Mert féltjük őket! RÖPIRAT A FÉRFIAKÉRT Dr. Farkas Ilona előadása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
EDUVITAL- Tudományos Újságírók Klubja 2012.november 26. Összetartó közösség, egészségesebb ember Dávid Beáta, PhD.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Dr. Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
A népesség száma és jellemzői
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
A keringési rendszer megbetegedései okozta halálozás.
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
DAGANATOK A VILÁGBAN, HAZÁNKBAN, A CSALÁDBAN Dr
Magyarország helyzetének alakulása a 100
A LELKI éS A TESTI EGÉSZSÉG ÖSSZEFÜGGÉSEI A MAGYAR TÁRSADALOMBAN
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Mindennapi veszteségeink
Az iskola világa I. A tanulók világa. Demográfia Életmód Iskolázottság.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
A betegellátás keretei és rendszere
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Egészségesek a roma nők?
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
A veszélyeztetett nem – mentsük meg a férfiakat! Kopp Mária május 6. Herceghalom.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
GRASSROOTS Gyermekvédelem
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
18. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam WHO EURO magyarországi
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Előadás másolata:

Mert féltjük őket! RÖPIRAT A FÉRFIAKÉRT Dr. Farkas Ilona előadása A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány

A fül-orr-gégész Faragó dr. Tatabányán és környékén munkatársaival embert szűrt meg, és tanulmányban hívta fel a figyelmet arra, hogy a szennyezett levegőben dolgozók között nagyobb számban találtak rákmegelőző állapotot, mint az egyéb területen dolgozóknál. Ez 1969-ben történt… 1970-ben 373 ember halt meg szájüregi daganat miatt.

Vizsgálatok folytak az MTA intézeteiben és az egyetemeken a rákkeltők előfordulását, hatásait kutatva. (Dr. Kertai P., Dr. Darvas B., Dr. Ember I.) Az Orsz. Közeg. Int. munkatársai számos kutatást végeztek, hogy felmérjék a környezeti ártalmak hatásait felnőtteken és gyermekeken. (Dr. Börzsönyi M., Dr. Farkas Ildikó, Dr. Dávid A., Dr. Rudnai P.) A probléma rendezésére nyújtott segítség: a veszélyes munkahelyek egy részét Budapestről vidékre telepítettek.

Magyarország helyzetének alakulása a lakosra jutó daganatos halálozásai világrangsorban *2000-es adat Forrás: American Canter Society Cancer Facts&Figures

A férfiak halálozása, különösen a középkorúak esetében sokszorosára emelkedett Magyar lakossági korcsoportok rosszindulatú daganatos halálozása Magyarországon, nemenként, lakosra számolva

Miért a középkorú férfiak? Veszélyes munkahelyen csak férfiak alkalmazhatók. Ugrásszerűen nőtt a munkahelyek száma, ahol veszélyes anyagokkal dolgoztak. Vegyi-gyógyszeripar, növényvédőszerek, stb.) A rákkeltő hatások annál intenzívebben hatnak, minél fiatalabb korban, minél több oldalról, és minél tartósabban érik az embert.

A szájüreg, gége könnyen megtekinthető, egyszerűen szűrhető, a daganatmegelőző állapot felderíthető, és az időben megkezdett kezeléssel a daganat megelőzhető ben a 64 éven aluli férfiak közül szájüregi daganatok miatt 1245-en haltak meg. A nők jobb halálozási helyzetében szerepe van annak is, hogy irányukban 40 éve sulykolja az egészségügy a szűrés, az odafigyelés fontosságát.

Célzottan a férfiak védelmére széleskörűen szervezett onkológiai szűrés a 30 éves halálozási világelsőség ellenére máig nincs. Hiánya azt a metakommunikatív üzenetet hordozhatja az érintettek számára, hogy a férfiakat érintő daganatos betegségek irányában megelőzés nem lehetséges.

40-59 éves nők, férfiak halálozási értékei

Kopp Mária professzor asszony is feltette a kérdést: Miért halnak meg idő előtt a magyar férfiak?

A professzor asszony a fizikai-kémiai hatásokon túl messzebbre látott, mélyebb összefüggéseket kutatott. Megtervezte, létrehozta a SOTE Magatartástudományi Intézetét, széles látóköre, embersége iskolát teremtett. A hazai egészségtudomány területén jelentős előrelépést tett, számos nemzetközi elismerést szerzett.

Férjével - aki munkatársa is volt - együtt tervezték meg és indították el ig tartó Hungarostudy kutatást. Közel személy kérdőíves, gondosan megtervezett vizsgálatát végezték el. A Védőnői Szolgálat munkatársait kérték fel a kérdezőbiztosi feladatokra.

A pozitív tényezők védő szerepe •Az önbizalom (hatékonyság), az ún. tanult sikeresség, olyan állítások, hogy általában meg tudom oldani a nehéz élethelyzeteket, •valamint a vidámság, jókedv mindkét nemben jelentős védőfaktor, •a pozitív életminőség a férfiak esetében szintén háromszoros védőfaktor.

•A házastárs és különösen a jó házastársi kapcsolat a férfiaknál ötszörös védőfaktor, a nőknél a jó családi kapcsolatok általában hétszeres védelmet jelentenek. •Az élet értelmébe vetett hit és a biztos munkahely a hagyományos kockázati tényezők (kor, iskolázottság, dohányzás, alkohol, testsúly) szerinti kontroll után is igen szignifikáns védő tényezők a férfiak esetében. (forrás: Kopp Mária, Skrabski Árpád: Miért halnak meg idő előtt a magyar férfiak?)

Vannak, akik emlékeznek arra, hogy Finnországban a férfiak magas halálozása miatt az asszonyok kimentek tüntetni, és követelték a kormánytól, hogy tegyen azért, hogy a férjeik ne haljanak meg idő előtt. 15 év alatt közös erővel jelentős eredményeket értek el az egészségi állapot javításában.

A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Alapítvány Férfi Klubot indított, hogy azokat a nehézségeket, amelyekkel a családok nap mint nap küzdenek, segítsünk legyőzni. Várjuk az érdeklődőket és a segítőket!

Professzor asszony és munkatársai ráirányították a figyelmet, mi mindent tehet a társadalom, a környezet, a család, civil szervezet azért, hogy az apák fel tudják nevelni gyermekeiket. Köszönöm a figyelmet!