Innovációs menedzsment. VállalkozásgazdaságtanInnováció Az innováció a vállalkozás egészére kiterjedő állandó és előremutató megújulási folyamat részleteinek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

ERŐFORRÁSOK A TERMELÉSI FOLYAMATBAN
Logisztika alapvetések.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Forgóeszköz-gazdálkodás
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
A piac Szakiskola.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
Készítette / Author: Tuska Katalin
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Forgóeszköz-gazdálkodás
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Logisztika 6.előadás.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
Mekkora készletet tartsunk?
Készletek-készletgazdálkodás
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Divizionális (divíziós) szervezet
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kapacitás menedzsment
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Pénzügyi mutatószámok!
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Az EEM helye a menedzsmentben
Munkavédelem és controlling
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Vállalati Gazdaságtan
Készletgazdálkodás és logisztika
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
Vállalkozásmenedzsment I.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar
SZÁMVITEL.
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Innovációs menedzsment

VállalkozásgazdaságtanInnováció Az innováció a vállalkozás egészére kiterjedő állandó és előremutató megújulási folyamat részleteinek kidolgozása és a gyakorlatba való átültetése, a magasabb rendű vállalati célok elérésének elősegítése érdekében.

J. A. Schumpeter ( ) szerint innovációs tevékenység a következő területeket érintheti:  új termék,  új technológia,  a szervezet átalakítása,  új beszerzési lehetőségek,  új értékesítési piacok.

VállalkozásgazdaságtanInnováció Az innováció eszköz- és célrendszere

VállalkozásgazdaságtanInnováció Az innováció külső környezete horizontális piaci elemzés vertikális piaci elemzés állami gazdaságpoli- tika technikai fejlődés természeti és lakókör- nyezet piacon lévő termékek szállítók fejlesztési eredményei innovációs támogatások legújabb szabadalmak externális hatások elemzése fogyasztói igények know-how-k versenytár- sak

VállalkozásgazdaságtanInnováció A belső környezet adaptációs képességét az alábbiak szerint fejleszthetjük:  a vállalati szervezeti rendszer átgondolt kialakí­tása, különösen ügyelve a rendszer áttekinthetőségére, logikus felépítésére  a munkatársak állandó továbbképzése, az inno­vációs eredmények lényegének elsajátítása a munkatársak részéről.

VállalkozásgazdaságtanInnováció Az innovációs lánc MARKETING ▼ KUTATÁS-FEJLESZTÉS ▼ BERUHÁZÁS ▼ TERMELÉS ▼ ÉRTÉKESÍTÉS

VállalkozásgazdaságtanInnováció Az innováció színterei Input  transzformáció  output új beszerzési új termékúj értékesítési piacok új technológia piacok új szervezet

VállalkozásgazdaságtanInnováció Innovációs stratégiai irányok NÉVCÉLJELLEMZŐMARKETING Kutató folyamatos megújulás állandó kutató- fejlesztő részleg kihívó vezető Elemző biztonságos fejlődés piaci és vállalati elemzések vezető Követő Megőrző piaci pozíció védelme trendek vizsgálata, extra­ poláció vezető, követő meghúzódó Alkalmaz- kodó lépéstartás a fejlődéssel piacfigyelés alapján utólagos igazodás követő, meghúzódó

VállalkozásgazdaságtanInnováció A sikeres innovációs stratégia alapelemei:  a piaci, fogyasztói igények álljanak a fejlesztés fókuszában,  legyen hatékony információs rendszer a vállalatnál (lehetőleg erős számítástechnikai bázison),  gyors legyen az innovációs tevékenység átfutási ideje,  az innovációs tevékenység externáliáinak fokozott figyelembe vétele,

VállalkozásgazdaságtanInnováció  használjuk ki a kínálkozó kooperációs lehetőségeket más vállalkozásokkal,  ügyelni kell a rugalmas vállalati struktúra kialakítására,  mindig legyen lehetőség az innovációból való kiszállásra, az abbahagyásra,  gondoskodjunk a megfelelő erőforrások biztosításáról.

VállalkozásgazdaságtanTermelés Termelésmenedzsment

A termelésmenedzsment feladatai:  az átalakító (transzformációs) tevékenységnek az egész vállalatra vonatkozó megszervezése,  a vállalkozás más funkcionális területeivel történő összehangolása.  az egyes gazdálkodási területek tevékenységének koordinálása.

VállalkozásgazdaságtanTermelés A termelésmenedzsment gondoskodik:  inputok megfelelő ütemű beszerzéséről és a termelés kiszolgálásáról  a szükséges tárgyi eszközökről  a szükséges munkaerőről  megfelelő mennyiségű és összetételű output előállításáról  az egész termelési és forgalmi folyamatra kiterjedő minőségbiztosításról

VállalkozásgazdaságtanTermelés A termelésmenedzsment összehangolja:  a forgóeszköz-gazdálkodást az állóeszköz-gazdálkodással. Megakadályozza, hogy a forgóeszköz- gazdálkodás költségleszorító készletezése a nagy értékű állóeszközök kihasználatlanságához vezessen.

VállalkozásgazdaságtanTermelés  a munkaerő-gazdálkodást az állóeszköz-gazdálkodással. Gondoskodik arról, hogy az állóeszközök kezelésére, karbantartására megfelelően képzett munkaerő álljon rendelkezésre.

VállalkozásgazdaságtanTermelés  a munkaerő-gazdálkodást a forgóeszköz-gazdálkodással. Megszervezi a szállítási, rakodási, raktározási kapacitásnak megfelelő munkaerő biztosítását, ügyelve arra, hogy a megfelelő munkaerő hiánya ne akadályozza az anyagáramlást.

VállalkozásgazdaságtanTermelés Szolgáltatás: anyagi jószág közbeiktatása nélkül, közvetlenül elégít ki szükségleteket. A szolgáltatások anyagi és nem anyagi jellegű szolgáltatások lehetnek.

A szolgáltatások fontosabb jellemzői: •a szolgáltatás mindig személyes jellegű, a szolgáltatást nyújtó és a szolgáltatást igénybe vevő valamilyen jelenlétét igényli, •a szolgáltatás nyújtása és a fogyasztás időben egybeesik, •a szolgáltatás nyújtása helyhez kötött, nem szállítható, nem tárolható, kevésbé exportálható és importálható, mint az anyagi jószág alakját öltő termékek.

VállalkozásgazdaságtanTermelés A termelés az előállított termék jellege szerint:  egynemű, szabványosított tömegcikket előállító termelés, vagy  összetett terméket előállító termelés lehet.

VállalkozásgazdaságtanTermelés A termelés a tömegszerűség szempontjából lehet:  tömeggyártás,  sorozatgyártás,  egyedi gyártás.

VállalkozásgazdaságtanTermelés A termelés a gyártási rendszer jellege szerint lehet:  műhelyben történő gyártás (pl. kézművesség),  műhelyrendszerű gyártás (pl. manufaktúra),  csoportos gyártás (pl. gyáripar),  folyamatrendszerű gyártás (pl. futószalag),  számítógéppel integrált gyártás (pl. automatizálás),  projektrendszerű gyártás.

VállalkozásgazdaságtanTermelés A számítógéppel integrált gyártási rendszer részei: termeléstervezés és -irányítás, a vállalkozás értékesítési terve alapján az erőforrások figyelembevételével meghatározza termelési ütemtervet, számítógéppel segített tervezés (CAD), a termékek műszaki tervének kialakítása, módosítása, fejlesztése,

számítógéppel segített termelés (CAM), a gyártási folyamatban szereplő gépek, gyártósorok programozása, irányítása, a gyártási folyamat minőségének ellenőrzése, csoportos technológia, ahol lehetséges, a különböző termékek egyes gyártási fázisait közösen végzik el (a csoportos gyártási rendszer előnyeinek beépítése),

automatizált anyagmozgatás, az anyagok, félkész-termékek és késztermékek áramoltatásának automatizált, közvetlen emberi tevékenységet nem igénylő megvalósítása, robotizálás, programozható gépek felhasználása az egész termelési folyamatban.

Termelésszervezési rendszerek Anyagszükséglet-tervezési rendszer (MRP I.) A beszerzés-készletezés-termelés egységéből kiindulva egységes rendszerként kezeli a teljes anyaggazdálkodást. Célja: ☺készletek beérkezésének ütemezése, ☺készletgazdálkodás hatékonyságának javítása, ☺termelés hatékonyságának javítása Hátránya:  kizárólag az anyagáramlásra koncentrál

VállalkozásgazdaságtanTermelés Termelési erőforrás-tervezés (MRP II.) Az anyagszükséglet mellett bevonja az elemzésbe az emberi erőforrást, tárgyi eszközöket, szerszámokat. A reálfolyamatok mellett a pénzügyi folyamatokról is részletes képet ad. Kifejlett számítógépes bázison alakítható ki.

VállalkozásgazdaságtanTermelés JIT-modell „Éppen időben” (just-in-time) A készletet szükséges rossznak tekinti A teljes termelési és forgalmi folyamatban a tökéletesen egymásba kapcsolódó tevékenységek tökéletes minőségben elvégzett láncára épít.

VállalkozásgazdaságtanTermelés A JIT-modell követelményei INPUT pontos szállítás időben mennyiség- ben minőségben TRANSZFORMÁCIÓ -teljes körű minőségellenőrzés -nulla selejt -egyenletes teljesítmény -áttekinthető üzemméret -rugalmas termelési struktúra OUTPUT egyenletes értékesítési ütem

VállalkozásgazdaságtanTermelés A minőségbiztosítási rendszerek

VállalkozásgazdaságtanTermelés minőségtervezés a termelési stratégia része minőségellenőrzés gyártási folyamat előttalattután Gyártás gyártásközi végellen- feltételeinekellenőrzésőrzés ellenőrzése minőségvédelem értékesítési logisztikával Ellenőrzési tevékenység helye Ellenőrzött termékek szerint szerint - támaszponti ellenőrzés- darabonkénti ellenőrzés - futóellenőrzés- elsődarab-ellenőrzés - mintavételes ellenőrzés

VállalkozásgazdaságtanEszközgazdálkodás Állóeszköz-gazdálkodás

Állóeszközök azok a termelési eszközök, amelyek hosszú távon szolgálják a vállalkozás tevékenységét

VállalkozásgazdaságtanEszközgazdálkodás Az állóeszköz-gazdálkodás feladata a beruházások előkészítése és költséghatékony lebonyolítása a vállalati stratégia által megszabott keretek között.

VállalkozásgazdaságtanEszközgazdálkodás A beruházás állóeszköz létesítésére irányuló műszaki- gazdasági és pénzügyi tevékenység.

VállalkozásgazdaságtanEszközgazdálkodás A beruházások fajtái Felhal­ mozás MűszakiFunkcióForrásKivite- lező JellegAlanya pótlógépalapsaját termelőállam bővítőépítésikapcsolódóidegenmegren- delés nem termelő vállalat egyébjárulékosháztartás

VállalkozásgazdaságtanEszközgazdálkodás Beruházási döntések elemzése Dinamikus mutatószámok (figyelembe veszi a pénz időértékét) NN ettó jelenérték BB első megtérülési kamatláb Statikus mutatószámok (nem veszi figyelembe a pénz időértékét) ÁÁ tlagos jövedelmezőség MM egtérülési idő FF orgási sebesség

A beruházás átlagos jövedelmezősége (B j ) azt mutatja meg, hogy egy adott időszakban mekkora a beruházás hozama a beruházásba fektetett tőkéhez képest. B j = Ny / B B j = a beruházás átlagos jövedelmezősége egy évben, Ny = az éves átlagos nyereség, B = a beruházásba fektetett pénzösszeg.

VállalkozásgazdaságtanEszközgazdálkodás A megtérülés idő (B i ) azt az időtartamot adja meg, amely alatt a nyereségből visszatérül a beruházásra fordított pénz. B i = B / Ny B i = a beruházás megtérülési ideje.

VállalkozásgazdaságtanEszközgazdálkodás A beruházás forgási sebessége (B s ) megadja, hogy a beruházás hányszor téríti vissza a befektetett összeget a működési ideje alatt. B s = M i / B i B i = a beruházás megtérülési ideje M i = a beruházás használati ideje, B s = a beruházás forgási sebessége.

VállalkozásgazdaságtanEszközgazdálkodás Az amortizációs rendszer Az erkölcsi és fizikai kopásból adódó értékcsökkenést az amortizációval számolják el. Az amortizáció az a folyamat, amelyben az állóesz­közök értéke átkerül az új termékek értékébe. Bruttó érték = az állóeszköz értéke a termelésbe állításkor. Nettó érték = bruttó érték – elszámolt amortizáció

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás Munkaerő-gazdálkodás

A munkaerő-gazdálkodás a vállalati szervezeti rendszer azon területe, amelyik a munkaerő sajátosságaira tekintettel ellátja az emberi erőforrással kapcsolatos összes vállalati feladatot.

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás A munkaerő-gazdálkodás feladatai Elsődleges tevékenységek Munkaerő-szükséglet > Munkaerő-fedezet Felvétel Munkaerő-szükséglet < Munkaerő-fedezet Elbocsátás HasznosításFejlesztésÖsztönzés Munkaügyi kapcsolatok Belső Külső -szakszervezetek- munkáltatói szervezetek - üzemi tanács- országos érdekegyeztetés

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás A munkaerőszükséglet meghatározásának módszerei

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás A termelés normaóra-szükségletén alapuló módszer V (db/időszak)  N (idő/db) L (fő) = T (%)  I (idő/időszak/fő) L – a szükséges munkaerőlétszám (fő), V – az adott időszak alatt előállítandó termék mennyisége (db/időszak), N – normaidő (idő/db) T – az átlagos teljesítményszázalék (%) I – az adott időszak alatt egy fő által teljesített munkaidő idő/időszak/fő)

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás A termelő berendezések kiszolgálási normáin alapuló módszer V (db/év) M (idő/év/gép) L (fő) =  K (db/év/gép) I (idő/év/fő) L - a szükséges munkaerőlétszám (fő), V - az adott időszak alatt előállítandó termék mennyisége (db/év), K - a gépek egyenkénti kapacitása (db/év/gép), M - a gépek működési ideje (idő/év/gép) I - az adott időszak alatt egy fő által teljesített munkaidő idő/év/fő)

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás A ledolgozandó munkaidő kiszámítása Összes naptári nap száma az adott időszakban mínusz: munkaszüneti napok (pirosbetűs ünnepek) Törvényes munkanapok mínusz: heti pihenőnapok (szombat, vasárnap) Munkanapok mínusz: az időszakra tervezett szabadság napjai Ledolgozandó munkanapok mínusz: tervbe vehető egész napi kiesések Tervezhető munkanapok mínusz: tervbe vehető törtnapi kiesések Tervezhető munkaórák

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás A belső munkaerőforrás ☺átképzés és továbbképzés ☺átcsoportosítás ☺normarendezés

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás A külső munkaerőforrás ☼hirdetés ☼pályázat ☼munkaerő-közvetítő igénybevétele ☼„fejvadász” cég igénybevétele ☼munkaügyi központ ☼„munkaerő-csábítás” ☼bérmunka-kölcsönző cég igénybevétele ☼állásbörzén való részvétel.

VállalkozásgazdaságtanMunkaerő-gazdálkodás Bér és ösztönző rendszer

VállalkozásgazdaságtanForgóeszköz-gazdálkodás Forgóeszköz-gazdálkodás

Forgóeszközök: azok az eszközök, amelyek a gazdálkodást rövid ideig szolgálják és értékük általában egy termelési ciklus alatt átkerül az új termék értékébe.

VállalkozásgazdaságtanForgóeszköz-gazdálkodás A forgóeszköz-gazdálkodás céljai:  Csökkenteni a forgóeszközökben (elsősorban készletekben) lekötve tartott, és így másra nem használható pénzeszközöket.  Csökkenteni az anyag- és készletgazdálkodási feladatok végrehajtása közben felmerülő költségeket

VállalkozásgazdaságtanForgóeszköz-gazdálkodás A készletgazdálkodás A készletgazdálkodás a vállalati tevékenységrendszernek az anyagok beszerzésével, mozgatásával, tárolásával és kiszolgálásával, valamint a késztermékek mozgatásával, tárolásával, kiszolgálásával és értékesítésével foglalkozó része.

A készletgazdálkodás egyes részei BeszerzésMozgatás Tárolás KiszolgálásÉrtékesítés (anyagok)  (anyagok, félkész-  (késztermékek) termékek, befejezetlen termelés, késztermékek)

VállalkozásgazdaságtanForgóeszköz-gazdálkodás A logisztika alapanyagok, félkész- és késztermékek, valamint a kapcsolódó információk származási helyről a felhasználási helyre történő hatásos és költség­hatékony áramlásának tervezési, irányítási és megvalósítási folyamata, a vevői elvárásoknak történő megfelelés szándékával.

A logisztikai rendszer részei: A beszerzési logisztika, amely a szükséges inputokat szerzi be, és bocsátja a termelés rendelkezésére. A termelési logisztika, amely az anyagokat áramoltatja a termelési folyamaton át, majd a készterméket a marketing logisztika számára átadja. A marketinglogisztika, amely a termékeket az outputpiacon való értékesítés számára megfelelő módon biztosítja.

VállalkozásgazdaságtanPénzgazdálkodás Pénzgazdálkodás

A pénzgazdálkodás az a vállalati tevékenység, amely a vállalkozás minden pénzügyi folyamatát átfogja.

A pénzgazdálkodás területei:  a pénzügyi stratégia kialakítása,  a folyó termelés és a beruházások finanszírozásának biztosítása,  a pénzeszközökkel való gazdálkodás, a pénzügyi folyamatok ellenőrzése.

VállalkozásgazdaságtanPénzgazdálkodás A vállalati tevékenység finanszírozása Saját forrás  a vállalkozás alaptőkéje (törzstőke),  az alaptőke felemelése,  a nyereség,  az amortizáció,  más vállalkozás felvásárlása, vagy azzal való egyesülés.

VállalkozásgazdaságtanPénzgazdálkodás Idegen tőke folyó termelés finanszírozásának eszközei  rövid lejáratú banki forgóeszközhitel,  kereskedelmi hitel,  váltóleszámítolás,  faktoring. A beruházások finanszírozása  hosszú lejáratú bankhitel,  lízingfinanszírozás,  kötvénykibocsátás.

VállalkozásgazdaságtanPénzgazdálkodás Tőkeáttétel A finanszírozási források között a saját és idegen források arányát fejezi ki a tőkeáttétel.

VállalkozásgazdaságtanCsődmenedzsment Csődmenedzsment

A vállalati működés szakaszai a válságmenedzselés szempontjából Vállalat állapota Válságmenedzselés Válságmenedzselés jellege irányítója „egészséges szakasz” megelőző vezérigazgató „beteg szakasz” zavarelhárító válságmenedzser „eltemetés”likvidációsfelszámoló

VállalkozásgazdaságtanCsődmenedzsment A válságot előidéző belső okok  vezetési hiányosságok,  nem megfelelő munkaerő-állomány,  nem megfelelő termékek,  pénzügyi, likviditási problémák,  nem elég hatékony kutatás-fejlesztési tevékenység.

VállalkozásgazdaságtanCsődmenedzsment A válságot előidéző külső okok  a piaci helyzet romlása, a vállalat piacvesztése,  az erősödő konkurenciaharc, kemény költség- és árverseny,  megváltozott vásárlói szokások,  felgyorsult műszaki fejlődés,  társadalmi-gazdasági események,  kormányzati intézkedések.

VállalkozásgazdaságtanCsődmenedzsment Hogyan kerülhetjük el a válságot ? ☼a „veszélyes vizek” kerülése, ☼menekülési utakat nyitva hagyó kapacitásfejlesztés, ☼válságveszély-megosztás helyi vállalatok között, ☼válságelszigetelés az egyes vállalategységek szervezeti és működési elkülönítésével, ☼megfelelő biztosítás kötése.

VállalkozásgazdaságtanCsődmenedzsment A válság leküzdése során ajánlott teendők: *egyes nem eléggé hatékony divíziók eladása, *új gyártási vonal vagy technológia, *a divíziók kiegészítése rokon termékkel vagy új piaccal, *a kutatás-feljesztési kiadások növelése, *a költségszerkezet átalakítása, költségredukció.

VállalkozásgazdaságtanCsődmenedzsment A vállalati válság kimenetele lehet: aa vállalat új növekedési pályára állítása, aa vállalat összeolvadása egy másik vállalattal, aa vállalat jogutód nélkül megszűnése