőkeigényesség,  a munkaerőigény szakmai és területi vonatkozásai,  gyártási tradíciók,  a fejlesztés időszükséglete,  környezeti ártalmak.

 A kritériumrendszer alkalmazásánál fokozottan figyelni kell a komplex és folyamatos értékelés fontosságára.  Módszertanilag igen fontos, hogy hogy az információk és metodikákat úgy alakítsuk ki, hogy a fejlesztendő és a visszafejlesztendő területektől elhatároltan álljanak rendelkezésre adataink.

A szervezési résztechnikák  Prognosztizálás  Információ gyűjtés, elemzés, feldolgozás  Gyártmányfejlesztés

A prognosztizálás  A vállalatok termelő tevékenysége szempontjából különlegesen fontosak a piac előrejelzései: a kereslet, az árak várható alakulásának, a technológiák és termékek fejlődési irányának előzetes becslése.

A prognózis módszerek csoportjai: A prognózis módszerek csoportjai:  Kvalitatív –Szakértői becslésre alapozott jövőkutatás –Delphi módszer  Történelmi összehasonlításon alapuló –Idősorok adatai alapján végzett előrejelzések –Trendszámítás, extrapolálás  Ok-okozati –Az ok-okozati kapcsolatokat leíró és a jövő várható alakulásáról szóló becsléseket adó módszer –Regressziós modellek, ökonometriai- és input- output modellek

A termékszerkezet-változás elemzése, a változás hatásának mérése

 A termékszerkezet-változás elemzésekor és mérésekor, mind rövid és hosszú távon kiemelt fontossága van a helyes költségvizsgálatnak.  A költségmérésnek kiemelt szerepe van a gazdasági növekedés folyamatában, mert része a termékjövedelmezőség mérésnek, amely struktúraalakító tényezőként működik a vállalatoknál.

  A piaci követelmények és költségek pontos mérlegelését akkor tudjuk megvalósítani, ha a hosszú távú költségtervezést a vállalkozás hosszú távú stratégiai tervezésének részévé tesszük.   A hosszú távú, a termék életciklusához kötődő stratégiai költségtervezés eszköze a funkcionális költségtervezés: –A termékfunkciókból indul ki, s azt vizsgálja, hogy milyen termelési műveletek szükségesek a létrehozásukhoz, majd hogy a célszerű termelési műveletekhez milyen vállalat irányítási feladatot kell megoldani.

A költségszámításon alapuló döntések

 A költséginformációkat a vezetők három fontos területen használják fel: –A költségek megértése annak eldöntésére, hogy termeljék-e a terméket vagy abbahagyják-e gyártását, illetve a vevői kapcsolatok természetének befolyásolására. –Költségalap képzése az ármeghatározáshoz. –Fejlesztési lehetőségek vagy a fejlesztés szükségességének azonosítása a termék- vagy folyamattervek javításával, és a folyamatok irányításával kapcsolatban.

 Az életciklusköltség-számítást elsősorban a tervezési szkaszban használják.  A célköltségszámítás a tervezési szakaszban használatos eszköz.  A kaizen-költségszámítás a költségcsökkentési lehetőségek azonosítására összpontosít a termelési szakaszban.

Termékleírás Megcélzott ár Megcélzott nyereség Célköltség Nagymértékű változtatások a terméktervben, folyamattervben Becsüld az életciklusköltséget Termék gyártásának elkezdése Termék gyártásának befejezése Kismértékű változtatások a terméktervben, folyamattervben Megfelel-e a terv a célköltségnek? Elfogadható az előre jelzett célköltség? Terméktervezési fázis Gyártási fázis Befejezési fázis Célköltség számítás Kaizen költségszámítás Életciklus- költség számítás Igen Nem

Egyéb költségszámítási módszerek  A minőségköltség –A minőségi problémák megelőzésének költsége –A minőségi problémák megtalálásának költsége –A minőségi problémák helyreállításának költsége, amelyeket még akkor fedeztek fel, amikor a termék még a termelő kezében volt. –A minőségi problémák helyreállításának költsége, amelyeket még akkor fedeztek fel, amikor a termék már a vásárló kezében volt.

A Taguchi Költségszámítás  A minőség alapú költségszámítás egyik változata a Taguchi költségszámítás, amely a japán akadémikus nevéhez fűződik.  Taguchi véleménye szerint az a kibocsátás, amelyik eltér a jellemzők megcélzott értékétől, minőségi veszteséget okoz, amely a kitűzött jellemzőktől való eltéréssel arányos.

Komplex módszer kiválasztása a termékszerkezet változás tervezésére, mérésére

Az értékelemzés felhasználásának lehetőségei  „A termék nem más, mint az a funkcióhordozó, amely hordozza mindazokat a funkciókat amellyel a vevő igényét akarjuk kielégíteni.”  A termékszerkezet változást elősegítő módszer az értékelemzés, mert az értékelemzési munka céljai azonosak a szerkezetváltozás törekvéseivel.

 A szerkezetváltozás törekvései leggyakrabban a következők: –a termék piaci versenyképességének javítása, –a termék önköltségének csökkentése, –a termék minőségének javítása, –a gazdasági eredmények javítása, –a termelékenység növelése, és –a kapacitás jobb kihasználása.

 Ennek megfelelően az értékelemzés alkalmazható: –új termék optimális kialakítására, –a meglévő termékek korszerűsítésére, értékességük javítására, –új munkafolyamatok és funkcióhordozók kialakítására, –a meglévő munkafolyamatok és funkcióhordozók javítására, –egyéb, nem tárgyi termékek kialakítására és javítására.

 Az értékelemzés jellemzői, melyek alkalmassá teszik a termékszerkezet javítására: –rendszerszemlélet, –költségtudatos szemlélet, –team munka alkalmazása, –funkcióban való gondolkodás, –integrálja a korszerű műszaki-gazdasági módszereket, –figyelembe veszi az emberi tényezőket, és –segíti az innovációs lánc megvalósítását.

Az értékelemzés információs rendszere  Az információ elemzés magában foglalja az alábbi mozzanatokat: –információszerzés tervezése (kérdéslisták összeállítása), –információk megszerzése, gyűjtése, –információk elemzése, értékelése, tömörítése, –információk összefoglalása (paraméter- rendszer összeállítása).

 Az értékelemzés során két fajta funkciót különböztetünk meg: –Használati funkció:a termék rendeltetésszerű felhasználásához szükséges. –Érvényesülési funkció: a fogyasztók esztétikai igényeit elégíti ki

A funkcióelemzés lépései  Főfunkció és paramétereinek meghatározása  alfunkciók és paramétereinek meghatározása,  funkciók rangsorolása, súlyozása,  termékséma összeállítása vagy megtervezése,  funkcióséma összeállítása,  a termék és a funkcióséma illesztése,  funkcióköltségek meghatározása,  funkcióteljesítés mértékének meghatározása,  gyenge pontok kijelölése, költségmátrix összeállítása,  a funkció és költségkritikus pontok meghatározása,  a javítható funkcióhordozók kijelölése, meghatározása.

Team - munka  „A team különböző szakterületek dolgozóiból kialakított olyan munkacsoport, amely bonyolult feladatok komplex megoldására legtöbbször önkéntesen jön létre, feladatát egy meghatározott cél érdekében döntően nem formális kapcsolatok révén, hanem – tökéletes összjátékkal, csapatjátékkal – jó csapatszelemmel hajtja végre.”  A team munka azért fontos, mert a termékszerkezet korszerűsítésének nem csak módszertana jelent problémát, hanem annak megvalósítása is.

Team-munka  Általános irányelvek a csoport összeállításához: –Reprezentatív legyen, –A csoport tagjai függetlenek legyenek, –A csoport legyen megfelelő nagyságú  A team-munka két formája ismeretes: –Statisztizált csoport, ahol egymástól függetlenül nyilvánítanak véleményt, –Interaktív csoport

Team-munka  Nem egyszerű közreműködésről van szó, hanem speciális összedolgozásról, és maximális együttműködésről.  A team problémamegoldó csapat, amely a termékkialakítás komplex folyamatában az egyes csomópontokban szükségszerűen felmerült problémákat oldja meg.

Az értékelemzés rendszerszemlélete, komplexitása

A termékfejlesztési folyamat részfázisai:  tervcél készítés,  kísérlet,  prototípus készítés,  jóváhagyás,  „0”- dokumentáció készítés,  technologizálás,  „0”- sorozat gyártás.

Az innovációs lánc  Az innovációs lánc alkalmazása azt jelenti, hogy összekapcsoljuk és egységes láncnak fogjuk fel a termék kialakítást, a gyártást és értékesítést.  Az értékelemzés oldaláról az innovációs lánc a termék kialakítás komplex folyamatát jelenti.

Az emberi tényezők figyelembevétele  Az értékelemzés kiterjedt irodalmában gyakran találkozunk milesi tanácsokkal, amelyek többek között a gátlás, a presztízs, az általánosításra való törekvés negatív hatásait próbálják kiszűrni.  A költségvizsgálatok előfeltétele, hogy felismerjük a költségeket és azokat a velük összefüggésben álló műszaki-gazdasági teljesítményhez kapcsoljuk.  Az értékelemzés, mint döntési folyamat információkra épül,  egyik fontos eszköze az alkotó gondolkodás minden lehetőségének kihasználása.

 A különleges eljárás olyan alkalmazható eljárás, amely –a szükséges funkciókat megbízhatóan, jelentősen kisebb költségekkel teljesítené, és –amely létezik, vagy létezhetne és –olyan valaki, aki a technológiában élen jár, kidolgozhatná, –ha az igényről tudomása lenne.

Egy komplex módszer körvonalazása  A struktúra vizsgálatakor megkülönböztetünk makro-, mezo-, és mikroszintű struktúrákat, úgynevezett struktúrapiramist.  Az értékelemzés módszerének alkalmazása a mikroszintű strukturális döntéseknél lehetővé teszi, hogy összhangot biztosítsunk a strukturális résztörekvések között és egy dinamikusabb szemléletmódot hozzunk létre.  A termékszerkezet átalakítás egyik legfontosabb feladata, hogy a fogyasztói szükségleteknek megfelelő és versenyképes áron értékesíthető termékeket alakítson ki.

 Az értékelemzési javaslat kialakításánál tegyük fel a kérdést: „Kiadnám-e ezen módon a saját pénzemet?

 Összegezve, törekednünk kell az alábbiak megvalósítására: –értékelemzéses gyártmánytervezésre, –értékelemzéses technológiakialakításra, –értékelemzéses beruházás (létesítmény) tervezésre, –értékelemzéses tervezésre, –az értékelemzési javaslatok végrehajtásának ellenőrzésére, –értékvizsgálatok elvégzésére.

A tőkeszerkezet hatása a cég kockázatára és piaci értékére

 Az egyik általánosan elterjedt megfogalmazás szerint egy befektetés kockázatán annak a statisztikai valószínűségét értjük, hogy a tényleges hozamok eltérnek a várt hozamtól.  Ha egy cég hitel nélkül dolgozik, akkor tulajdonosai (részvényesei) számára a kockázatot az üzleti kockázat jelenti.  A pénzügyi kockázat alapvetően az adóssághoz kapcsolódik.

Az adósság-saját tőke arány és tőkeáttétel  A tőkeáttétel következtében tehát a bevétel változás minden egységére jutó jövedelem (nyereség) változásában egy felnagyított pozitív vagy negatív hatás érvényesül.

Példa  Tételezzük fel, hogy valamelyik cégnél a folyó tevékenységgel kapcsolatos állandó (fix) költség , a változó költség pedig az árbevétel 40%-a.  A hosszú lejáratú tartozások évi kamatterhe , az elsőbbségi részvények után fizetendő osztalék , a nyereségadó mértéke 40%  A fenti adatok ismeretében azt fogjuk vizsgálni, hogyan alakulna a tulajdonosok (részvényesek) jövedelme abban az esetben, ha az eladási forgalom 100 ezer, illetve, ha 150 ezer lenne.

Árbevétel , ,- - Változó ktg. (40 %) , ,- - Állandó ktg , ,- Adó és kamat előtti jövedelem , ,- - Kamat , ,- Adózatlan jövedelem , ,- - Adó (40%) , ,- Adózott jövedelem , ,- - Elsőbbségi részvények osztaléka , ,- Törzsrészvényekre felhasználható jöv , ,- Részvények száma 5 000, ,- Egy részvényre jutó jövedelem 1,2 4,8 + 50% % + 60 %

A folyó tevékenységgel összefüggő tőkeáttétel: OP lv = Δ % adó és kamat előtti jövedelem Δ % árbevétel OPlv= = 1,2 A mutató úgy értelmezhető, hogy az árbevétel minden 1 %-os változása az adó és a kamat előtti jövedelemben 1,2%-os változást eredményez.

A cég adóssággal összefüggő tőkeáttétele F lv = Δ % egy részvényre jutó jövedelem Δ % adó és kamat előtti jövedelem = 5,0 Ez úgy értelmezhető, hogy a kamat és az adó előtti jövedelem minden 1%-os változása következtében az egy részvényre jutó jövedelem 5%-kal változik.

A teljes tőkeáttétel T lv = T lv = OP lv X F lv Δ % egy részvényre jutó jövedelem Δ % árbevétel T lv = = 6,0 vagy 1,2 X 5 = 6,0 Ha a cég árbevétele 1%-kal változik, akkor a tulajdonosok jövedelme 6%-kal változik pozitív vagy negatív irányba.

Köszönöm a figyelmet!