Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

UTP (Unshielded Twisted Pair)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "UTP (Unshielded Twisted Pair)"— Előadás másolata:

1 UTP (Unshielded Twisted Pair)
UTP - árnyékolatlan csavart érpár – Közepes zavarvédettség és megbízhatóság – Valamivel olcsóbb, könnyű szerelni – Tipikus 10BaseT Ethernet kábelezéshez 4 vezeték, adás és vétel ág, Max 100 m, alapsávú impulzusátvitel

2 UTP kategóriák Category1: hangátvitel, telefonok
Category2: adatátvitel, 4Mbps, 1 MHz, régi tokenesLAN Category3: hangátvitel, és régebbi 10BaseT (10Mbps, 16 MHz) Category4: tipikus a 10BaseT és a tokeneshálózatokban, 20 MHz Category5: most ez a kedvelt. Képes 100 Mbps-re(FastEthernet), ezért a 100BaseT hálózatban használják. 100 MHz. (3-4 csavarás-inch)

3 Koax Mind pont-pont, mind üzenetszórásra alkalmas
Tipikus TV és LAN alkalmazás. 10Base5 vastag Ethernet 10Base2 vékony Ethernet Felépítés –rézmag, szigetelő dielektrikum, fonott külső vezető, műanyag burok

4 Optika „Hajszálvékony” üveg (szilikát) szál. Mag (magasabb törésmutató), magátmérő:2-125 (tipikus átm: 62,5 μm) alacsonyabb törésmutató kívül (clad) (tipikus: 125 μm)

5 Optika

6 Kódolások A digitális átvitel során a logikai biteket valamilyen módon ábrázolnunk kell. A legegyszerűbb ábrázolásnál a két szintnek két feszültségértéket feleltetünk meg. Ettől eltérő kódolási eljárások is ismertek, a továbbiakban a leggyakoribb módszereket tekintjük át.

7 NRZ Nullára nem visszatérő (Non Return to Zero, NRZ) kódolásnál mindig az a feszültségszint van a vonalon, amelyet az az adott bit meghatároz. Ez nagyon egyszerűen megvalósítható kódolás. Sok váltást tartalmazó csomagoknál jó megoldás, azonban ha a sok egyforma bit van egymás után, akkor a vonal állapota is azonos szinten marad. Ez a szinkronizációt nagyon megnehezítheti.

8 RZ Nullára visszatérő (Return to Zero, RZ) kódolás az előzőhöz képest annyi változást tartalmaz, hogy a 0 szintet 0V, az 1 szintet viszont a bitidő felében +V, a félében pedig 0V jelenti.

9 NRZI Az „1” bit érték átviteli idejében a megelőző időtartamban alkalmazott feszültségszint ellentettjét alkalmazzuk, a „0” bit érték átviteli idejében pedig tovább tartjuk a megelőző bit időtartamban alkalmazott feszültségszintet. Sok „0” bit átvitele során nem biztosít szinkronizációt.

10 Manchester A Manchester kódolást (Phase Encode, PE) nagyon gyakran használják, az Ethernet hálózatok ezt a kódolási eljárást alkalmazzák. Itt a biteket nem jelszintek, hanem a jelváltások iránya határozza meg. A lefutó él a logikai 0, a felfutó pedig a logikai 1 szintet jelöli. Amennyiben az egymást követő bitek azonos értékűek, akkor a jelnek a bitidő felénél vissza kell térnie az előző szintre. A módszer alkalmas akár mágneses jelrögzítésre is.

11 4B/5B Az adat minden 4 bitjét 5 biten kódolnak. Csak olyan 5 bites szimbólumokat használnak, amelyben legfeljebb két ‘0’ bit van egymás mellett. A két bitenkénti jelátmenet jó bit szinkronizálást biztosít.

12 4B/5B

13 Egy kis szimuláció


Letölteni ppt "UTP (Unshielded Twisted Pair)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések