A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2007. november 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A rehabilitációs szakigazgatási szervek működési folyamatai
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
Tájékoztatás a munkaerő-piaci szolgáltatásokról
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
általános főig. helyettes
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A REHABILITÁCIÓS HATÓSÁG ÉS A HÁLÓZATI TAGOK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI D R. P ÓSFAI G ÁBOR F ŐIGAZGATÓ OKTÓBER 02. B UDAPEST.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A regionális munkaügyi központ lehetőségei a foglalkozási rehabilitációban Tengelic, november 27. Szellő János.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Munka és rehabilitáció nemzetközi konferencia A munkaadói kapcsolattartás jelentősége a program végrehajtása.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A foglalkozási rehabilitáció és a munkáltatói befogadás alakulása
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
Fels ő - Répcementi Kistérségi Foglalkoztatási Információs Pontot (FIP) M ű ködése.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Kovács Nóra osztályvezető Munkaerő-piaci kapcsolatok osztály Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése”
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
1 A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható támogatások Székesfehérvár, január 29.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Pécs, DECEMBER 15. Szellő János DDRMK FRO osztályvezető
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
„Út a munkához”program
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Előadás másolata:

A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.

• A rehabilitációs járadékra vonatkozó jogszabályok • évi LXXXIV. törvény a rehabilitációs járadékról • 213/2007. (VIII. 7.) korm. rendelet az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetről, valamint eljárásainak részletes szabályairól • …../2007. (…….) korm. rendelet a foglalkozási rehabilitációról • évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról • 6/1996. (VII. 16.) MüM rendelet a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerő-piaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról • 30/2000. (IX. 15.) GM rendelet a munkaerő-piaci szolgáltatásokról, valamint az azokhoz kapcsolódóan nyújtható támogatásokról

Új együttműködés a külső partnerekkel Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet: –komplex minősítés kialakítása, –szakértői bizottságok létrehozása és működtetése, –több ellátáshoz kapcsolódó szakértői vélemény kiadása. Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság helyi szervei: –a kérelmek fogadása, –A szakértő szervezet megbízása, –a nyugdíj ellátás megállapítása, –Az ellátás folyósítása, a kapcsolódó hatósági tevékenység ellátása. Regionális Munkaügyi Központ: –A komplex bizottságban a foglalkozási szakértői feladat ellátása, –Az egyén rehabilitációjának elősegítése, –Az egyéni foglalkozási rehabilitáció megtervezése, –A egyéni foglalkozási rehabilitációs program megvalósításának támogatása, –Értékelés. –Kapcsolattartás a „hatósággal”.

Az RMK feladataiból Regionális Munkaügyi Központ: áprilistól új szervezeti forma, munkamegosztás áprilistól új szervezeti forma, munkamegosztás • Szakértők részvételének biztosítása a komplex minősítő bizottságban, • Rehabilitációs járadékos ügyfél együttműködési program szakmai irányítása, • A kirendeltségi munka feltételeinek biztosítása, • A munkahelyteremtés támogatása, • A térségi foglalkoztatási együttműködés elősegítése, programok tervezése, megvalósítása.

A munkaügyi központ feladatai A megváltozott munkaképességű álláskeresők támogatása már 10 éves múlttal rendelkezik! áprilistól: Kirendeltség - Kirendeltség és Szolgáltató Központ A szervezetek közötti és az ügyfél kapcsolattartás helyszíne. Új feladat: • A rehabilitációs járadékos ügyfelek egyéni tervének és programjának előkészítése, a megvalósítás támogatása.

A munkaügyi központ kirendeltsége Új feladatok: • A rehabilitációt támogató egyéni együttműködési terv előkészítése, • Az egyéni rehabilitációt segítő szolgáltatások és támogatások biztosítása, • Az egyéni program megvalósításának segítése, követése, értékelése, • Kapcsolattartás az ONYF helyi munkatársaival, • Kapcsolattartás és együttműködés a térség munkaadóival.

A munkaügyi központ kirendeltsége A rehabilitációt támogató egyéni együttműködési terv előkészítése • Új minősítés – személyre szabott terv! • A terv elemei: –Szolgáltatások (orvosi, szociális, foglalkozási) –Egyéni képességek fejlesztése (tréning, képzés – szakképzés) –Foglalkoztatási támogatások (munkatapasztalat szerzés, bér- és járulék, munkahely megőrzés, stb.) • Felelős: a kirendeltség rehabilitációs referense. • Közreműködők: –Szolgáltató központok, –Rehabilitációs munkacsoportok szakemberei, –Régiós szakmai főosztályok, –Külső szolgáltatók.

A munkaügyi központ kirendeltsége A terv megvalósítására egyéni együttműködési megállapodás megkötése. • Az egyéni rehabilitációt segítő szolgáltatások és támogatások biztosítása. –Régió szakmai osztályok, rehabilitációs munkacsoportok közreműködése, –Szolgáltató központ szakemberek, mentorok bevonása, –Képzési és támogatási referensek bevonása, –Munkaadók megkeresése,

A munkaügyi központ kirendeltsége Források biztosítása (a TÁMOP program keretében), Az egyéni program megvalósításának segítése, követése, értékelése –Egyéni segítségnyújtás („mentor”) –Közös értékelés (programelemenként, rendszeresen) Kapcsolattartás az ONYF helyi szerve munkatársaival –Járadék folyósítás feltételeinek teljesülése, –Értékelés, javaslatok esetében.

Szakmai, módszertani támogatást és segítséget nyújt a kirendeltség munkatársainak: –A rehabilitációs járadékosok fogadására való felkészülésben, –Az egyéni terv előkészítésében (tanácsadók), –A szolgáltatások megszervezésében, a kapacitások biztosításában, a mentorok bevonásában, –A támogatások biztosításában, –Az egyéni együttműködés értékelésében. Segíti a kirendeltséget a munkaadók megkeresésében, akik közreműködést vállalnak a program megvalósításában. Rehabilitációs „tranzit” foglalkoztatási lehetőségek kialakítása. A szolgáltató központ és a rehabilitációs csoportok szerepe

A munkáltatók bevonása 1. A rehabilitációba belépő személy kapcsolata nem szakadt meg a munkáltatójával: 1. A rehabilitációba belépő személy kapcsolata nem szakadt meg a munkáltatójával: –A kirendeltség felveszi a kapcsolatot a munkáltatóval, –Megállapodnak a rehabilitációs program munkáltatóval közös megvalósításának lehetőségéről (cél: saját munkakörének megtartása, vagy más munkakör ellátása), –Az egyéni együttműködési tervet/programot a munkáltató közreműködésével dolgozzák ki.

A munkáltatók bevonása 2. Ha a rehabilitációs program résztvevője nincs kapcsolatban munkáltatóval. • A kirendeltségi referens és az ügyfél elkészítik a rehabilitációs tervet és megállapodást, • Közreműködést vállalhatnak a program megvalósításában: –Képzéshez kapcsolódó gyakorlatszerzés biztosításában, –Munkatapasztalat szerzés lehetőségének biztosításában, –Munkahely biztosításában támogatott, majd támogatás nélküli foglalkoztatással,

Mi – mennyi! • A járadékban részesülők várható létszáma fokozatos belépéssel 2008-ban 3000 fő, ben fő. (v.ö.: álláskeresők a rehab programban! Országos: fő) • Az egyéni rehabilitációs program legfeljebb 36 hónap. (benne: előkészítés, zárás, értékelés) • Minden résztvevő a TÁMOP forrásaiból kap szolgáltatást és támogatást!

Mit – miből? A TÁMOP 111 program • „célcsoportja” a rehabilitációs járadékosok, 2008 februártól 24 hónap „bevonási” időszakkal, • Keretösszege 16 milliárd forint, rugalmas régiós keret biztosítással, • Országos program, SZMM + a 7 RMK konzorciumi megvalósításával, • Önálló program irányító és megvalósító létszám az rmk- ban, külső erőforrás bevonása a kirendeltségi munka segítésére, • „Azonos” adminisztráció, egy dokumentum az egyéni együttműködés és a program részvétel esetére (lásd HEFOP!).

Az eredményes rehabilitáció „ismérvei” • A rehabilitációs járadékos ügyfél együttműködik és megvalósítja a programot! • Az orvosi rehabilitáció eredményes! • A rehabilitált személy egyéni körülményei lehetővé teszik a munkavállalást! • A munkavállaló (megmaradt képességeire alapozva) képesítést, gyakorlatot, tapasztalatot szerez egy konkrét feladat, munkakör ellátására! • Van egy munkáltató, aki tartósan foglalkoztatja!

Ami kell a sikeres rehabilitációs munkához… A munkaügyi központ: • Rendszeresen információt gyűjt a rehabilitációs lehetőségekről, kapcsolatot tart a szolgáltatókkal, egyeztet az igényekről és a lehetőségekről, • Megtervezi és biztosítja a szolgáltatások és támogatások forrását a résztvevők, munkáltatók részére, • A mentorok tevékenységével segíti az egyéni programok eredményes megvalósítását, az együttműködést, • A megvalósuló rehabilitációs programok tapasztalatait - az érintettek bevonásával - értékeli, felhasználja a következő programok előkészítéséhez, • Megerősíti és rendszeressé teszi a kapcsolatokat a térség munkáltatóival, feltárja a munkaerő igényeket,

Mi az új ebben a tevékenységben? A komplex minősítés – a foglalkozási szakértő is dönt! A „klasszikus” hatósági tevékenységet az ONYF (helyi szervezete) látja el! A kirendeltség az együttműködő személy részére szolgáltat, támogatást nyújt! A kirendeltségi referens az egyéni program sikeres megvalósítását segíti, felügyeli, szükség szerint mentor bevonásával! A régió, a szolgáltató központ, a rehab munkacsoport és a kirendeltségi referens együtt szolgáltat a program sikeres megvalósításáért!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Fekete László tel: