A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában 2006. Március 6. Kossuth Klub.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
Balatonvilágos, május 09. Előadó: Dr. Szedlacsek György 1.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Állam munkavédelmi feladatai
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közötti években indított munkaerő-piaci programjairól, valamint.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
VI. Országos Távmunka Konferencia „Foglalkoztatás – távmunka – képzés” DECEMBER 6. Dr. Székely Judit Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Ágazati szakképzés változásai
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
Lorem ipsum.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub

A felnőttképzés elmúlt 4 éve Létrejött a modern felnőttképzés • Jogi • Intézményi • Finanszírozási rendszere

Az elért eredményekből •A hatályos felnőttképzési törvény szerinti értelmezés szerint mintegy fő tanul •Az 1/3-os OECD támogatási elvet meghaladjuk (MPA, akkr. intézményeknél évi Ft, normatíva, komplex célprogramok, hozzájárulási kötelezettség elszámolása bővült, HEFOP)

Mik a kihívások? • A tartós regisztrált képzésben résztvevők számaránya nem kielégítő •Éppen az alulképzett rétegek részvételi aránya nem kielégítő (ált.isk.8 osztálynál kevesebb 0,7%, 8 évf. 15,1%, befejezett 10 évf. 0,7%, szakiskola 1,0%, befejezett 10. Évf. 0,7%, stb. • Az ipari szakmák utánpótlása nem kielégítő, szakmunkás hiány fenyeget!

VIII. Az iskolarendszerű képzés struktúrájának változása diagramban bemutatva, tanulói létszám ezer főben Forrás: OM Statisztika

V. Az EU foglalkoztatási céljai 2010-re •70%-ra emelni a foglalkoztatás szintjét •A nők foglalkoztatási szintje haladja meg a 60%-ot •50%-ra emelni az idősebbek (55-64 évesek) foglalkoztatási szintjét

VI. A magyar foglalkoztatáspolitika céljai •Több munkahely – a foglalkoztatás bővítése •Jobb munkahelyek •Mindenkinek elérhető legyen a munkahely Az FMM között – többek között – a felnőttképzés jogi, intézményi és finanszírozási rendszerének kiépítésével és működtetésével, valamint komplex foglalkoztatási programokkal válaszolt a kihívásokra. Ezek eredményeként felnőtt vesz részt a felnőttképzés valamilyen formájában.

Mit tekintünk a felnőttképzés stratégiájának ? A felnőttképzés fejlesztésének irányelvei és cselekvési programjáról szóló 1069/2004. évi Korm. határozat • A fk-nek segítenie kell a gazdasági versenyképességét, a munkaadók alkalmazkodását a változásokhoz • Ösztönözni kell a fk-ben érintett szereplők együttműködését •Építeni kell a tudás, a képzés meghatározó szerepére az esélyek kiegyenlítésében, a munkaerőpiacra való visszatérésben

A népszerűsítésre vonatkozó egyéb „lelőhelyek” A szakképzés-fejlesztési stratégia végrehajtásához szükséges intézkedésekről szól 1057/2005. (V. 31.) Korm.határozat I.Minőségi szakképzést mindenkinek! II.Hatékonyabb szakképzés-irányítási és finanszírozási rendszert III.Fejlettebb információs rendszert!

Még egy „lelőhely” Az LLL stratégiájának megvalósítását szolgáló feladatokról szóló 2212/2005. (X. 13.) Korm.határozat 7. pontja szerint: „ Biztosítani kell, hogy a stratégia céljainak és az azokhoz kapcsolódó cselekvési terveknek a megvalósítása és annak társadalmi és szakmai értékelése a partnerek támogatásával és részvételével történjen. Ennek érdekében évente kommunikációs és partnerségi együttműködési tervet kell készíteni.”

A 2002-ben létrejött NFI alapvető feladatai •Szakmai segítségnyújtás a kormányzati irányításhoz •Fejlesztési feladatok •Kutatások koordinációja •Nemzetközi tevékenység •Szakmai szolgáltatások (FAT, OFKT)

A közelmúlt népszerűsítő programjai • Az MPA-FCK terhére írjuk ki őket. •Egyéb programokkal együtt 39 pályázat, amely 1521 felnőttképzési intézményt érint. •Az NFI fő kommunikációs eszközei (szaklap, folyóirat negyedévente, könyvtár átvéve az FMM-től, személyes segítségnyújtás)

Konkrétan a évi médiapályázatról I.Komponens (nyomtatott anyagok, civilek) II.Konferenciasorozat (g. társaságok) III.TV-filmek (g. társaságok) IV.Rádióbeszélgetések V.Információs busz