6. tétel Társas vállalkozások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vállalkozás alapítása I.
Advertisements

Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
Az egyéni vállalkozó /2009. évi CXV. tv./  Természetes személy  Letelepedés  Üzletszerű  Saját gazdasági kockázatvállalás.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Jelöltoktatás 2012Cégbejegyzési eljárás Dr. Stefáni Károly 1 Ügyvédi feladatok és okiratok a cégbejegyzési eljárásban Mottó Mindaz ami itt.
Új alapítású vállalkozások első 90 napja „Hozhatsz bármilyen döntést, ha mered vállalni a következményeit!”
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Értékpapír piaci műveletk
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Jogi és menedzsment ismeretek
Egyéni vállalkozás I. 1. Definíció: évi: CXV: . tv.
Vállalkozás gazdaságtan I.
A vállalkozás céljai, belső érintettek
Jogi és menedzsment ismeretek
Cégnyilvántartás.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Jogi és menedzsment ismeretek Vállalkozások alapítása.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
A nem pénzbeli vagyoni hozzájáruláskor
Jogi és menedzsment ismeretek
TÁRSULÁSOK EGYESÜLÉS EGE SZÖVETKEZET SCE Gt-k
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
Gazdasági társaságok alapítása
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Az egyéni vállalkozás.
Vállalkozás létrehozása, megszűnése vállalati formák
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
„Tiszán innen Dunán túl….” avagy a közhasznú társaságok átalakulásának törvényi kötelezettsége nonprofit közhasznú társaságokká.
Vállalkozás Pro és Contra
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Vállalati gazdaságtan alapjai A vállalat és környezete
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Vállalatgazdaságtan I. Gyakorlat A tantárgy oktatója:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalkozások a mezőgazdaságban Mezőgazdasági üzemtan
Vállalkozások közötti választás  A vállalkozásnak fel kell mérnie, hogy rendelkezik-e tervezett vállalkozáshoz elegendő anyagi, illetve pénztőkével.
Lévai Ügyvédi Iroda Dr. Lévai Nóra ügyvéd
A vállalkozás létrehozásának lépései
Gazdasági jog 1. Dr. Kovács László Dr. Kovács László.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
Jogi ismeretek: A gazdálkodó szervezetek működését meghatározó jogszabályok. Egyéni és társas vállalkozási formák A gazdasági társaságok alapításának és.
A vállalkozások jogi környezete
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 229/2012. (VIII. 28.)
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (8.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
III. Az egyes társasági formák 1. Közkereseti társaság (5.000) fogalma jellemzői fölhasználhatósága 2. Betéti társaság ( ) fogalma jellemzői fölhasználhatósága.
Vállalkozásmenedzsment
GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK.
Vállalkozási formák a vendéglátásban
Vállalati gazdaságtan Gazdasági agrármérnök szak III. évfolyam
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A gazdasági vállalkozások
Cégalapítás Ukrajnában
Dr. Nagy viktor „Jót s jól” avagy gazdasági jogi alapismeretek
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Jogi és menedzsment ismeretek
Előadás másolata:

6. tétel Társas vállalkozások

Jogi személyiség A jogi személyiség fogalma azt jelenti, hogy ezek a társaságok tagjaiktól elkülönült gazdálkodó szervezetek, tagjaiktól elkülönült vagyonnal és jogképességgel rendelkeznek, amely kiterjed mindazokra a jogokra és kötelezettségekre, amelyek jellegüknél fogva nem csupán az emberhez fűződnek. Jogi személyiség nélküli vállalkozási formák: - közkereseti társaság (KKT), - betéti társaság (BT) Jogi személyiségű vállalkozási formák: - korlátolt felelősségű társaság (KFT) - részvénytársaság (RT)

Valamennyi gazdasági társaságra jellemző az üzletszerű közös gazdasági tevékenység végzése; vagyoni hozzájárulás a működéshez a tagok közös kockázatvállalása, és a saját cégnév alatti jogalanyiság, jogképesség.

A CÉGBEJEGYZÉSI ELJÁRÁS SZAKASZAI: 1. A cégbejegyzési illetve változásbejegyzési kérelmet a létesítő okirat illetve módosító okirat aláírásától számított 30 napon belül kell előterjeszteni a cég székhelye szerint illetékes cégbíróságon. 2. A cégbíróság a kérelem előterjesztését követő 2 napon belül előrögzíti a cégjegyzéknyomtatványon lévő cégjegyzéki adatokat. 3. A cégbíróság a kérelmet az előterjesztéstől számított 8 napon belül megvizsgálja

A cégbíróság eljárása jogi személyiség nélküli cégek esetében: A cégbíróság eljárása csak a cégjegyzéki adatok, a mellékletek és az illeték vizsgálatára terjed ki. A társasági szerződést a cégbíróság csak abból a szempontból vizsgálja, hogy az a jogszabályoknak megfelelően tartalmazza-e a cégjegyzéki adatokat, a társasági szerződés cégjegyzéki adatokon túli tartalmára a vizsgálat nem terjed ki. A cégbíróság eljárása jogi személyiséggel rendelkező cégek esetében: A cégbíróság eljárása a cégjegyzéki adatok, a mellékletek, az illeték és a társasági szerződés teljes tartalmi vizsgálatára terjed ki. A cégbíróság vizsgálja, hogy a társasági szerződés teljes terjedelmében megfelel-e a jogszabályok, különös tekintettel a Gt. rendelkezéseinek.

Társasági szerződés tartalmazza •    a gazdasági társaság cégnevét és székhelyét •    a gazdasági társaság tagjait, nevük (cégnevük) és lakóhelyük (székhelyük) •    a gazdasági társaság tevékenységi körét •    a társaság jegyzett tőkéjét, a jegyzett tőke rendelkezésre bocsátásának módját és idejét •    a cégjegyzés módját •    a vezető tisztségviselők nevét, lakóhelyét •    a gazdasági társaság időtartamát, ha a társaságot határozott időre alapítják

Cégbejegyzés A cégjegyzék valamennyi cég esetében tartalmazza: a.    a cég cégjegyzékszámát, b.    a magyar, illetve külföldi részvétellel működő cég esetében az érintett állam(ok) betűjelét; külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve közvetlen kereskedelmi képviselete esetében pedig a külföldi vállalkozás székhelye szerinti állam betűjelét, c.    a cég nevét, d.    a cég székhelyét, e.    a létesítő okirat, társasági szerződés, alapító okirat, alapszabály (a továbbiakban együtt: létesítő okirat) keltét, f.    a cég által a létesítő okiratban megjelölt tevékenységi köröket, a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott nómenklatúra szerint, g.    a cég jegyzett tőkéjét, és ezen belül a pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulás mértékét, h.    a cégjegyzés módját, i.    a cégjegyzésre jogosultak nevét (cégét) és lakóhelyét (székhelyét), valamint tisztségét, j.    a cég adószámát, valamint statisztikai számjelét, k.    a cégbejegyzés időpontját.

KKT A közkereseti társaságban a kis létszámú társaság tagjai arra vállalnak kötelezettséget, hogy magánvagyonukkal közös gazdasági tevékenységet folytassanak. Tevékenységüket korlátlan és egyetemleges felelősségük mellett végzik. A nyereséget és veszteséget közösen, a vagyoni hozzájárulásuk arányában osztják meg.

KKT Előnyök: legegyszerűbb gazdasági társasági forma; személyes ismeretségre, barátságra alapozott; az irányítás demokratikus. Hátrányok: korlátlan felelősség; bizalmi alapon való szerveződés előnye egyben hátrány is lehet; a Kkt nem jogi személy; kötelező a közreműködés

BT Olyan gazdasági tevékenység folytatására létrehozott társaság, ahol legalább egy tag a felelőssége korlátlan, aki magánvagyonával is felel – ez a beltag – és van legalább egy másik tag is, akinek felelőssége korlátozott – ez pedig a kültag.

BT Előnyök: kültag számára korlátozott a felelősség; a tőkét biztosító kültagok nem szerepelnek az irányításban; további tőke bevonását is lehetővé tesz; nincs kötelező alapítási vagyon. Hátrányok: beltag számára korlátlan a felelősség; nagyobb kockázat; a beltag nem lehet tag más korlátlan felelősséggel járó vállalkozásban; a Bt nem jogi személy.

KFT A korlátolt felelősségű társaság a személy és tőkeegyesítő társasági típusok ötvözete. Jellemzően inkább kis taglétszámú, de tőkeerős társaság. A tagok a Kft alapításakor, illetve az abba való belépéskor nem a teljes magánvagyonukat kockáztatják, hanem „csak” a társaságba fektetett vagyonukat A tulajdonlás és az irányítás a Kft-ben tipikusan nem válik el. A Kft legfőbb szerve a taggyűlés. Alapításához Ft kell.

KFT Előnyök: A törzstőkét a Kft tulajdonosai adják össze; a tag felelőssége a társasággal szemben törzsbetétjének erejéig és a társasági szerződésben esetleg megállapított egyéb vagyon, vagy vagyoni értékű jog szolgáltatására terjed ki. a döntéshozatalra az alapító tagok törzstőkéjük részarányának megfelelő mértékben vagy egyenlő mértékben jogosultak, a társasági szerződés szerint; a vállalkozás eredménye, jövedelme az alapító tagokat illeti meg a törzstőke arányában; a vállalkozás felszámolása során a kötelezettségek kifizetése után maradó vagyont és törzstőkét osztják fel az alapítás arányában; a Kft tagja további tagságot vállalhat más Kft-ben, vagy más korlátolt felelősségű társaságban, illetve egy korlátlan felelősségű társaságban Bt-ben.

KFT Hátrányok: A Kft alapításához minimálisan előírt alaptőke szükséges; kötelező könyvelőt alkalmazni; a felszámolása és átalakítása nehezebb mint a Bt-é.

RT A részvénytársaság tipikusan tőkeegyesítő, személytelen társasági forma. Egy, vagy csak kis számú tulajdonos alapíthatja, de célja a nagyszámú, egyenként kisebb tőkeerővel rendelkező széles tulajdonosi kör bevonása a tulajdonosi jogok értékpapírok formájában jelennek meg.

A részvénytársaságok fő jellemzői törzstőkét a részvényesek (részvényesek, fő részvényesek, ill. ellenőrző pakett tulajdonosok) adják össze A részvénytársaság alapításához minimálisan szükséges alaptőkét (5 ill. 20 millió forintot) írnak elő, részvénytulajdonos felelőssége a társasággal szemben részvényeinek vásárláskori értékének erejéig terjed ki közgyűlésen a részvényesek döntési jogköre csak részvényeik számának megfelelő mértékig érvényes A vállalkozás eredménye az osztalék legfelsőbb szerve a közgyűlés, A részvénytársaság ügyvezető szerve az igazgatóság.

RT Előnyök: nagy mennyiségű alaptőke összegyűjtése; a kisrészvényesek együttesen jelenthetnek nagy tőkehányadot, melyek részvétele a döntéshozásban a megosztottság miatt kisebb; a kisrészvényesek szempontjából előnyös, hogy érdekeiket törvény védi; az előnyös piaci megítélés, növeli a részvények értékét és ezen keresztül a cég értékét is. Hátrányok: a minimálisan előírt alaptőke magas; nagy kockázat az árfolyam ingadozások miatt; a korlátlanul forgalomképes részvények lehetővé teszik a részvények felvásárlását, ezáltal a cég feletti ellenőrzés megszerzését.

Gazdasági társaság megszűnése A megszűnés okai A gazdasági társaságok az alább felsorolt okok valamelyike miatt szűnnek meg: a társasági szerződésben meghatározott időtartam eltelt, vagy más megszűnési feltétel megvalósult; elhatározza jogutód nélküli megszűnését; elhatározza jogutódlással történő megszűnését (átalakulását); tagjainak száma egy főre csökken, kivéve, ha az egyes társasági formákra vonatkozó szabályok ettől eltérően rendelkeznek; a cégbíróság a törvényben meghatározott okok miatt megszünteti

Jogutód nélkül szűnik meg a gazdasági társaság társasági szerződésben meghatározott időtartam eltelt, vagy más megszűnési feltétel megvalósult társaság legfőbb szerve elhatározza a társaság megszűnését társaság tagjainak száma egyre csökken cégbíróság megszünteti jogszabály így rendelkezik.

A gazdasági társaság jogutóddal történő megszűnése Társasági formaváltással: a gazdasági társaság egyetemes jogutódlással más gazdasági társasági formát választ Egyesüléssel: gazdasági társaságok egyesülése esetén két vagy több gazdasági társaságból egyetlen gazdasági társaság keletkezik. Az egyesülés történhet: összeolvadással beolvadással. Szétválással: a gazdasági társaság két vagy több gazdasági társaságra válik szét. A szétválás történhet különválással kiválással.