A számítógép felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Személyi számítógépek
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Mi van a számítógépházban?
Hardver, szoftver A hardver
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Memória.
Fontos fogalmak az informatikában.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése Papp György IWZFX7
Alaplapra integrált csatlakozók
Informatikai eszközök
Számítógép részei.
A számítógép felépítése
Készítette:Szente-Varga Dóra és Basa Richárd
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Bevezetés az informatikába 2. előadás Számítógépek működési elve, Hardware alapismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép teljesítménye
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.

A személyi számítógép részei:
Alaplap Fő komponensek.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A számítógép felépítése
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?
Sz&p prof.
Számítógépek és eszközök
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
Számítógépek és eszközök
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Előadás másolata:

A számítógép felépítése

A személyi számítógépeket két nagy alkotórészre oszthatjuk: hardverre és szoftverre. Hardvernek nevezzük a számítógép olyan alkatrészeit, amelyeket kézbe lehet venni, meg lehet fogni, és látni lehet. Hardver részegység például a számítógép háza, a monitor, a nyomtató, az egér, a modem, a számítógépbe bedugott bővítőkártya, illetve az alkatrészeket összekötő vezeték.

Perifériák A számítógéphez csatlakoztatott külső egységek. Például: monitor, billentyűzet, egér, nyomtató, scanner stb.

Modularitás, bővíthetőség Ha személyi számítógépek belsejébe pillantunk, akkor a különböző gépekben hasonló elektronikai elemeket fogunk felfedezni: például alaplap, processzor, merevlemez, tápegység és memória. Az ilyen alkatrészek többsége szabványos felépítésű, ami azzal a kellemes következménnyel jár, hogy az alkatrészek a gépek között felcserélhetők és a gépek könnyen bővíthetők további alkatrészekkel, azokat egyszerűen csak be kell helyezni a rendszerbe.

A számítógép belülről ATX-es ház és tápegység: Szabványos ház, és tápegység, az ATX a szabványt jelöli (AT extended). Nem takar mást ez a megjelölés, mint egy továbbfejlesztett változatát az AT szabványnak. Ez a szabvány leírja – ház esetében- a furatok, rögzítőelemek helyét, a hátoldali csatlakozók helyét, méretét. Tápegység esetében meghatározza az energiatakarékos üzemmódot, és az automatikus bekapcsolás lehetőségét.

A számítógép belülről Alaplap: A számítógépek egyik legfőbb része, melyen helyet foglal a processzor, a memória, a kártyák helyei, stb

A számítógép belülről Hajlékonylemezes meghajtó: A 3,5 hüvelykes hajlékonylemezes meghajtó mára már elég elavult eszköznek számít. Valamikor ez volt az egyetlen adatbevitelre alkalmas felület.

A számítógép belülről CD-ROM meghajtó: A CD-ROM a PC-k fontos tartozéka lett, mivel minden programot CD-n tudunk beszerezni. Mára az elsődleges adatbeviteli eszközzé lépett elő a CD-ROM. DVD-ROM meghajtó: A DVD lemezek sokkal nagyobb mennyiségű adatot képesek tárolni, mint a sima CD lemezek ezért nemcsak szórakozásra használjuk a DVD-ROM meghajtót, hanem adattárolásra is. Combo meghajtók: Manapság elég gyakoriak a combo meghajtók, melyek DVD-ROM / CD-RW meghajtók egyben.

A számítógép belülről Memória (RAM): Memória (RAM), amelyet a számítógép az éppen használt programok és a bevitt adatok ideiglenes tárolására használ. A gépben levő RAM-ban tárolható adat mennyiségét megabájtokban adják meg (MB). Memóriachip: A számítógép kikapcsolt állapotában is meg kell oldani néhány különleges memóriachip áramellátását, amire egy kisméretű, újratölthető elem szolgál. Az ilyen chipek tartalmazzák a számítógép alkatrészeinek beállításait, a mindenkori dátumot és a pontos időt.

A számítógép belülről BIOS: Az alaplapon található a számítógép összes elektronikus alkatrésze, beleértve a processzort is, amely az utasítások feldolgozását végzi. A BIOS chip szintén az alaplapon található. A BIOS az „alapvető adatbeviteli- és kiviteli rendszer" rövidítése. A BIOS felelős azért, hogy a számítógép részegységei képesek legyenek egymással kommunikálni. Egy olyan, nem módosítható programot tartalmaz, amely a számítógép bekapcsolásakor fut le, és ahhoz szükséges, hogy a gép be tudja tölteni a merevlemezről az operációs rendszert. Bővítőhelyek: A bővítőhelyekbe tudjuk elhelyezni a különleges feladatokat ellátó nyomtatott áramköri kártyákat, például faxmodem kártyát.

A számítógép belülről Processzor: Központi feldolgozó egység (CPU, processzor). Ez a számítógép agya, ez végzi el a tényleges számítási feladatokat.

A processzor felépítése

A számítógép belülről Merevlemez: Sok számítógépben a merevlemez a CD-ROM meghajtó készülék alatt helyezkedik el. A számítógép merevlemezén tárolhatóak a programok és az adatok. Az adatokat egy mágneses adattároló réteggel bevont kis méretű lemezre lehet felírni. A merevlemezen tárolható adatok mennyiségét (a lemez méretét) gigabájtokban adják meg (GB).