Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Szerencsére nem vagyunk egyedül
Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Tudnivalók a CPR kapcsán
Az új épületenergetikai szabályozás
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Várpalota elkerülő építése
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
A kormány 290/2007 (X. 31.) Korm. rendelete
A helyszínrajz és annak műszaki tartalma
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
az elektronikus építési napló
Az elektronikus építési napló (e-napló)
Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Az OTSZ új követelményei
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
tűzvédelmi tapasztalatai
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
A tűzmegelőzési tevékenységek végzésének egységes szabályairól
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
Adathozzáférési, illetve adatszolgáltatási, valamint díjmentességi igény felmérése az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ illetve az Országos.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
A kémiai biztonságról közérthetően
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal Építésfelügyelet Változások
AZ ÉPÜLETENERGETIKA ÉS AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Zsámbék, október 06. MINISZTERELNÖKSÉG Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság.
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
Frisomat tervezői támogatás Böőr László értékesítési vezető.
Fontosabb építésügyi jogszabályok évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.)
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Korszerű építésügy- minőségi építészet aktuális kérdései
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ
Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ
jogszabályváltozások AZ ÉPÍTÉSIgazgatásban
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Előadás másolata:

Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek Épületek energiahatékonysága Soltész Ilona 2013. január 15.

Az idei évtől kell alkalmazni: Az épületek energiahatékonyságáról szóló, új 2010/31/EU parlamenti és tanácsi irányelv alapján módosuló rendeleteket: 7/2006. (V. 24.) TNM r. 176/2008 (VI. 30.) KR + a kapcsolódó Nyilvántartási, ellenőrzési és szankcionálási szabályokat Az építési termékek forgalomba hozatalának harmonizált feltételeiről szóló 305/2011/EU rendeletet és a hozzá kapcsolódó, a végrehajtást segítő hazai jogszabályokat Soltész Ilona 2013. január 15.

Az Európai Parlament és a Tanács 2010/31/EU irányelve az épületek energiahatékonyságáról (átdolgozás) A 2002/91/EK irányelvet fogja felváltani a régi irányelv 2012. február 1-ig volt hatályban Több hatálybalépési időpont van, a bevezető nemzeti jogszabályokat 2012. július 9-ig meg kell hozni. Alkalmazni többségében 2013. január 9-től kell, néhány esetben 2013. július 9-től. Soltész Ilona 2013. január 15.

Legfontosabb újdonsága: Valamennyi épületfelújítás esetére minimumkövetelményeket kell előírni és betartani Jelentős felújítás előtt álló meglévő épületekre Külső térelhatárolók elemeire (csere vagy utólagos beépítés) Épületgépészeti rendszerekre (csere vagy korszerűsítés) Soltész Ilona 2013. január 15.

További jelentős változtatás: Be kell vezetni az energetikai tanúsítványok minőségellenőrzését, nyilvántartását, szankcionálását A tervezőknek minden új épület építésekor a tervezési program készítésekor vizsgálni kell, hogy a beruházásnál megújuló energia, távfűtés, vagy kapcsolt energiatermelés megvalósítható-e és ezt dokumentálni kell. Soltész Ilona 2013. január 15.

Milyen jogszabályok vezetik be az irányelvet? Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet, amelyet a 40/2012. (VIII. 13.) BM rendelet módosított Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletet, amelyet a 105/2012. (V. 30.) Korm. rendelet módosított A hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló 264/2008. (XI. 6.) Korm. rendelet Az Építésügyi Dokumentációs Központról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról szóló 313/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet Az egyes építésügyi szakmagyakorlási tevékenységről szóló 192/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (és korábban a 104/2006. (IV.28.) Korm. Rendelet, Továbbá az Étv. (tanúsítókra vonatkozó szabályok lényegében nem változtak) A lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, amelyet a 2011. évi CCI. törvény módosított Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. Rendelet, amelyet a 211/2012. (VII.30.) Korm. rendelet módosított Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. Soltész Ilona 2012. november 15.

A tervezőket érintő legfontosabb jogszabályváltozások 1. Az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 8. melléklet szerint az építészeti-műszaki tervdokumentáció tartalmazza: 1.9. Alternatív energiaellátás megvalósíthatósági elemzését a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben meghatározott esetekben és annak 4. melléklete szerint. 4.5. Épületenergetikai számítást Különbség: engedélyezési vagy kiviteli tervdokumentció Soltész Ilona 2013. január 15.

A tervezőket érintő legfontosabb jogszabályváltozások 2. A használatba vételi engedély határozatban a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rend. 40. § d) szerint – eljárási bírság kiszabásának kilátásba helyezése mellett – kötelezést kell tartalmaznia „db) arról, hogy az építtetőnek az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendeletben foglaltak szerint az engedély közlését követő, de legkésőbb a döntésben előírt munkálatok teljesítésétől számított 90 napon belül az épületről az energetikai tanúsítványt el kell készíttetnie és gondoskodnia kell annak az OÉNY-be történő feltöltéséről,” Soltész Ilona 2013. január 15.

A tervezőket érintő legfontosabb jogszabályváltozások 3. Az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központról, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról szóló 313/2012. (XI. 8.) Korm. rend. és a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet 9/A §-a határozza meg az elektronikus nyilvántartás és az ellenőrzés szabályait. „e-tanúsítás: olyan elektronikus alkalmazás, amely kizárólagosan biztosítja az energetikai tanúsító személyek és szervezetek számára a hiteles energetikai tanúsítvány elektronikus formában történő előállítását és annak a Nyilvántartásba vételét” http://www.e-epites.hu/hirek/2013-januar-1-jetol-az-energetikai-tanusitvanyokat-hitelesiteni-is-kell Soltész Ilona 2013. január 15.

Az építési termékekre vonatkozó EU rendelethez kapcsolódó, a tervezőket érintő lényeges szabályok Már hatályba lépett, de alkalmazni minden részében csak 2013. július 1-től kell. Új szabályok már 2013. január 1-től a tervdokumentációra, A kivitelezésben részt vevők feladatai is változnak. További részletszabályok egy július 1-jéig megjelenő kormányrendeletben Soltész Ilona 2013. január 15.

Alapvető szemléletbeli változás! Az új építési termék rendelet alapján a gyártó nem megfelelőségi igazolást (tanúsítványt vagy nyilatkozatot ad), hanem a termék képességéről legfontosabb termékjellemzőiről kell nyilatkozzon. A tervező feladata, hogy az adott építési célra szükséges számszerűsített műszaki követelményeket a tervdokumentációban meghatározza. Engedélyezési dokumentációban az elvárt termékjellemzőket, kivitelei tervben a konkrét terméket. Be kell tartani a tervező utasítását a kivitelezésnél! Ha nincs meghatározva, vagy helyettesíteni kell, tervezőt be kell vonni. Soltész Ilona 2013. január 15.

Mire kell figyelni? Tudni kell, milyen termékre van szükségem az adott építési feladathoz. Milyen műszaki előírásnak és követelménynek kell megfelelni az épület adott helyén az adott tervezett felhasználás szempontjából (pl. tűzvédelmi követelmény) Ellenőrizni kell, milyen terméktulajdonságról nyilatkozott a gyártó Nem szabad „zsákba macskát” beépíteni! Soltész Ilona 2013. január 15.

Köszönöm figyelmüket ! Várom javaslataikat, észrevételeiket az alábbi e-mailcímen: Ilona.soltesz@bm.gov.hu Soltész Ilona 2013. január 15.