A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
A rehabilitációs szakigazgatási szervek működési folyamatai
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Nyugdíjasok levele Orbán Viktortól Korózs Lajos Elnökségi tag.
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Kormány intézkedései és tervei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
1. Szakmai célkitűzések  az egészségkárosodáson alapuló ellátások rendszerének felülvizsgálata  ellátási kategóriák számának csökkentése, átláthatóságának.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
A komplex minősítés tapasztalatai az ORSZI Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságánál előadó Dr. Benkovics László.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
általános főig. helyettes
FIP képzés - menetrend 01. – Bevezetés – Általános információk a FIP-ekről 02. – Közfeladatot ellátó szervek, közérdekű adatok közzététele 03. – ÁFSZ és.
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
FELÉRE CSÖKKENNEK AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJAK KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
A BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL REHABILITÁCIÓS SZAKIGAZGATÁSI SZERVE
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Kormányszóvivői tájékoztató A vasút reformja. Kormányszóvivői tájékoztató 1.VASÚTI TÖRVÉNY –A Kormány augusztusban elfogadta a vasúti stratégiát (Baross-program).
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
A megváltozott munkaképesség véleményezése február
A rendezvény a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum égisze alatt, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósul meg. Társadalmi.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Munka és/vagy rokkantosítás?
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Az ORSZI feladatai a komplex rehabilitáció megvalósításában Dr. Eperjessy István Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet.
Foglalkozási rehabilitáció a társadalmi integráció szolgálatában „Új utak és kihívások a foglalkozási rehabilitációban” Székesfehérvár január 29.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
1 A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható támogatások Székesfehérvár, január 29.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
A foglalkozási rehabilitáció várható változásai
Megbecsülés az idős embereknek
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása ÚJRAKEZDÉS A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása   2007. április

Évtizedek óta szükségszerű a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása A mostani változtatás célja: esélyt adni a megváltozott munkaképességűeknek az elhelyezkedéshez; a foglalkoztatás növelése; az igazságtalanságok kiküszöbölése, a visszaélések visszaszorítása.

Jelenlegi helyzet Jelenleg közel 800 ezer rokkantsági nyugdíjas van. Közülük 460 ezren nyugdíjkorhatár alattiak. Több mint 200 ezren részesülnek rendszeres szociális járadékban. 2006-ban a rokkantsági nyugdíjasok ellátására közel 750 milliárd Ft-ot fordított az állam. Magyarországon az új rokkantsági nyugdíjasok száma évente várhatóan a jelenlegi 30-40 ezer között marad. A munkaképes korú rokkantsági nyugdíjasok aránya hazánkban nem tekinthető magasnak a fejlett országok adataival összehasonlítva.

Mi a kihívás? Magyarországon nem a rendszerbe kerülők száma nagy, hanem azoké, akik rokkantsági ellátás mellett és azt követően nem tudnak újra munkát találni. Ugyanis a megváltozott munkaképességűek közül: 10% dolgozik bejelentve (szemben a fejlett országokban mért 30-50%-kal). becslések szerint 30-50% dolgozik bejelentés nélkül (kb. 150-200 ezer fő). A rokkantsági ellátásból hiányoznak a megváltozott munkaképességűek számára nyújtott rehabilitációs szolgáltatások. Elavult a minősítési rendszer, mivel csupán az egészségkárosodás mértékét nézi.

A kormány az eddig elindított reformok tapasztalataiból kiindulva Az átalakítást alaposan átgondolt és jól tervezett keretek között hajtja végre. Az átalakítást széleskörű társadalmi egyeztetés előzte meg. A koncepció kidolgozásában részt vettek az érintett társadalmi partnerek is: Országos Érdekegyeztető Tanács Szociálpolitikai Tanács Fogyatékosügyi Tanács Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Fokozatosan épül fel a rendszer: először az új belépőkre, majd a mai rokkantsági ellátottakra is kiterjed.

Új szempontú minősítési rendszer Az egészségkárosodás mértékének megállapítása mellett a fejleszthető munkaképességet vizsgálja a rendszer, amely alapján az újra munkába kerüléshez személyre szabott segítséget lehet adni (rehabilitációs út). Ezért: az évi mintegy 300-350 ezer szakértői vizsgálatra átfogó, egységes, az EU-s szakmai normáknak megfelelő minősítést vezetünk be. Az Országos Orvosszakértői Intézetet átalakítjuk Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetté.

A komplex rehabilitációs eljárás Szociális és foglalkoztatási szakemberekkel kiegészült orvoscsoport végzi a vizsgálatokat és kíséri végig a rehabilitációs eljárást. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal és a munkaügyi hálózat feladatai kibővültek a rehabilitációs tevékenységgel. Ennek során többek között: átképzési támogatást, bértámogatást, munkaközvetítést, álláskeresési tanácsadást, pszichológiai segítségnyújtást adunk. A rehabilitáció időszakában, legfeljebb három évig rehabilitációs járadékot kapnak az emberek.

Mi a rehabilitációs járadék? Olyan ellátás, amely mértékében megegyezik a rokkantsági nyugdíj összegével (III. csoportos); során együttműködési kötelezettsége van az ellátottnak a munkaügyi szolgálattal; a folyósítás ideje alatt célzott és védett foglalkoztatást biztosít a megváltozott munkaképességű embereknek.

Hogyan lehet a rehabilitációs rendszerbe belépni? Felülvizsgálat, új jelentkezés Igénylés, orvosi papírok beadása az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF) Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet bizottságának vizsgálata (a munkaképességről, illetve annak fejlesztési útjáról) Az ONYF határozatot hoz Ha rehabilitálható, akkor jár a rehabilitációs járadék és az egyénre szabott komplex szolgáltatás Ha nem rehabilitálható, akkor jár a rokkantsági nyugdíj A munkaügyi központ együttműködési megállapodást köt a komplex rehabilitációról

Rehabilitációs esélyek – adatok A felmérések szerint az új rokkantsági nyugdíjasok 30-40 százaléka rendelkezik számottevő rehabilitációs eséllyel. A rendszer teljes felépülését követően egy évben kb. 25 ezer rehabilitációs járadékot igénybevevő embert jelent, amely évi 5-6 ezer fővel növeli majd a foglalkoztatottak közül azoknak a számát, akik megváltozott munkaképességűek. Az új rendszer többletköltségét európai uniós forrásból fedezzük: kb. 60 milliárd Ft, az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként. A rendszer bevezetése 2008. január 1-jétől kezdődik az új belépőkkel.

Megváltozott munkaképességűek munkához jutási lehetőségei Az állam évente kb. 35-40 ezer megváltozott munkaképességű foglalkoztatását támogatja (védett szervezeti szerződés, költségkompenzáció, bértámogatás). 20 fő feletti cégeknél a foglalkoztatottak 5%-ának megváltozott munkaképességűnek kell lennie. Ezt kiváltandó, rehabilitációs hozzájárulást lehet fizetni a Munkaerőpiaci Alapba. A Munkaerőpiaci Alapból megváltozott munkaképességűek számára célzott munkaerő-piaci programokat, munkahelyteremtő beruházásokat támogatunk.

További feladatok… Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetre vonatkozó szabályozás (komplex minősítés eljárási rendje, Intézet működése) – 2007. május 31. Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatás-támogatási rendszerének összehangolása - 2008. március 31. Munkaképesség megváltozásával összefüggő szociális ellátások rendszerének új rendszerhez való igazítása – 2007. szeptember 30. Önálló rehabilitációs, rokkantsági ellátáshoz kapcsolódó biztosítási ág létrehozásának koncepciója – 2007. augusztus 31.

Köszönjük a figyelmet!