Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Területfejlesztés és az építés állami szabályozása Nyíregyháza, november 12. Cs. Pavisa Anna dr. főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ugrás az első oldalra ÚJ TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA október Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Területi dimenzió a as program periódusban
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Nyugat-dunántúli Régió
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A területfejlesztés és területpolitika Magyarországon
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A NEMZETI STRATÉGIAI REFERENCIAKERET (2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK TAPASZTALATAI Dr. Faragó László MTA RKK Sopron március 1.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

Ugrás az első oldalra Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár Március 20..

Ugrás az első oldalra Lisszaboni szerződés az EU-ról n 2007 december 13 – aláírják az „Európai Alkotmányt” n Az Európai Unióról és az Európai Közösségről szóló szerződés a következőképpen módosul: n 158 Cikk :a) a „gazdasági és társadalmi kohézió” szövegrész helyébe a „gazdasági, társadalmi és területi kohézió” szöveg lép;

Ugrás az első oldalra Stratégiai megalapozó dokumentumok n Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció n Országos Területfejlesztési Koncepció ( ) n EU Kohéziós politikája, Lisszabon, Göteborg n ÚMFT, ÚMVT n Nemzeti Akcióprogram ( ) n Fenntartható Fejlődés Stratégiája n Nemzeti Környezetvédelmi Program ( )

Ugrás az első oldalra JÖVŐKÉP: Területi harmónia HOSSZÚ TÁVÚ,ÁTFOGÓ TERÜLETFEJLESZTÉSI POLITIKAI CÉLOK 1. Térségi verseny- képesség 3. Fenntartható térségfejlődés, örökségvédelem 4. Területi integrálódás Európába 5. Decentralizáció és regionalizmus 2. Területi felzárkózás ESZKÖZ- ÉS INTÉZMÉNYRENDSZER KÖZÉPTÁVÚ TERÜLETI CÉLOK RÉGIÓK FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ALAPALAP ELVEKELVEK 1. Versenyképes budapesti metropolisz-térség 2. Versenyképességi pólusok és városhálózati kapcsolatrendszer fejlesztése 3. Külső és belső perifériák, elmaradott térségek felzárkóztatása 4. Országos jelentőségű integrált fejlesztési térségek,tématerületek - Balaton térség tartós versenyképességének megteremtése - Tisza-térség fenntartható felzárkóztatása - A Duna-mente fenntartható fejlesztése - A termálvízkincs térségi hasznosítása 5. Határ menti területek együttműködésének erősítése 6. Rurális (vidékies) térségek területileg integrált fejlesztési prioritásai 7. Területi prioritások a szakpolitikák számára Közép – Magyar- ország Közép – Dunán- túl Nyugat – Dunán- túl Dél – Dunán- túl Észak – Magyar- ország Észak - Alföld Dél -Alföld Országos Területfejlesztési Koncepció

Ugrás az első oldalra A decentralizáció és a regionalizmus elveinek érvényesülése az ÚMFT-ben n 7 regionális operatív program között n 6 db „konvergencia” és 1 db „regionális versenyképesség és foglalkoztatás” régió (Közép-Magyarország) n A régiók önállóan tervezik a regionális operatív programjaikat és jelentős szerepet vállalnak a végrehajtásban is (KSZ) n Területfejlesztés és fejlesztéspolitika irányítása egy minisztériumon belül (ÖTM)

Ugrás az első oldalra A régiók közötti forrásmegosztás szempontjai az ÚMFT-ben Allokálás módszere: n Lakosság száma a régióban (súlya: 20 %) n Települések száma (súlya: 10%) n Munkanélküliség (súlya: 20%) n Elmaradott településeken élők száma (súlya: 10%) n A régió fejlettsége (súlya: 40%) + Az összes ágazati OP minden forrása is a régiókhoz jut!

Ugrás az első oldalra A regionális operatív programok forrásai

Ugrás az első oldalra Egy főre vetített ROP források

Ugrás az első oldalra Az ÚMFT célrendszere és a területi kohézió n Gazdasági növekedés: n A versenyképesség növelése (az egész országban, a legelmaradottabb területeken is!) n A gazdaság bázisának szélesítése n Az üzleti környezet fejlesztése n Foglalkoztatás bővítése: n Munkahelyteremtés n Foglalkoztathatóság n Üzleti környezet fejlesztése n Horizontális célok: n Fenntarthatóság (intézményi, pénzügyi, környezeti) n Társadalmi és területi kohézió

Ugrás az első oldalra Területi kohézió, mint horizontális szempont n Az ÚMFT-nek és operatív programjainak u elő kell segíteniük az országban meglévő területi különbségek csökkentését, továbbá u támogatniuk kell az OTK-ban meghatározott célok megvalósulását és a kiemelt térségek fejlődését n ÚMFT 4 kiemelt zászlóshajó programjából 2 területi alapú és OTK-ban meghatározott kiemelt térséget támogat („Nem mondunk le senkiről”, pólus) n A területi kohéziónak része az elmaradott térségek felzárkóztatása

Ugrás az első oldalra Területi felzárkóztatás n Cél: elmaradott kistérségeknek forrásfelszívó képességének javítása n Eszköze: speciális pályázatok kiírása speciálisan ezekre a kistérségekre, vagy különböző formájú és mértékű kedvezmények biztosítása n Kapcsolódó jogszabályok: u statisztikai kistérségek lehatárolása u területfejlesztés szempontjából kedvezményezett kistérségek besorolásának feltételrendszere – 67/2007. (VI.28.) OGy. határozat u Kedvezményezett és leghátrányosabb helyzetű kistérségek jegyzéke – Kormány rendelet

Ugrás az első oldalra OGY Határozat a területfejlesztési támogatások s a decentralizáció elveiről és… n kijelöli a támogatási rendszer átalakításának főbb irányait, n a területfejlesztési támogatások céljait, n új alapokra fekteti a hátrányos helyzetű térségek kijelölését.

Ugrás az első oldalra A program épít n az ágazati és a területi tervezés eltérő szemléletéből adódó előnyökre, n a területi szempontok erősítésére,, n a régiók szerepére a versenyképesség javításában, n az önálló regionális operatív programokban rejlő térségi lehetőségekre, n a városok kiemelkedő szerepére a gazdasági növekedés elősegítésében, valamint n az ország kiemelt térségeiben rejlő adottságok hasznosítására

Ugrás az első oldalra A területfejlesztési támogatáspolitika megújítása 1.) Az EU-s és a hazai támogatási rendszer összehangolása (OGY határozat figyelembe vétele) Az összehangolás eszközei: • Regionális fejezet – fejlesztési fejezet • Programfinanszírozás • Megállapodásos rendszer – tervszerződés • Koordináció (hálózatok: ÖTM, NFÜ, FVM) 2.) A nyomonkövetés feltételeinek megteremtése, nyílvántartás egységesítése

Ugrás az első oldalra Új Országgyűlési Határozat A kistérségek és települések társadalmi-gazdasági és infrastrukturális elmaradottságát/fejlettségét mérő komplex mutató kiszámításánál használt adatok köre I. Gazdasági mutatók: II. Infrastrukturális mutatók: III. Társadalmi mutatók: IV. Szociális mutatók: V. Foglalkoztatási mutatók:

Ugrás az első oldalra

A kistérségek besorolása 67/2007. (VI.28.) OGy. határozat alapján: u Hátrányos helyzetű kistérségek: a komplex mutatójuk kisebb, mint az összes kistérség komplex mutatójának átlaga. u Leghátrányosabb helyzetű kistérségek: a hátrányos helyzetű kistérségeken belül azok a legalacsonyabb komplex mutatóval rendelkező kistérségek, ahol az ország lakónépességének 15%-a él. u „Zászlóshajó kistérségek”: a leghátrányosabb helyzetű kistérségeken belül azon legalacsonyabb komplex mutatóval rendelkező kistérségeket, ahol az ország lakónépességének 10%-a él. u Regionális szempontból hátrányos helyzetű kistérségek: az RFT-k jelölhetik ki azokban a régiókban, ahol a hátrányos helyzetű kistérségek lakónépessége nem éri el a régió lakónépességének 30%- át.

Ugrás az első oldalra 2008 kapcsolódó programjai n Városrehabilitáció – Jessica program n Országos Területrendezési Terv n Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Terve

Ugrás az első oldalra Kihívások n Fenntartható fejlesztések: járda vs munkahely n Gazdaság, gazdaság, gazdaság, gazdaság n Ki szervezi a gazdaságot a régióban? A Regionális Fejlesztési Tanács n Lisszaboni célok: foglalkoztatás és növekedés felvállalása – Régiók Bizottsága Michael Delebarre n Partnerség a Trfc-ben n Nagyobb súlyt az aktív oldalnak /less on implementation side

Ugrás az első oldalra Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 06-1/