Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Digitális hősök Emblematikus mesefigurák a gyerekek hétköznapi életében Kassay Réka BBTE, Kolozsvár.
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Önismeret.
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
BEENGEDTEK? BEENGEDÜNK?! AZ EMBEREK ATTITŰDJE AZ AUTISTÁKKAL SZEMBEN
Csoport munka.
Személyészlelés.
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
Társismeret.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A pillangó és a virág.
Önismeret Horváth Renáta.
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Bizalom a szervezetekben
Gordon W. Allport vonáselmélete
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés
Rokszin Mónika Pszichológus
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
A lehetséges énképek.
AZ AGRESSZIÓ.
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
Az emberi tanulás.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
Valamikor régen egy férfi kért Istentől egy virágot és egy pillangót.
Tájékozódás a társas világban Személyészlelés
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Meggyőzéstechnika
Különbözőek vagyunk!.
A meggyőző érvelés pszichológiája
KONZULTÁCIÓS TECHNIKÁK
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia mint tudomány
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
oktulajdonító ítéletek
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Éntudat – identitástudat - énkép
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Nevelés és nevelői attitűdök
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
„Reflektorfényben Te állsz”
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZÉS?
A KOGNITIVIZMUS HATÁSA A SZEMÉLYISÉG TANULMÁNYOZÁSÁRA.
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
Kutatásmódszertani dilemmák
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Chapter 2 Human Information Processing
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
Jegyzetkészítés 5/17.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Társas lény- 2.
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Erősségek gyengeségek.
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Előadás másolata:

Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek észlelése a látható jelek észlelésével kezdődik, értve ezen a fizikai megjelenést, a nem verbális kommunikációt és a nyílt viselkedést. A környezetükből kiugró, figyelemfelkeltő jelek különösképpen befolyásolják a személyészlelést. (Éli hangtalanul motyogni látta Annát)

Benyomás szerveződés Fizikai megjelenésből eredő benyomások Saul magas, Dávid piros arcú) Fizikai megjelenés a munkahelyen A nem verbális kommunikációból eredő benyomások A megtévesztés észlelése (hitelesség) Hazugságvizsgálatok (árulkodó jelek) A viselkedésből eredő benyomások (ilyen)

Benyomás szerveződés Milyen jelek vonzzák a figyelmet? Kiugró jelleg Hozzáférhetőség Elvárások Motívumok Hangulatok Kontextus Új keletű előhívás (Clint Eastwood) Gyakori előhívás: tartós hozzáférhetőség

A cselekvő személy jellemzése: megfelelési következtetések Az emberek gyakran feltételezik, hogy a többiek olyan belső tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megfelelnek megfigyelt viselkedésüknek. Gyakran élnek ezzel a feltételezéssel még akkor is, ha külső tényezők befolyásolhatták a viselkedést. Megfelelési következtetések (megfelel annak amit tapasztaltam: anticipáció)

Megfelelési következtetések igazolása: Az egyén választja az adott viselkedést A viselkedésnek kevés olyan hatása van, melyek megkülönböztetik más cselekedetektől A viselkedés inkább váratlan, mint elvárt vagy tipikus

Megfeleltetési torzítás: az ember olyan, ahogyan cselekszik

Benyomáskeltés: összefoglalás Az első benyomás kialakításakor használatos változók 1) Nem 2) Faj 3) Magasság és testsúly Rendszerint ezek azok a látható jellemvonások és információk, amiket az emberek jellemvonásainak és valószínű viselkedésének a megalapozásához használunk

Az első benyomáson túl: attribúció és integráció Oksági attribúció: az emberek viselkedésének okaira vonatkoztató következtetés

Az attribúció forrásai Ahhoz, hogy túljuthassanak első benyomásaikon, az embereknek sokkal komolyabban el kell gondolkodniuk, különösen akkor, ha szeretnék megmagyarázni a viselkedést. Ezért valószínűleg megfontolják majd azokat a lehetséges okokat, amelyek a viselkedéshez kapcsolódnak, vagy általánosan hozzáférhetők, amelyek kiugranak a kontextusból, vagy amelyeket a rendelkezésre álló mintázata sugall.

Asch kísérlete „X: „intelligens, ügyes, szorgalmas, melegszívű, határozott,gyakorlatias, óvatos” Solomon Asch (1946) kísérlete X olyan aki ,”hisz abban, hogy bizonyos dolgok helyesek, másokat meg akar győzni a maga álláspontjáról, érvelése vélhetően őszinte, és szereti, ha nézeteit elfogadják”

A kapcsolódó okok attribúciói Cselekvések, élmények Ingerek Forgatókönyvek Kulturálisan meghatározott okok attribúciói Hozzáférhető okok attribúciói Kiugró okok attribúciói

Az első benyomások módosítása Amikor úgy tűnik, hogy a viselkedést külső hatások okozták, akkor az emberek megkísérelhetik a cselekvő jellemzőire vonatkozó eredeti következtetéseik módosítását. Ez időt és kognitív erőfeszítést vesz igénybe, így gyakran nem is történik meg.

Összegzés: komplex benyomás kialakítása A másikról kialakított benyomás gyakran különböző jellemzőket foglal magában. Az emberek a személyről alkotott tudásuk vagy megfigyeléseik alapján annak további vonásaira következtethetnek. Egy benyomás sokrétű komponensei összekapcsolódnak egymással, amint az emberek megpróbálnak oki kapcsolatokra következtetni közöttük.

Személyiség vonások Asch (1946) – némely vonás nagyobb hatással van a képalkotásra, mint más Meleg/hideg Könnyebb megerősíteni 1) Némely vonás rendszerint árulkodóbb 2) Némely vonás evidensebb módon jelen van 3) Némely vonás sokkal konkrétabb mint mások

Vonások A kedvező vonásokra nehezebb szert tenni és könnyebb elveszíteni őket A kedvezőtlen vonásokra könnyebb szert tenni és nehezebb elveszíteni őket

Az én bemutatása 1) Behízelgés – szeretetre méltónak látszani 2) Megfélemlítés – erővel való félelemkeltés 3) Ön-reklámozás - hozzáértés 4) Szemléltetés - moralizálás 5) Könyörgés – gyengeség és függőségek; szimpátia keresés