A Nemzeti Vidékstratégia és a Tisza-völgy fejlesztési program

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Vidékfejlesztési Minisztérium
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
Vízgazdálkodás- Duna stratégia
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Területfejlesztés a vidéki térségekben HVI továbbképzés december 10. Bihari Zsuzsa VKSZI szakmai tanácsadó.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A nemzeti vidékstratégia és az új KAP Kajner Péter főosztályvezető-helyettes Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya ÚMVP MB KAP Albizottság ülése.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Vízkárelhárítási főosztályvezető
A vidéki tér sikertényezői
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Kristóf Ákos, osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztály Ökoiskola címátadás Budapest, június 4.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Előadás másolata:

A Nemzeti Vidékstratégia és a Tisza-völgy fejlesztési program Martfű, 2011. május 12. Kis Zoltán osztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Térségi Programok Osztálya

Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció 2020 A stratégia szakterületei 1. Agrárgazdaság 2. Vidékfejlesztés a) Helyzetértékelés 3. Élelmiszerellátás 4. Környezetpolitika

Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció 2020 A stratégia célkitűzései A vidéki munkahelyek megőrzése, gyarapítása; A vidéki népesség megtartása, a demográfiai egyensúly helyreállítása; Az élelmezési és az élelmiszerbiztonság szavatolása, a kiszolgáltatottság (az alapvető termékek nettó importjának) megszüntetése; Agrár- és élelmiszergazdaságunk életképességének növelése, piaci pozícióinak javítása, a növénytermesztés és az állattartás egyensúlyi arányának helyreállítása; Az ivóvízbázisok védelme, a vízkészletek, a talajok továbbá a természetes élővilág és a tájak megőrzése, a környezetbiztonság növelése; Helyi erőforrásokra és rendszerekre is támaszkodó energiaellátás, energiabiztonság, a kiszolgáltatottság csökkentése; A vidéki életminőség javítása, a vidéki gazdaság több lábra állítása; A város és vidéke szoros kapcsolatának helyreállítása.

Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció 2020 Térségi komplex vidékfejlesztési programok Tanyás térségek fejlesztési programja Homokhátság program Tisza-völgy komplex fejlesztési program Ormánság program Cserehát program Zöld Duna program Kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködések programja

Térségi komplex vidékfejlesztési programok Tanyás Térségek Fejlesztési Programja tanyavilág pusztulásának megállítása mezőgazdasági potenciáljuk kihasználása Tanyafejlesztési Program 2011. évi indítása Homokhátság Program csökkenő talajvízszint, szárazodás, az elvándorlás és a tanyavilág megszűnése miatti táji degradáció megszüntetése vízvisszatartás, vízpótlás megoldása szárazságtűrő fajták termelésbe állítása Tisza-völgy Komplex Fejlesztési Program

Térségi komplex vidékfejlesztési programok Ormánság Program nagy arányú roma lakosság, munkanélküliség, szegénység miatt térségre szabott intézkedések szükségesek Cserehát Program képzett munkaerő elvándorlása, növekvő roma lakosság, szegénység miatt térségre szabott intézkedések szükségesek

Térségi komplex vidékfejlesztési programok Zöld Duna Program Duna térség fejlesztéseinek fontos vidékfejlesztési és környezetvédelmi összefüggései Kárpát-medencei Vidékfejlesztési Együttműködések Programja Gazdaságfejlesztés - Kárpát-medencei Gazdasági Tér kialakítása Környezetügy - közös programok pl. Duna, Tisza programok Szakmai kapcsolattartás - gazdaszervezetek közötti kapcsolatépítést

A Tisza-völgy „Tiszavölgy alatt én nemcsak a Tisza ágyát értem és azon tért, melyre a kicsapongó Tisza árja terjed, de mind azon folyók és vizek ágyait és kiöntési lapályait is, melyek a Tiszába omlanak.” (Széchenyi I., 1846)

A Tisza-völgy Legszűkebb értelemben a Tisza-völgy a folyó két partját kísérő árvízvédelmi töltések által közrefogott terület A tágabban értelmezett Tisza-völgy azoknak a kis- és középtájaknak a szerves kapcsolódása, amelyek a Tisza hullámterét, azok öblözeteit kísérik, s velük tájtörténetileg is kölcsönös függőségi viszonyban vannak

Helyzetértékelés, problémák Környezeti fenyegetettség Árvíz Aszály Belvíz Éghajlatváltozás Ökológiai katasztrófák veszélye A jelenlegi, nem fenntartható mezőgazdaságból származó problémák Társadalmi- gazdasági hátrányok Gazdaságilag periférián lévő térség Alulképzettség Munkanélküliség Alacsony jövedelmek

33+14 leghátrányosabb helyzetű kistérség

Kihívások, jövőbeli igények Éghajlatváltozás, aszályos és csapadékbő esztendők rapszodikus kilengése, sorozata Ár- és belvízi veszélyeztetettség fokozódása Vízvisszatartás a folyók felső szakaszain Holtágak pangó vizűvé válása, eutrofizációja, elszennyeződése Jellegzetesen alföldi típusú vízterek megszűnése, a levezető csatornák használhatatlansága Talajvízszint megemelkedése a duzzasztások környékén, máshol a talajvízszint süllyedése Hullámterek ökológiai rendszerének visszaszorulása, élőhelyek szétdarabolódása Hagyományos ártéri gazdálkodási formák megszűnése

Nemzeti Vidékstratégia Tisza-völgy komplex fejlesztési program A térség fenntartható fejlesztése szorosan kapcsolódik a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztéséhez (VTT), melynek fő célkitűzései: az árvízvédelem magas szintű biztosítása az érintett térség terület- és vidékfejlesztése (az árvízi tározók területén a tájgazdálkodás meghonosítása, települések infrastrukturális fejlesztése) A fejlesztéseket komplexen, térségi összefüggésrendszerben szükséges meghatározni, a Tisza térség problémája nem kizárólagosan vízügyi jellegű! A fejlesztések alapvető célja a táji rendszer működőképességének biztosítása, valamint a fenntartható társadalmi, gazdasági fejlődés feltételeinek megteremtése az ökológiai kritériumok maximális figyelembevétele mellett

Nemzeti Vidékstratégia Tisza-völgy komplex fejlesztési program Tevékenységek: vízkészlet-gazdálkodás javítása árvízvédelmi biztonság növelése a Tisza térség elérhetőségének javítása, környezetvédelmi szempontoknak megfelelő hajózási lehetőségek biztosítása a partvonal ökoturisztikai fejlesztése helyi és térségi gazdaságfejlesztés helyi tradíciókon alapuló termékek előállítása ártéri tájgazdálkodás és ökológiai gazdálkodás

A Duna Régió Stratégia 4 pillére A Duna régió összekapcsolása a többi régióval (pl. a mobilitás fejlesztése, a fenntartható energiahasználat ösztönzése, valamint a kultúra és az idegenforgalom népszerűsítése), A környezet védelme a Duna régióban (pl. a vizek minőségének helyreállítása, a környezeti kockázatok kezelése, a biodiverzitás megőrzése), Jólét teremtése a Duna régióban (pl. a kutatási kapacitás, az oktatás és az információs technológiák fejlesztése, a vállalkozások versenyképességének támogatása, valamint az emberi erőforrásba és képességekbe való befektetés), A Duna régió megerősítése (pl. intézményrendszer kibővítése és az együttműködés erősítése a szervezett bűnözés leküzdése érdekében).

Tisza-völgyi Műhely A Tisza Részvízgyűjtő Vízgazdálkodási Tanács kezdeményezésére jött létre 2011. március 30-án alakult meg Szolnokon Nyitott koordinációs fórum, ernyőszervezet Tisza Nyilatkozat Céljai: Tisza Egyezmény megalkotásának elősegítése Kapcsolatrendszer és adathálózat létrehozása a Tisza vízgyűjtőjén Ajánlások, stratégiák kidolgozása Ismeretanyag bővítése, Tisza-völgy tudatosság fokozása

Tisza-vízgyűjtőterület fejlesztés (TICAD) projekt A közel 158 000 km2-t érintő Tisza-vízgyűjtőterületnek környezeti, gazdasági, infrastrukturális és szociális kihívásokon alapuló komplex problémákkal kell szembenéznie, amelyek fenntartható megoldása nemzetközi összefogást igényel A projekt fő célkitűzése, hogy hozzájáruljon a Tisza térségének fenntartható, integrált területi fejlődéséhez és elősegítse egy fenntartható gazdasági szerkezet kialakítását Résztvevő országok: Magyarország, Szlovákia, Románia, Ukrajna, Szerbia

Tisza-vízgyűjtőterület fejlesztés (TICAD) projekt A projekt az alábbi területekre koncentrál: A területi érzékenység csökkentése (ésszerű vízhasználat, fenntartható területhasználat kialakítása; alkalmazkodás a klímaváltozás hatásaihoz; az aktuális és potenciális környezeti kockázatok feltárása) A területi összefüggések felismerése A fizikai és funkcionális kommunikációs csatornák fejlesztése A természeti és kulturális erőforrások használatának összehangolása Megállapodás a közös fejlesztési célokban és a célirányos befektetések megvalósulásának elősegítése

IHLET Tisza Folyó Fejlesztési Program (ITRDP) Alapgondolat: a Tisza vízgyűjtő medencéjében a biztonsági szint emelése és a gazdasági szinergialehetőségek kihasználása. Elemei: Átfogó és egységes monitoring rendszer működtetése (mérőrendszer telepítés 15.000 ponton, öt országban 48 regionális iroda, pilot projekt Sárospatakon) Gazdaságfejlesztési tevékenység Pályázatírói hálózat létrehozása Tisza Nemzetközi Takarékszövetkezet (projektfinanszírozás, számlavezetés) Tisza Biztosító (belvízkockázat biztosíthatósága)

„A Tisza völgyét és ennek orvoslását, mint én tartom, nem vidéki, vagy éppen rokonszenvű, egy egy határnak kedvező körülmények szerint kell felfogni, de országos és az egész roppant vízszerkezetnek lehető legegyenlőbben kedvező szempontbul.” (Gróf. Széchenyi I., 1846) 2017.04.04.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! 2017.04.04.