Vizuális nevelés tantárgypedagógia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ALTERNAIV Nagybajom Város Önkormányzata TÁMOP / Pirka Mátyás Ifjúsági referens
Advertisements

Médiapedagógia.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Lépések, végrehajtás, portfólió Marksteinné Molnár Julianna
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Gazdasági és vállalkozási ismeretek tanítása a Junior Achievement Magyarország Alapítvány programjával Bátán Báta, május 20.
Kincs projekt.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Nyílt napok látogatottsága
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa 11. A tanítás (fizikai) feltételei.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
© Zsuzsa Gömöry, Györ 2005 Helen Parkhurst A Dalton-terv Gömöryné M. Zsuzsa.
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
TAPASZTALATAIM A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRÓL MŰVELTSÉGTERÜLET SZOCIÁLIS ÉLETVITEL ÉS ÉLETMÓD KÉSZÍTETTE: VARGA GABRIELLA GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Módszertani megújulás a nevelő munkában
E-learning Kovácspál Eszter.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
SZÖVEG ÉS KÉP A KÉPMEZŐBEN
vizuális kommunikáció
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
a kifejező és az ábrázoló jelleg
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Szakkör címe Tantárgy, évfolyam Tanár neve Tanulmányi intézmény neve Település neve.
Terepgyakorlat megnevezése (benne a terület nevével) Tanár neve Iskola neve.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
„Reflektorfényben Te állsz”
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Inklúzív nevelés Magyarországon
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
A tanítási órára való közvetlen előkészületek
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Az eszközök áttekintése 5/15. Előkészület – tanár A kérdőív kiértékelése Jegyzetlapok a nevekkel a játékhoz Készítette: Sági Lajos2.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A tantárgy komplex jellegű!! A tervezés két szakaszra oszlik: 1. Távlati felkészülés 2. Közvetlen előkészület az órára.
„ADJ TERET, NYISS UTAT!” – SZOCIÁLIS KOMPETENCIÁKKAL A HÁTRÁNYOK ELLEN avagy Ágota és Ambrus testvérek lettek.
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A képanyagokat dekoratőr diákjaink készítették 2016-ban.
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
Tanártovábbképzés Anglia, Colchester
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
Előadás másolata:

Vizuális nevelés tantárgypedagógia A tantárgyi tanítás tervezése – hosszú távú tervezés 12. a) A tanítási témakörök mint tanulási-tanítási folyamatok Vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa

több órás blokkokban folyik ezek a tanítási témakörök a vizuális kultúra (vizuális kommunikáció) órákon a tanulás és a tanítás nem különálló egyes órákon, hanem több órás blokkokban folyik ezek a tanítási témakörök a témakörök tanítási – tanulási folyamatok

TÉMAKÖR TÍPUSOK – 1. több évtizede használt módszer és tanítási témakör-típus a feladatsor X lényege: a tanító által előírt „rajzórai” feladatok megoldása egymás után

a vizuális kultúra feladatsor mint tanítási-tanulási folyamat … 1. 2. 3. 4. 5. 3/a 3/b feladatok lineáris vagy elágazóan lineáris sora – a tanár által szorosan megtervezett és vezetett tanulási folyamat

TÉMAKÖR TÍPUSOK -2. a ’90-es évektől terjed Magyarországon is egy új módszer és tanítási témakör-típus, a p r o j e k t lényege: egyetlen életszerű, komplex vizuális kultúra (vizuális kommunikációs) feladat szervezi a tanulás és a tanítás egyéni útjait

a vizuális kommunikációs projekt - mint tanítási-tanulási folyamat B C egyetlen átfogó, komplex feladat a tanár keretszerűen tervez minden tanítvány egyedi utat jár be (A, B, C, …)

ellen-példa: feladatsor ne így tanítsunk !! (miért?) ellen-példa: feladatsor tematika: utazás 1. mindenki tervezze meg a családja nyári utazását és mutassa be egy térképen (térképrajzon) az útvonalat 2. gyűjtött és rajzolt képanyaggal mutassa be legalább az egyik meglátogatott város építészeti és művészeti értékeit 3. rajzolja meg elképzelését arról, hogy milyen közlekedési eszközzel, hogyan fognak utazni 4. tervezzen saját maga és/vagy családtagjai számára kényelmes úti ruhát és praktikus bőröndöt vagy hátizsákot

a projektfeladat átfogó, komplex, EGY PROJEKT – PÉLDA élethelyzet: UTAZÁS projektfeladat: TERVEZD MEG A CSALÁDOD NYÁRI UTAZÁSÁT! Készüljön el egy teljes útiterv térkép- és útvonalrajzokkal, a témához tartozó gyűjtött képekkel, saját kezű rajzokkal, tervrajzokkal és leírásokkal. A CSALÁD NYÁRI UTAZÁSÁNAK MEGTERVEZÉSE Készüljön el egy teljes útiterv, amely foglalkozik az útvonallal, az utazás tárgyi kellékeivel, az úti cél (vagy úti állomások) legfontosabb művészeti és természeti értékeivel. Ötletek: útvonal, utazás módja, iratok-jegyek, állomáshelyek, természeti szépségek, művészettörténeti és egyéb nevezetességek (műemlék, múzeum), vásárlás, ruházat, csomagolás, szállás-étkezés körülményei, időtartam Kutatómunka: otthon - a család érdeklődésének felmérése; könyvtárban – útikönyvek, térképek, múzeumi kiadványok, természeti leírások Szükséges eszközök, anyagok: könyvek, képek, térképek, divatlapok és/vagy termékkatalógusok; rajzoló- és festőeszközök a projektfeladat átfogó, komplex, rugalmasan alkalmazkodik minden egyes tanítvány sajátos elképzeléséhez, képességeihez

Minden egyes tanuló másképpen oldja meg a projektfeladatot. Az előző példán szemléltetve: más az úti cél, így más a helyszínekről gyűjtött és a rajzolt képanyag az egyik tanuló beleérti az úti ruházatot, a táskákat és bőröndöket, az út közbeni étkezést, a járművet (azaz az utazás mint tevékenység tárgyi világát), a másik nem …