Túladagolás: az egyik fő megelőzhető halálok Kelet- Európában és Közép- Ázsiában Shona Schonning.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Drogfogyasztói szobák Európában A jelenlegi kutatás áttekintése
Advertisements

Automatikus diabemutató!
KözOP sz főút Hévíz elkerülő és 71. sz
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Aquila Medical Center Alsóörs. Aquila Medical Center Alsóörs.
1 European Urban Knowledge Network EURÓPAI VÁROSI TUDÁSHÁLÓZAT Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlés Szeged, október Szokolay.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Miért fontos? 3478 Negatív hír az egészségügy szereplőiről nyomtatott és online sajtóban 2009-ben Mindenki érintett: EÜM, OEP, kórházak, orvosok, gyógyszergyártók.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Kultúra mint kapcsolat Birher Nándor. „A tudás a világ alkotóelemeiről szerzett ismeret, a bölcsesség az elemek kapcsolódásának ismerete.” -szemléletmódváltozás-
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Az adománygyűjtés kezdeti lépései a Magyar Természetvédők Szövetségénél Ladányi-Benedikt Ildikó kommunikációs munkatárs szeptember 20.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
NELI-projekt bemutatása
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. A LEKTOR projekt és a Lexelerator platform szolgáltatásainak és eszközeinek ismertetése.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
1 Elsősegély- tanfolyamok és a naloxon használata A berlini Fixpunkt e. V. modelprojektjének tapasztalatai A drogabúzus miatti halálesetek megelőzése.
A morális pániktól a hatékony prevencióig Sárosi Péter Társaság a Szabadságjogokért “Megelőzhető halálesetek” Budapest, november 6. Sárosi Péter.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
III. Magyarországi Ártalomcsökkentő Konferencia december 15. kedd.
The Social Work in Hospice and Palliative Care Network A Szociális Munka a Hospice és a Palliatív Gondozási Hálózatban (SWHPN)
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Alacsony-küszöbű szolgáltatások működési jellemzőit feltáró vizsgálat
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Videotanar.hu. Kezdetek Csetényi Csaba – a projekt életre hívója 2013 Nemzeti alaptantervben meghatározott tudás 12 tantárgy Szakmai partner:
Truven Health Analytics Micromedex 2.0 Információs tudástár.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Új utak a mentális zavarok felismerésében, terápiás lehetőségeiben Prof. Dr. Kéri Szabolcs Szegedi Tudományegyetem, Élettani Intézet, Szeged Országos Pszichiátriai.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Javaslat az intravénás drogfogyasztók HCV kezelésének előzmozdítására KCKT – Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások december.
Drogbetegek kezelése és ellátása Drogambulanciák szerepe a drogbetegek kezelésében Dr. Csorba József Fővárosi Önkormányzat Nyirő Gyula Kórház Drogambulancia.
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Rövid áttekintés.
Előadás másolata:

Túladagolás: az egyik fő megelőzhető halálok Kelet- Európában és Közép- Ázsiában Shona Schonning

 1997-ben alapítva, központ Vilniusban, Litvániában  260 tag: kormányzati és civil szervezetek, droghasználói csoportok  Hírek, információk és módszerek cseréje (több mint 700 fős -lista) ‏  Ismeretek gyarapítása, azonosítása (kutatás) ‏  Partneri kapcsolatok építése  Érdekérvényesítő kezdeményezések támogatása  Technikai segítségnyújtás (a Harm Reduction Knowledge Hub és a Civil Society Action Team (CSAT) segítségével) ‏ Eurázsiai Ártalomcsökkentő Hálózat (EHRN) ‏

Eurázsiai Ártalomcsökkentő Hálózat TEVÉKENYSÉGI KÖRÖK  Hálózatépítés és ismeretterjesztés  Harm Reduction Knowledge Hub – ártalomcsökkentő tudásbázis  Érdekérvényesítés és politikai lobbi  Speciális programok (civil társadalom akciócsoport) ‏ PRIORITÁSOK  Drogpolitika, túladagolások, opiát szubsztitúciós terápia, stigma és diszkrimináció

Nyugat-Európában:  Ahonnan van adat, ott a túladagolás az elsődleges halálok az iv droghasználók körében  A fiatalok körében a 2. legfőbb halálok Európában És mi a helyzet Kelet-Európában? Túladagolás

Kutatott országok: Lettország, Kirgizsztán, Románia, Oroszország és Tadzsikisztán Információt gyűjtöttünk:  Epidemiológia  Szolgáltatások  Tudás és képességek  Helyi és országos politika Túladagolások Kelet-Európában és Közép-Ázsiában

Epidemiológia Az elérhető adatok hiányosak, megbízhatatlanok és alulbecslik a valóságot, mert:  Adatgyűjtési hiányosságok miatt  A toxikológiai adatok korlátozott hozzáférhetősége  Stigma  A rendőri beavatkozástól való félelem Az Oroszországban és Lettországban a droghasználók körében készített vizsgálatok fontos információkat adtak

A megfelelő adatok hiányának okai  Nem prioritás  Nem ismerik fel, hogy ez egy megelőzhető halálok  Egyetlen intézménynek sem felelőssége  Igazságügyi orvosi szakértőre és laboratóriumra van szükség  Szükséges a túladagolás mint halálok felismerése  A túladagolásos halál konzisztens definíciójára van szükség  Szociális stigma (+/- regisztráció)‏  Pénzügyi megfontolások

OrszágIV droghasználók becsült száma Túladagolások becsült száma Halálesetek becsült száma Kirgizsztán25, Lettország10, Románia25, Oroszország355,568*71, (9354 recorded) ‏ Tadzsikisztán33,0006, Becslések * a hivatalosan regisztrált droghasználók száma • Az iv droghasználók 20%tapasztal túladagolást 1 évben • 100-ból 4 eset végződik halállal

Halálokok az AIDS betegek körében Oroszországban, ahol az AIDS betegek 80%-a iv droghasználó N.N Ladnaya of the Federal AIDS Center of the Russian Federation made on November 1, 2007

Lehetséges csökkenteni a túladagolásokat!  A naloxone disztribúciója csökkenti a túladagolásos haláleseteket  droghasználóknak (árt. csökkentő programokon és gyógyszertárakon keresztül) ‏  Sürgősségi osztályokon (kórházak) ‏  Az addikció kezelése jelentős hatással jár, beleértve az opiát szubsztitúciós kezelést  Ellenőrzött belövőszobák Jó hírek a túladagolásról:

Költséghatékonyság ~a naloxone felírások 10-20%-át túladagolásos eseteknél használják X ~az opiáttúladagolások 4%-a halállal végződik = ~a szétosztott naloxone-kitek %-a megmenthet egy egyébként elvesztett életet, 2 naloxone ampulla egy kit-ben 3 dollárba (600 Ft) kerül  egy élet megmentése dollárba ( ezer Ft) (plusz a program költségei) ‏

Szolgáltatások  A kórházi kezelés korlátozottan elérhető, mert:  Távolság  Drogambulanciák hiánya  A naloxone hiánya  Rendőrségtől való félelem  Kevés (de nagyon sikeres) a naloxone disztribúcióját célzó kísérleti programok droghasználóknak és hozzátartozóiknak  Az opiát szubsztitúciós kezelés kezdeti stádiumban van Tadzsikisztánban, Oroszországban pedig be van tiltva

Önkéntesek osztottak naloxone-t  kórházaknak  Sürgősségi osztályoknak  Droghasználóknak és családtagjaiknak, barátaiknak Jó gyakorlatok Khorog-ból (Tadzsikisztán) ‏

Mentők által regisztrált opiát- túladagolások száma

Opiát túladagolások a sürgősségi osztályokon

Az Orosz Ártalomcsökkentő Hálózat túladagolás-megelőző tréningjei “Hárman lőttük be magunkat az egyik haver lakásán. Az egyik srác túllőtte magát. Volt nálam naloxone amit a projekt személyzetétől kaptam. Miután beadtam neki egy adag naloxone-t, hirtelen lábra állt, és nem is fogta fel, mi történt vele. A naloxone-nak hála megmentettük az életét. Mindig van nálam naloxone és hálás vagyok az ártalomcsökkentő programnak érte.” - kliens, Biysk “Két héttel a program indulása után elterjedt a csodálatos gyógyszer híre, a megkereső munka során úgy osztottuk a naloxone ampullákat mint a cukrot.” – egy samarai program munkatársa “Kétségem sincs afelől, hogy folytatnunk kell ezt a munkát.” – megkereső munkás – Naberezhni Chelni

Politika  Gyakran nem prioritás és nem tükrözik a hivatalos dokumentumok  Nincsenek letisztázva az intézményes felelősségek  Tadzsikisztánban az országos stratégiai dokumentumok említik  Lettországban fontolgatják a túladagolás-megelőzés integrálását a HIV-prevenciós programokba  EU Akcióterv a túladagolás megelőzését célzó programoklétrehozását írja elő  Ellentmondásos törvények a rendőrségi bejelentésről  A tanúkat nem védi a törvény

POLITIKA  A túladagolás mint prioritás elimerése  A felelős intézmények azonosítása  Az EU drogpolitikai dokumentumainak felhasználása SZOLGÁLTATÁSOK  Naloxone hozzáférhetőség (sorstárs és sürgősségi használat) ‏  Az opiátfüggőség kezeléséhez való hozzáférés növelése KUTATÁS TÁMOGATÁS (érdekérvényesítésre és szolgáltatásokra) ‏ Ajánlások

Kapcsolat az EHRN-el:  