Számítógép összetevői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A processzorok rövid történelme, áttekintése
Advertisements

Alaplap.
A számítógép műszaki, fizikai része
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Hardver, szoftver A hardver
Memória.
A számítógép felépítése
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
A mikroprocesszor 1. rész.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Belső memóriák tipusai
Alaplapra integrált csatlakozók
Informatikai eszközök
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Központi feldolgozó egység (CPU)
Barati Viktor Perifériák.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
A Memória.
A számítógép teljesítménye
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
Alaplap Fő komponensek.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Készítették: Turai Krisztina és Csaja Eszter Natália 9.a
Készítette: Atkári György
A számítógép.
Mai számítógép perifériák Készítette: Péteri Dénes (PEDSAAI.ELTE)
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
Az alaplap Készítette: Z.Patrik.
Azaz a számítógép „agya” Készítette: Balázs Gergő
A számítógép feladatai és felépítése
Alaplapok.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
Sz&p prof.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Számítógép összetevői Alaplap, processzor, memória és a perifériák

Az alaplap Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek. Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el.

Az alaplap Az alaplapon található belső csatlakozók meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mekkora a RAM memória, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta. A külső csatlakozók a perifériák csatolófelületeit adják.

Az alaplap külső csatlakozói Lila PS/2 a billentyűzet, zöld PS/2 az egér számára 2-4 (ritkán több) USB 1.1/2.0/3.0 3 vagy több 3,5 mm-es jack hangszóró kimenet(ek), vonali bemenet (line-in) és mikrofon (mic) bemenet integrált VGA esetén D-SUB, és/vagy DVI integrált hálózati kártya esetén általában 1 db RJ-45 UTP csatlakozó egyre ritkábban: 1 db párhuzamos nyomtatóport, 1 vagy 2 db soros port

Az alaplap belső csatlakozói processzorfoglalat (általában egy, néha több processzor számára) esetleg maga a processzor, RAM memóriahelyek, ROM BIOS (csak olvasható memória, amely tápfeszültség nélkül is megőrzi tartalmát), lapkakészlet (a memóriavezérlőt, a háttértárak illesztését és kezelését végző vezérlőt, a PCI-hidat, a valós idejű órát, a közvetlen memória-hozzáférést irányító DMA-vezérlőt, az infravörös átvitelre szolgáló kapu vezérlőjét, a billentyűzetvezérlőt, az egérvezérlőt stb. tartalmazza), akkumulátor vagy elem (a gép kikapcsolt vagy áramtalanított állapotában is működő órát és a CMOS RAM-ot látja el energiával), CMOS RAM (statikus memória), bővítőkártya foglalatok, belső és külső csatolók, feszültségkonvertálók és -stabilizálók, áthidaló kapcsolók (jumperek), állapotjelző LED-ek stb.

Az alaplap

A processzor A CPU (angol: Central Processing Unit – központi feldolgozóegység) más néven processzor ill. mikroprocesszor, a számítógép „agya”, azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli, félvezetős kivitelezésű, összetett elektronikus áramkör.

A processzor részei ALU: (Arithmetic and Logical Unit – Aritmetikai és Logikai Egység). A processzor alapvető alkotórésze, ami alapvető matematikai és logikai műveleteket hajt végre. AGU: (Address Generation Unit) - a címszámító egység, feladata a programutasításokban található címek leképezése a főtár fizikai címeire és a tárolóvédelmi hibák felismerése. CU: (Control Unit a.m. vezérlőegység vagy vezérlőáramkör). Ez szervezi, ütemezi a processzor egész munkáját. Például lehívja a memóriából a soron következő utasítást, értelmezi és végrehajtatja azt, majd meghatározza a következő utasítás címét. Regiszter (Register): A regiszter a processzorba beépített nagyon gyors elérésű, kis méretű memória. Buszvezérlő: A regisztert és más adattárolókat összekötő buszrendszert irányítja. A busz továbbítja az adatokat. Cache: A modern processzorok fontos része a cache (gyorsítótár). A cache a processzorba, vagy a processzor környezetébe integrált memória, ami a viszonylag lassú rendszermemória-elérést hivatott kiváltani azoknak a programrészeknek és adatoknak előzetes beolvasásával, amikre a végrehajtásnak közvetlenül szüksége lehet.

A processzor működése 1. Az utasítás beolvasása a memóriából a processzorba 2. A beolvasott utasítás dekódolása, elemzése 3. A művelet végrehajtása 4. Eredmény tárolása 5. A következő utasítás címének meghatározása

A processzor

A memória A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként, kb. tetszőleges hozzáférésű memória, közvetlen hozzáférésű memória, vagy gyakran véletlen hozzáférésű memória, bár ez utóbbi helytelenül terjedt el) egy véletlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz.

Főbb típusai Statikus RAM, SRAM (ang. Static Random Access Memory). Dinamikus RAM, DRAM (ang. Dynamic Random Access Memory).

A memória paraméterei Kapacitás (általában 1-16 GB) Buszsebesség (milyen ütemben lehet a memóriába adatot írni, illetve onnan olvasni), általában 800-2300 Mhz körül mozog.

A memória

A perifériák periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit bővíthetjük. A fogalom szűkebb értelemben használva azon eszközökre értendő, amelyek opcionális természetűek, szemben azokkal, melyekre vagy minden esetben igény van, vagy elengedhetetlen fogalmi alapkövetelmény jelenlétük. Az eszközök, perifériák működtetéséhez a számítógépnek speciális, úgynevezett eszközmeghajtó (driver) programra van szüksége, amely biztosítja az eszköz operációs rendszerhez való illesztését, ezen keresztül a lehetőségeknek megfelelően szabványos kezelését.

Perifériák csoportosítása Kimeneti perifériák Monitor, hangszórók, nyomtató Bemeneti perifériák Billentyűzet, egér, scanner, mikrofon Ki-és bemeneti perifériák Érintőképernyő, Modem

Háttértárak A háttértárólók csoportosíthatók a perifériákhoz, mivel a számítógépnek nem kötelezően szükséges része. Főbb típusai működési elv alapján: Optikai: CD, DVD, Blu-Ray, lyukkártya Mágneses: HDD, mágnesszalag (streamer), floppy Elektronikus tárolású: Pendrive, SSD, memóriakártyák.