A számítógép.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alaplap.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
A személyi számítógép (PC) alapvető hardware eszközei
Kovácsné Lakatos Szilvia
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A számítógép felépítése
Vezérlőkártyák a számítógépben
A számítógép felépítése
Személyi számítógépek
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
Hardver ismeretek-2.
Kapcsolódási felület (interface)
A számítógép felépítése
Fontos fogalmak az informatikában.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
Informatikai eszközök
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Vezeték nélküli Interfészek
Központi feldolgozó egység (CPU)
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
A számítógép felépítése
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Neumann János és elvei.
A személyi számítógép részei:
Alaplap Fő komponensek.
A számítógép felépítése
A Neumann-elvŰ számítógép
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
Csatlakozók A számítógépen levő csatlakozók. A számítógépek hátán portok(csatlakozók találhatók) Ennek a segítségével lehet összekapcsolni -külső eszközökkel.
A számítógépen levő csatalakozók
Processzor, alaplap, memória
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
A számítógép felépítése
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
Számítástechnikai alapismeretek 2. (TK o.)
Bevezetés az informatikába
A számítógép felépítése
Perifériák és jellemzőik
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
Sz&p prof.
Neumann elvek, a számítógép részei
Bemeneti perifériák.
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A billentyűzet és részei
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Előadás másolata:

A számítógép

A számítógép fő részei 1. A számítógéppel végzett munka folyamata: bevitel ==> tárolás ==> feldolgozás ==> kivitel 2. A számítógépet 3 fő részre bonthatjuk: központi egységre, Hardver (kézzel fogható részek); perifériákra; illesztőegységekre.

3. Központi egység: a. Részei: központi feldolgozó egység (CPU = mikroprocesszor); operatív tár (memória); be- és kiviteli vezérlő egység (Input/Output vezérlő). b. A feldolgozást a központi feldolgozó egység végzi, mely 2 részből áll: vezérlőegység (CU): értelmezi (dekódolja) az utasításokat, majd elõállítja a végrehajtáshoz szükséges vezérlõjelet; aritmetikai és logikai egység (ALU): elvégzi a matematikai és a logikai műveleteket; c. Az operatív tár vagy memória (ROM = csak olvasható memória, RAM = írható és olvasható memória): tárolja a közvetlen feldolgozáshoz szükséges adatokat és magát a programot. d. Be- és kiviteli vezérlő egység (Input/Output): létrehozza és szabályozza a kapcsolatot a CPU és a perifériák között;

4. Perifériák: Feladatuk: az adatok be- és kivitelét valósítják meg b. Típusaik: Egyfunkciós perifériák (az adatáramlás csak egyirányú lehet, pl: billentyűzet, monitor); Párbeszédes vagy kétfunkciós perifériák (az adatáramlás kétirányú lehet pl.: terminál); Háromfunkciós perifériák (háttértárak);

5. Illesztőegységek (interfészek): a. Feladatuk: fizikailag és logikailag összekötik a CPU-t és a perifériákat. b.Típusaik: soros illesztők (soros port): bitenkénti adatátvitelre alkalmas (pl: egér illesztése); párhuzamos illesztők (párhuzamos port): egyszerre 8 bit átvitelére alkalmas (pl: nyomtató illesztése);

6. Egy alapkiépítésű PC az alábbi részekből áll: alapgép; háttértárak: floppy egység(-ek) és winchester; CD, DVD olvasó (író) billentyűzet, egér; monitor; egyéb perifériák: nyomtató, szkenner stb.

7. Az alapgép egy házban tartalmazza: az alaplapot; a vezérlőkártyákat; a tápegységet; a hangszórót. 8. Az alaplapon találhatók: a mikroprocesszor, az operatív memória, az órajel ütemadó áramköre, az akkumulátor és a bővítőkártyák csatlakozó sínjei.

Mikroszámítógép sematikus felépítése   A CPU felelős az utasításvégrehajtásért, a Rendszervezérlő többek között en-nek a vezérlését végzi. Az ALU hajtja végre az aritmetikai és a logikai utasítá - sokat.

Alaplap

Processzor (CPU)

Memória (RAM)

Az alaplap funkcionális egységei Sínrendszer (buszrendszer) Hardveroldali interfész

Buszrendszer Az alaplapon a processzoron belül, és a processzor által közvetlenül elérhető egységek (pl. RAM) közti kommunikációt a belső vagy helyi busz, míg a többi kommunikációt a külső busz bonyolítja.

Meghajtók Merevlemezes meghajtó (winchester) CD-meghajtó Hajlékonylemezes meghajtó (floppy) DVD-meghajtó

Billentyűzet Monitor Egér

A billentyűzet és részei Vezérlő billentyűk Funkcióbillentyűk Numerikus billentyűk Karakterbillentyűk

Billentyűzet Billentyűzet Adatok bevitelére szolgáló eszköz. Részei: Funkcióbillentyűk (pl.: F1, F2) Karakterbillentyűk (pl.: asdf…) Vezérlő billentyűk (pl.: nyilak) Numerikus billentyűk (pl.: 0123) Állapotjelző diódák

Speciális billentyűk SHIFT A shift billentyűt akkor használjuk, ha nagybetűvel szeretnénk írni.

CAPS LOCK Caps lock A Caps lock lenyomása után mindaddig nagybetűvel írhatunk, amíg újra meg nem nyomjuk.

SPACE Szóköz billentyű.

BACKSPACE A backspace az utolsó karakter törlésére szolgáló billentyű.

Egér Helyes tartás

Nyomtató

Képbeolvasó (scanner)

Hangszóró Webkamera Pendrive Fejhallgató mikrofonnal

Egyéb Walkman Joystick Kormány VR-sisak

Perifériák csatlakoztatása az alaplaphoz Az alaplap csatlakozói bővítő- kártya

USB (universal serial bus) A számítógép nagy adatátviteli sebességet igénylő egységeivel használták eleinte, de mára nagyon sok perifériát gyártanak ilyen csatlakozó felülettel, az adatok egymás után, azaz sorosan küldi át. Adatátviteli sebesség: 12 Mbit/s Egyéb jellemzők: több eszköz fűzhető össze (hub-digitális jelek frissítése, továbbadása), működés közbeni csatlakozás, tápellátás biztosítása, a kábel legfeljebb 5 méter lehet, a csatlakoztatott eszköz automatikus felismerése (Plug and play), max 127 eszköz csatlakoztatható. már létezik USB 2.0 is USB logo

USB csatlakozók Igazán univerzális, sok eszköz támogatja.

Soros Port (RS 232C) A port az alaplap és valamely lassabb adatátvitelt igénylő periféria közötti adatmozgást biztosítja. A soros port a PC előtti nagyszámítógépek csatolófelülete volt. A soros porton egy bájt bitjei egymás után haladnak át. Az alaplapon legalább 1 soros port található, ami 9 pólusú, de van 25 pólusú is. Jellemző eszközök: egér, külső modem …

A soros port csatlakozói A csatlakozók ma 9 pólusúak, de használtak 25 pólusút is.

Párhuzamos port – Centronics-interfész A párhuzamos porton 8 bitnyi adat egyszerre haladhat át. Ma az alaplapra integrált a párhuzamos port, ami eredetileg a PC-k előtti számítógépek csatoló felülete volt. A csatlakozók 25/36 pólusúak. Jellemző eszközök: nyomtató, szkenner … Egyirányú az adatkapcsolat jellemezte a kezdetekben.

Párhuzamos port csatlakozói A csatlakozók 25/36 pólusúak.

AT és PS/2 interfész A billentyűzet csatlakoztatására szolgáló interfész. A PS/2-őt egérhez is használják (lent).

Vezeték nélküli interfészek rádiófrekvenciás kapcsolat (IEEE 802.11) Bluetooth infravörös port lézerkapcsolat

Rádióferkvenciás kapcsolat Helyi számítógép-hálózatok kiépítésénél alkalmazzák Gyakori a védjegy miatt a WiFi elnevzés Jelenlegi adatátviteli sebessége: 56 Mbit/s

Bluetooth A technológia kifejlesztésénél elsősorban a mobiltelefonok játszottak nagy szerepet. Adatátviteli sebessége: 1 Mbit/s, azaz 128 bájt/s.

Infravörös port Az adatátvitel infravörös sugarak segítségével történik, azaz adatokat egymás után, azaz sorosan továbbítja. Hátrány: az eszközöknek fizikai „rálátás szükséges”, a fénynek szabadon kell áramolni a vevő és az adó között.

Lézerkapcsolat Számítógép-hálózatoknál Elérhető az 1 Gbit/s

Digitális személyi asszisztens (PDA) Globális helymeghatározó rendszer (GPS)