M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Hardver ismeretek Háttértárolók
Optikai adathordozók Történeti áttekintés
Napjaink háttértárolói
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
DISZKréten az adathordozókról
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
Készítette: Simon Anett 9.c
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
A pendrive.
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Számítógép memória jellemzői
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai lemezek jellemzői, típusai. Története Kiváltó ok Alapcél Katonai alkalmazás Thomson, DVA, ODC, Philips, Sony laser disc (LD)
Háttértárak Informatika tananyag.
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
„Én így tanítanám az informatikát”
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép elvi felépítése
A háttértárak felépítése és működése
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
Háttértárak.
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Háttértárak 2.óra.
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Háttértárak csoportosítása
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya

M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁR 1985-ben mutatták be Japánban Innentől kezdve vált elérhetővé a vásárlók számára. Nem igényel külön fájlrendszert a működéséhez, FAT, HPFS, NTFS-sel formázhatjuk.

MO MŰKÖDÉSI ELVE A mágneses és az optikai technológia ötvözésével jöttek létre a magneto-optikai lemezek, melyek többször írhatók és olvashatók. Ez az eljárás ötvözi a mágneses perifériák törölhetőségét. A felíráshoz és a törléshez mágneses térre és lézerfényre egyaránt szükség van, az olvasás azonban csak lézerfénnyel történik. Gyártáskor a fémrétegen homogén mágnesezettséget alakítanak ki. Ezt az állapotot tekintik a lemez kezdeti, vagy törölt (logikai nullát tartalmazó) állapotának.

C URIE - PONT Az írás során a lézersugár a lemez egy (kis) pontját a Curie - pontig ( Celsius fok közé esik, anyagtól függően) melegíti fel, melynél a lemez felületi rétege elveszíti mágneses tulajdonságát. Ahogy az anyag a Curie - pont alá hűl, a korábban felmelegített felület a környezetében levő mágneses állapotot veszi fel.

Ú JDONSÁGOK 2004-ben a Sony a Costumer Electronic Show-n Las Vegasban, bemutatta a Hi-MD MiniDisc formátumát és lejátszó készülékeit.

M INI D ISC A MiniDisc a Sony által szabványosított háttértár, főként hanganyag tárolására használják (tömörítéstől függően kb perc fér rá). Magneto-optikai úton rögzít, a Sony- féle Atrac kódolással. A MiniDisc angol szó, lefordítva: kicsi lemez, aprólemez; mivel mérete kisebb az „átlagos” CD-kénél. Az MD-nek két típusa létezik: gyárilag sokszorosított és írható. A gyárilag sokszorosított lemez szerkezete a CD- jéhez hasonló, az írható MD-ben magneto-optikai adattároló réteg található, mely két szilícium-nitrid réteg között helyezkedik el. Az újraírható CD-hez képest is lényegibbek az eltérések, hiszen ez a lemez sokkal többször írható, tartalmának egésze milliószor eltávolítható.

B EFEJEZŐDIK A S ONY M INI D ISC GYÁRTÁSA A Sony Minidisc 20 év után megszűnik, pontosabban befejezik a gyártását Japánban. A legelső változat még 92-ben jött ki MZ1 néven. 74 percet lehetett rá rögzíteni, saját tömörítési formátuma volt az ATRAC. Két típusa létezett, a gyárilag sokszorosított és az írható. Hasonlít a CD-re abban, hogy magneto-optikai adattároló réteg található benne. Többször újraírható, ez azt jelenti akár milliószor is törölhető, igaz gyárilag 1000 újraírást bír ki maga a lemez. A es évek közepén csiszoltak egy kicsit a technikán, mert USB kapcsolattal is lehetett rá már írni, a Hi- MD-re már 1 GB-ot is fel tudtunk tenni.

F ORRÁSOK nidisc optical_drive

Köszönjük a figyelmet!