A hálózat hardveroldalról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
A számítógép műszaki, fizikai része
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Optikai kábel.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Adattárolási technológiák
A fizikai réteg Kajdocsi László A602 rs1.sze.hu/~kajdla.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Hálózatok.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Confidential1 KX-TDA200/100 Rendszer (Ver.1.0) KX-TDA200/100 Rendszer (Ver.1.0) Panasonic Communications Co., Ltd. Network Business Company 1.2 kiadás,
Hálózati architektúrák
Remembering The OSI Layers Various mnemonics have been created over the years to help remember the order of the OSI layers. Often cited are the following:
Open System Interconnect
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Bevezetés az informatikába Farkas János, Barna Róbert
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Vezeték nélküli átvitel
OSI Modell.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
A Hálózatok csoportosítása…
Vezeték nélküli Interfészek
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Számítógépes Hálózatok GY 3. Gyakorlat Adatkapcsolati réteg Számítógépes hálózatok GY1.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati és Internet ismeretek
Ethernet – bevezetés.
10BASE5. A 10BASE5 10 Mbit/s sebességű átvitelre volt képes egyetlen vastag koaxiális kábeles buszon keresztül. A 10BASE5 azért fontos, mert ez volt az.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
PC Hálózatok.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Számítógép-hálózatok alapjai
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
Adatátvitel elméleti alapjai
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Topológiák Hálózati eszközök
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Hálózatok.
Hálózati architektúrák és Protokollok GI – 10 Kocsis Gergely
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
UTP (Unshielded Twisted Pair)
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
2. Fizikai réteg Feladata a bitek továbbítása a kommunikációs csatornán olyan módon, hogy az adó oldali bitet a vevő is helyesen értelmezze (a 0-át 0-nak,
Előadás másolata:

A hálózat hardveroldalról 2. fejezet

Átviteli közegek Mágneses hordozó Sodrott érpár Koaxiális kábel Optikai kábel Vezeték nélküli megoldások

Átviteli közegek Sodrott érpár A legrégebbi és még ma is a legelterjedtebb adatátviteli közeg a sodrott érpár. A sodrott érpár két szigetelt, tipikusan 1 mm vastag rézhuzalból áll. A két eret spirálvonalban tekerik fel. A csavart forma az egymás mellett levő erek villamos kölcsönhatását küszöböli ki. Általában a karakteres terminálok és MAN hálózatok tipikus fizikai közege.

Átviteli közegek Koaxiális kábel Középen tömör rézhuzal, ezt egy szigetelő réteg veszi körül, majd erre egy árnyékoló fémréteg jön (általában szigeteletlen huzalokból fonják össze = "harisnya"), majd egy újabb szigetelő. A számítógépes hálózatokban kétfajta koaxiális kábelt használnak elterjedten. Az egyik az 50 -os alapsávú koaxiális kábel, amelyet digitális átvitelre alkalmaznak, a másik a 75 -os szélessávú koaxiális kábel, amelyet pedig analóg átvitelhez használnak. Ez utóbbival azonban alapsávúként is találkozhatunk, főleg akkor, ha a hálózat alapsávúként és szélessávúként egyaránt működhet.

Átviteli közegek Optikai kábel A legújabb optikai kutatások eredményeképpen vált lehetségessé az adatok fényimpulzusokkal való átvitele. A fényimpulzus a logikai 1-et, míg az impulzus hiánya a logikai 0-t jelezheti. Egy optikai átviteli rendszer három komponensből áll: az átviteli közegből, a fényforrásból és a fényérzékelőből. Az átviteli közeg hajszálvékony, üvegből vagy szilikátból készült szál. A fényforrás vagy LED (Light Emitting Diode - fényemittáló dióda) vagy lézerdióda. Mindkettő villamos áram hatására bocsát ki fényimpulzusokat. A fényérzékelő egy fotódióda, amely fény hatására villamos jeleket állít elő.

Átviteli közegek Vezeték nélküli átvitel Általában speciális igényeket elégítenek ki, mint pl.: földrajzi akadályok (folyó), vagy nagy távolságok (földrészek) áthidalása. Két fő fajtája van: Elektromágneses (mikro-, ultrarövid-, rövidhullámú) Fényt használó (lézeres, infravörös) megoldások

Interfészek Modem Hálózati kártya RS-232-C RS-449 X.21

Interfészek Modem A analóg telefonhálózatokon való átvitelhez, digitális jeleket át- és visszaalakító hardver eszköz (MOdulátor/DEModulátor). Általában a soros porton keresztül kapcsolódik a számítógéphez. Az átlagos otthoni modemek csúcssebessége nagyjából 9.600-tól 54.400 bps-ig terjed.

Interfészek Hálózati kártya A hálózati kártya teszi lehetővé, hogy a hálózat fizikai közegéhez (legtöbbször kábelezés) kapcsoljuk a számítógépünket.. Sok gyártója létezik, de a szabványosítás miatt bármelyik összekapcsolható egymással. Nincs viszont szabványosítva a számítógép - hálózati kártya felület, ezért gyártóspecifikus drivert (meghajtó program) kell használni a kártya működtetésére. Fontosabb gyártók: 3COM, SMC (Standard Microsystem Corporation), Intel.

Interfészek RS-232-C A nagyfokú és széleskörű elterjedése miatt egy számítógép és egy modem, vagy terminál közötti illesztés fizikai rétegének megvalósítása nagyon fontos. Ez teljes duplex, pont-pont típusú összeköttetés kialakítását igényli. Az ezt megvalósító szabvány megalkotója az Electronic Industries Association elnevezésű, elektronikai gyártókat tömörítő szakmai szervezet, így az EIA RS-232-C a pontos hivatkozás. Az ajánlás (Recommended Standard 232 C) az eredeti ajánlás harmadik (“C”) változata.

Interfészek RS-449 Az RS-232C protokoll nem használható nagy távolságok áthidalására, valamint zavart környezetben csak korlátozott sebességű kapcsolat hozható létre. Ilyen esetekben előfordulhat az is, hogy a kábelben indukálódó feszültség ellen védeni kell a számítógép egységeit. Erre jó módszer az optikai úton való leválasztás. A nagyobb távolságok áthidalására feszültségszintek helyett (mivel az meglehetősen zavarérzékeny) áramhurkot használnak. Ilyen kialakításban az adó és a vevő mindkét adatirányban egy-egy vezetékhurokkal van összekapcsolva. Az adó logikai 1 információ küldésekor 20mA-es áramot kényszerít a hurokba, amelyet a vevő képes érzékelni. Ebből következik, hogy az információt az áram megléte, illetve hiánya hordozza. A vezeték sodrott érpár, a jó zavarérzéketlenség miatt.

Interfészek RS-449

Interfészek X.21 A CCITT egy digitális interfész ajánlást adott ki 1976-ban, az X.21-et. Ez az ajánlás a felhasználói számítógép (DTE), és a hálózathoz kapcsolódó készülék (DCE) közötti hívásokat, valamint az azok kiadásához és törléséhez szükséges jelcseréket rögzíti.

Hálózatok összekapcsolása Tranceiver, repeater (jelerősítés és továbbítás), fizikai kapcsolat Bridge (kétfelé szelektálja a “csomagokat”) Protokoll független Router (többfelé szelektál) Protokoll függő Gateway (hálózati réteg felett)

Kódolás Analóg átvitel Az analóg jel az adóberendezésben keltett jel, hasonló (analóg) a jelforrás jelének változásaihoz, pl. a mikrofonban keltett beszédáram követi a hangnyomás változását. A analóg jelek időben és amplitúdóban is folytonosak. A híradástechnika hosszú időn át kizárólag analóg jeleken alapuló analóg technika volt. Az analóg átvitel legjobb példája a vezetékes távbeszélő hálózat.

Kódolás Digitális átvitel A digitális jelek az analóg jelnek valamilyen mintavételét jelentik (pl. kiválasztott számú impulzusát, vagy kódolt jelsorozatát). A digitális jelek időben és amplitúdóban egyaránt elkülönült tagokból állnak. A digitális jelátvitel: hírek, információk átvitele számjegyes alakban. A digitális átvitel lényegesen jobb, gyorsabb, olcsóbb, biztonságosabb a régebbi (analóg) jelátvitelnél. Nem kell pl.: analógról (régi tel.) digitálisra és vissza kódolni (kódolás, dekódolás). Digitális jelkódolások: NRZ (Non Return to Zero - Nullára vissza nem térő) RZ (Return to Zero - Nullára visszatérő) NRZI (Non Return to Zero Invertive - Nullára nem visszatérő megszakadással) Manchester kódolás (PE - Phase Encode) Különbségi Manchester kódolás (CDP - Conditional Diphase)

NRZ (Non Return to Zero - Nullára vissza nem térő) Kódolás Digitális átvitel NRZ (Non Return to Zero - Nullára vissza nem térő)

RZ (Return to Zero - Nullára visszatérő) Kódolás Digitális átvitel RZ (Return to Zero - Nullára visszatérő)

Kódolás Digitális átvitel NRZI (Non Return to Zero Invertive - Nullára nem visszatérő megszakadással).

Manchester kódolás (PE - Phase Encode) Digitális átvitel Manchester kódolás (PE - Phase Encode)

Különbségi Manchester kódolás (CDP - Conditional Diphase) Digitális átvitel Különbségi Manchester kódolás (CDP - Conditional Diphase)